Izraelyje preliminariai pritarta siūlymui paleisti parlamentą | KaunoDiena.lt

IZRAELYJE PRELIMINARIAI PRITARTA SIŪLYMUI PALEISTI PARLAMENTĄ

Izraelio įstatymų leidėjai trečiadienį preliminariai pritarė parlamento paleidimui, vienu žingsniu priartindami premjero Benjamino Netanyahu ir gynybos ministro Benny Gantzo vadovaujamą koaliciją prie subyrėjimo.

Opozicijos pateiktas siūlymas paleisti Knesetą buvo priimtas 61 balsais prieš 54, B. Netanyahu politiniam oponentui B. Gantzui išvakarėse paskelbus, kad jo vadovaujama partija „Mėlyna ir balta“ parems šią trapiai koalicijai nepalankią iniciatyvą.

Trečiadienį surengto balsavimo rezultatas gali nulemti ketvirtus rinkimus per pastaruosius dvejus metus, tačiau tam prireiktų dar dviejų sėkmingų svarstymų Knesete.

Antradienį sakydamas per televiziją transliuotą kalbą, B. Gantzas apkaltino B. Netanyahu rūpinantis tik savo siaurais politiniais interesais ir keliant nestabilumą šalyje, kuri dėl koronaviruso pandemijos susidūrė su anksčiau neregėtais ekonominiais iššūkiais.

B. Gantzo sprendimas bent jau kol kas bendradarbiauti su opozicija išryškino vis didėjančius įtrūkimus Izraelio centro dešinės valdančiojoje koalicijoje, kuriai nuo pat pradžių kėlė pavojų abipusis nepasitikėjimas, vidaus kovos ir vieši kaltinimai.

„Nepuoselėjau jokių iliuzijų dėl Netanyahu“, – antradienį sakydamas kalbą pabrėžė B. Gantzas.

Buvęs kariuomenės vadas priminė izraeliečiams, kad jam teko varžytis su ministru pirmininku per tris iš eilės surengtus rinkimus, nedavusius aiškaus nugalėtojo ir neleidusius nė vienam iš lyderių savarankiškai suformuoti vyriausybę.

B. Gantzas pareiškė sutikęs formuoti vienybės vyriausybę su B. Netanyahu, kurį jau tuomet laikė „serijiniu pažadų laužytoju“, nes tenorėjo, kad izraeliečiai išvengtų „nemalonių ir brangių“ ketvirtųjų rinkimų, ypač įsibėgėjant koronaviruso pandemijai.

„B. Netanyahu nemelavo man, – sakė B. Gantzas. – Jis melavo jums visiems.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Netanyahun yra pats geriausias visų laikų Izraelio premjeras - ryžtingai duoda į kaulus babajams!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS