Iždo sekretorius: JAV turi ruoštis kietajam „Brexit“ | KaunoDiena.lt

IŽDO SEKRETORIUS: JAV TURI RUOŠTIS KIETAJAM „BREXIT“

  • 0

Jungtinės Valstijos turi ruoštis labai realiai tikimybei, kad Didžioji Britanija paliks Europos Sąjungą be susitarimo dėl išstojimo sąlygų, antradienį įstatymų leidėjams pareiškė iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas).

„Manau, dabar turime būti pasirengę kietajam „Brexit“ kaip labai realiai baigčiai“, – sakė S. Mnuchinas Atstovų Rūmų finansinių tarnybų komitete.  

Sekretorius pridūrė, kad Iždo departamentas koordinuoja veiksmus su Federaline rezervų sistema ir JAV bankų sektoriaus priežiūros institucijomis, kad būtų pasirengta tokiam scenarijui, nors Londonas ir Briuselis deda visas pastangas, kad užkirstų kelią potencialiai chaotiškam „Brexit“ be sutarties. 

Dabartinėmis aplinkybėmis Britanija jau penktadienį turėtų palikti ES ir kol kas neturi susitarimo dėl tolesnių ekonominių ryšių su Bendrija po išstojimo. Ekonomistai ir verslo lyderiai įspėja, kad išstojimas be sutarties sukels didžiulį ekonominį sukrėtimą.

Tačiau ES lyderiai antradienį ruošiasi pasiūlyti Londonui dar kartą atidėti „Brexit“. Šis pasiūlymas bus pateiktas po išvakarėse Britanijos premjerės Theresos May (Terezos Mei) surengtų vizitų į Paryžių ir Berlyną, kur ji prašė skirti šaliai daugiau laiko.   

Britų įstatymų leidėjai tris kartus atmetė Th. May ir Briuselio parengtą susitarimą dėl šalies išstojimo sąlygų. 

Th. May prašo atidėti „Brexit“ iki birželio 30 dienos, kad būtų pasirengta tvarkingam šalies išstojimui. Tačiau ES lyderiai būgštauja, kad britų įstatymų leidėjai nespės ratifikuoti naujo susitarimo, todėl planuoja siūlyti premjerei atidėti „Brexit“ laikotarpiui iki vienerių metų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį laiške ES lyderiams rašė, jog „mažai tikėtina“, kad ratifikavimo procesas galėtų būti užbaigtas iki Th. May siūlomos išstojimo datos – birželio 30 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS