J. Bidenas apie JAV skolas: išlieku optimistiškas | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS APIE JAV SKOLAS: IŠLIEKU OPTIMISTIŠKAS

  • 0

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį pareiškė, kad jis ir toliau yra kupinas optimizmo, tikėdamasis susitarti su respublikonais, siekiant padidinti JAV skolos limitą ir išvengti įsipareigojimų nevykdymo.

JAV Kongreso respublikonai reikalauja mažinti biudžetą mainais į tai, kad būtų pakeltos šalies skolinimosi lubos, o Vašingtonas jau kelis mėnesius tvirtina, kad dėl to neturėtų būti deramasi.

Tačiau nerimą kelia tai, kad JAV pirmą kartą istorijoje gali neįvykdyti savo įsipareigojimų, ir nėra aišku, kada iš tikrųjų vyriausybė nebegalės apmokėti savo sąskaitų.

Abi pusės vis dar lieka nežinioje, nepaisant kelias savaites vyriausybės pareigūnų ir bankininkų žertų perspėjimų, kad įsipareigojimų nevykdymas gali sukelti drastiškų padarinių, įskaitant galimą recesiją ir tikėtiną pasaulinę finansinę grėsmę.

Vis dėlto J. Bidenas sekmadienį pareiškė tikintis, kad galiausiai pavyks pasiekti susitarimą.

Jei J. Bidenas nieko neduos, jei jis tik sėdės susikišęs rankas į kišenes,.. tuomet jis yra tas, kuris veda mūsų šalį į įsipareigojimų nevykdymą.

„Išlieku optimistiškas, nes iš prigimties esu optimistas, bet tikrai manau, kad tiek jie [respublikonai], tiek mes norime susitarti. Manau, kad mums pavyks tai padaryti“, – žurnalistams teigė JAV prezidentas.

J. Bideno ir respublikonų lyderių, įskaitant JAV Atstovų Rūmų pirmininką Keviną McCarthy (Keviną Makartį), derybų dėl skolos ribos etapas buvo nukeltas iš praėjusio penktadienio į šią savaitę.

J. Bidenas, žurnalistų paklaustas, ar susitikimas antradienį įvyks, atsakė manąs, kad taip.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Dženet Jelen) perspėjo, kad Jungtinėms Valstijoms jau birželio 1 dieną gali pritrūkti lėšų skoliniams įsipareigojimams apmokėti, o Kongreso Biudžeto biuras prognozuoja, kad tai nutiks birželio 15-ąją.

„Mūsų čia neturėtų būti“, – sekmadienį televizijos CNN laidai „State of the Union“ teigė JAV iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo (Volis Adejemas).

„Jei Kongresui nepavyktų padidinti skolos limito iki įsipareigojimų nevykdymo, prasidėtų recesija, ir tai būtų katastrofa“, – perspėjo jis.

„Niekada nebuvo taip, kad Jungtinės Amerikos Valstijos nevykdytų savo skolinių įsipareigojimų – ir mes negalime leisti, kad taip nutiktų“, – teigė W. Adeyemo.

Didžiuliai išlaidų apribojimai

Respublikonai primygtinai reikalauja, kad bet koks šalies skolinimosi lubų pakėlimas būtų susijęs su esminiais išlaidų apribojimais. Šiuo metu skolinimosi limitas siekia 31,4 trln. JAV dolerių.

„Atėjo laikas sugrąžinti išlaidų lygį, buvusį prieš COVID-19 pandemiją, ir tada galėsime kalbėti apie skolos lubų pakėlimą“, – sekmadienį televizijai „Fox News“ teigė Atstovų Rūmų respublikonas iš Floridos Byronas Donaldsas (Baironas Donaldsas).

„Jei J. Bidenas nieko neduos, jei jis tik sėdės susikišęs rankas į kišenes,.. tuomet jis yra tas, kuris veda mūsų šalį į įsipareigojimų nevykdymą“, – pareiškė jis.

Dėl įsipareigojimų nevykdymo tikimybės taip pat iškilo grėsmė būsimai J. Bideno kelionei į Aziją, kur jis turi dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) vadovų susitikime bei kituose regiono renginiuose.

Sekmadienį J. Bidenas žurnalistams sakė, kad kol kas susitikimų planai nesikeičia.

Mūsų čia neturėtų būti.

Konstruktyvios derybos

W. Adeyemo pabrėžė, kad šiuo metu vyksta konstruktyvios derybos tarp pareigūnų, ir atmetė teiginius, kad J. Bidenas nenori spręsti problemų, susijusių su didėjančia JAV skola.

„Prezidentas pateikė planą, kuriame numatyta per 10 metų sumažinti skolą 3 trilijonais JAV dolerių“, – nurodė W. Adeyemo. Jis turėjo omenyje kovo mėnesį pristatytą J. Bideno biudžeto prašymą, kuriame numatyta didinti mokesčius turtingiesiems ir verslams.

Jis pareiškė, kad Kongreso lyderiai privalo ieškoti būdų, kaip susitarti dėl fiskalinės politikos. W. Adeyemo pridūrė, kad šiuo metu nėra jokios priežasties, dėl kurios Vašingtonas neturėtų padidinti skolos limitą ir užkirsti kelią įsipareigojimų nevykdymui šioje šalyje.

Baltųjų rūmų Nacionalinės ekonomikos tarybos direktorė Lael Brainard (Lail Brainard) sakė mananti, kad susitarimas bus pasiektas.

Ji tikisi, kad Kongresas imsis būtiniausių priemonių, kad būtų išvengta įsipareigojimų nevykdymo.

J. Bidenas šį klausimą aptarė šeštadienį Delavere, kur trumpai kalbėjosi su žurnalistais.

„Jos vyksta toliau“, – sakė jis apie derybas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS