Italija atsisveikina su ekspremjeru S. Berlusconi | KaunoDiena.lt

ITALIJA ATSISVEIKINA SU EKSPREMJERU S. BERLUSCONI

  • 3

Italija trečiadienį ruošiasi atsisveikinti su buvusiu ministru pirmininku Silvio Berlusconi (Silvijumi Berluskoniu) – į 87-uosius ėjusio milijardieriaus valstybines laidotuves Milane turėtų susirinkti tūkstančiai žmonių.

Atsisveikinimo su pirmadienį mirusiu S. Berlusconi ceremonija vyks gotikinėje miesto Duomo katedroje ir bus tiesiogiai rodoma šalia jos esančioje aikštėje įrengtuose dideliuose ekranuose.

S. Berlusconi, kurį italai ir dievino, ir nekentė, jau kelerius metus sirgo, nors ir toliau oficialiai vadovavo savo dešiniojo sparno partijai „Pirmyn, Italija“ (it. Forza Italia), jaunesniajai Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) koalicinės vyriausybės partnerei.

Laidotuvėse žada dalyvauti Italijos prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela), G. Meloni ir kitos koalicijos partnerės, kraštutinių dešiniųjų „Lygos“ (it. Lega) vadovas Matteo Salvini (Matėjas Salvinis). Europos Sąjungai atstovaus už ekonomikos klausimus atsakingas eurokomisaras Paolo Gentiloni (Paolas Džentilonis).

Neaišku, kurie dabartiniai ar buvę pasaulio lyderiai dalyvaus ceremonijoje, prasidėsiančioje 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku. Jai vadovaus arkivyskupas Mario Delpini (Marijus Delpinis).

Ilgiausiai Italijos pokario istorijoje premjeru dirbęs ir pernai į Senatą perrinktas S. Berlusconi garsėjo kontroversiškais išsišokimais tarptautinėje arenoje.

Tarp jo draugų buvo ir prezidentas Vladimiras Putinas, tačiau Kremliaus šeimininkui išduotas tarptautinis arešto orderis ir jis negali atvykti į Italiją.

S. Berlusconi pergyveno jo 33 metų partnerė Marta Fascina (Marta Fašina), su kuria jis pernai surengė netikras vestuves ir kuri buvo prie jo lovos, kai jis pasidavė retai kraujo vėžio formai.

Nacionalinis gedulas

Tikimasi, kad kartu su ja bažnyčios pirmoje eilėje sėdės dvi buvusios S. Berlusconi žmonos ir penki vaikai. Kai kurie iš jų padeda valdyti jo imperiją, kurios vertė neseniai buvo įvertinta maždaug 7 mlrd. dolerių (6,5 mlrd. eurų).

„Tu buvai didis žmogus ir nepaprastas mūsų vaikų tėvas“, – antradienį rašė jo pirmoji žmona Carla Dall'Oglio (Karla Dal'Oljo).

Nuo pirmadienio prie visų viešųjų pastatų vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, taip pagerbiant lyderio, kurio įtaka buvo gerokai platesnė nei politika, nes jis daug dėmesio skyrė televizijai, laikraščiams ir sportui, atminimą.

Parlamento veikla buvo sustabdyta trims dienoms, o vyriausybė trečiadienį paskelbė nacionalinę gedulo dieną – pirmą kartą dėl buvusio ministro pirmininko mirties.

Šį sprendimą kritikavo S. Berlusconi šalininkai, kaltinę jį kronizmu, korupcija ir įstatymų stūmimu, siekiant apsaugoti savo interesus.

Senatorius Andrea Crisanti (Andrėja Krisantis) sakė esąs griežtai prieš tokius nacionalinius pagerbimus „žmogui, kuris negerbia valstybės“, ir atkreipė dėmesį į galutinį S. Berlusconi nuteisimą už mokestinį sukčiavimą 2013 metais.

Rosy Bindi (Rosi Bindi), buvusi kovos su mafija komisijos vadovė, teigė, kad tai buvo „netinkamas sprendimas tokiam skaldančiam asmeniui kaip S. Berlusconi“, o dienraštis „Repubblica“ teigė, kad institucinis uždarymas yra kraštutinis sprendimas, ir palygino jį su Britanijos protokolu dėl karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) mirties.

S. Berlusconi savo viloje Arkorėje, netoli Milano, pastatė faraono įkvėptą marmurinį mauzoliejų, kuriame būtų galima palaidoti jo šeimos narius ir draugus, kai jie numirs.

Šiuo metu jis stovi tuščias. Kol kas neaišku, ar S. Berlusconi šeima paprašė reikiamo leidimo jį ten palaidoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O tai

putleris nuvyks pagerbti savo draugelio?

Šitas

senis bunga bunga pasikriušimų mėgėjas ir taip per ilgai užsibuvo.

Nerašykit apie šitą iškrypėlį ,pedofilą prievartautoją ir žudikų draugą, šlykštu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS