Italijoje prisaikdinta naujoji vyriausybė | KaunoDiena.lt

ITALIJOJE PRISAIKDINTA NAUJOJI VYRIAUSYBĖ

Ketvirtadienį prisaikdinta Italijos vyriausybė. Naująją koaliciją sudaro „Penkių žvaigždučių judėjimo“ (M5S) ir Demokratų (PD) partijos.

Prisaikdinimo ceremonija vyko didelėje Kvirinalo rūmų – Italijos prezidento Sergio Mattarellos rezidencijos – salėje.

„Prisiekiu būti ištikimas valstybei, gerbti jos konstituciją bei įstatymus ir vykdyti savo pareigas tik tautos labui“, – sakė premjeras Giuseppe Conte. Tuos pačius žodžius pasakė 21 naujosios vyriausybės ministras. Po ceremonijos numatytas pirmasis Kabineto susitikimas. Vienas pirmųjų sprendimų, kuriuos, kaip tikimasi, turėtų priimti naujoji vyriausybė – buvusį premjerą, PD atstovą Paolą Gentilonį, paskirti Italijos atstovu Europos Komisijoje.

Valdančiojoje koalicijoje, kitaip dar vadinamoje „geltonąja-raudonąja“ koalicija dėl M5S ir PD simbolinių spalvų, veiks ir mažesnė kairiųjų partija „Laisvi ir lygūs“ (LeU).

Nauji ministrai sąlygiškai yra jauni, vidutinis ministrų amžius – 37 metai – neįprastas.

Vidaus reikalų ministre paskirta technokratė, aukšto rango valstybės tarnautoja Luciana Lamorgese. M5S vadovas Luigis Di Maio paskirtas užsienio reikalų ministru, o PD narys Robertas Gualtieris – ekonomikos ministru.

Kitą savaitę parlamentas balsuos dėl pasitikėjimo naująja vyriausybe: pirmadienį balsavimas vyks žemuosiuose rūmuose, o antradienį – senate.

Matteo Salvinio vadovaujama „Lyga“ ir dar viena kraštutinės dešinės partija „Italijos broliai“ žada surengti prieš naująją vyriausybę nukreiptus protestus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS