J. Bidenas ir Xi Jinpingas ruošiasi svarbiam aukščiausiojo lygio susitikimui | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS IR XI JINPINGAS RUOŠIASI SVARBIAM AUKŠČIAUSIOJO LYGIO SUSITIKIMUI

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) trečiadienį susitiks San Fransiske vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose.

Tai pirmasis JAV ir Kinijos prezidentų susitikimas akis į akį po metų pertraukos.

Pranešama, kad didžiausių pasaulio ekonomikų vadovai, didėjant įtampai dėl tokių klausimų kaip Taivanas, sankcijos ir prekyba, surengs mažiausiai tris valandas truksiančias derybas rezidencijoje miesto pakraštyje.

Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimas prasidės oficialiu rankos paspaudimu 10 val. 45 min. vietos (20 val. 45 min. Lietuvos) laiku, po to vyks dvišalės derybos už uždarų durų ir dalykiniai pietūs.

80-metis J. Bidenas derybų išvakarėse ištiesė alyvmedžio šakelę 70-mečiui Xi Jinpingui, tvirtindamas, kad Jungtinės Valstijos nesiekia atsiriboti nuo Kinijos ir iš tikrųjų nori geresnių santykių.

Tačiau vėliau per lėšų rinkimo vakarienę JAV prezidentas nesugebėjo susilaikyti nepasakęs, kad valdant komunistų lyderiui Xi Jinpingui Kinija susiduria su realiomis problemomis ir tvirtino, kad „Amerika atgauna lyderystę pasaulyje“.

Kinija per Užsienio reikalų ministerijos atstovę spaudai atsakė, kad visos šalys, įskaitant JAV, turi problemų, ir pareiškė, kad palankiai vertina aukščiausiojo lygio susitikimą.

„Raktas į Kinijos ir JAV santykių stabilizavimą ir gerinimą yra abiejų šalių bendradarbiavimas, o svarbiausia sąlyga – abipusė pagarba“, –  sakė atstovė spaudai Mao Ning.

Tai sudėtingi, konkurenciniai santykiai, kurie lengvai gali peraugti į konfliktą ar konfrontaciją, jei nebus tinkamai kontroliuojami.

Sekimo balionas

Abu lyderiai asmeniškai nebuvo susitikę nuo 2022 metų lapkričio, kai surengė derybas Balyje, o santykiai pašlijo po to, kai šių metų vasarį Jungtinės Valstijos numušė įtariamą Kinijos sekimo balioną.

Vienas iš opiausių dvišalių santykių klausimų – Taivano, savivaldžios demokratinės salos, į kurią pretenzijas reiškia Pekinas ir neatmeta galimybės ją užgrobti jėga, ateitis.

Tikimasi, kad J. Bidenas įspės Kiniją nesikišti į po dviejų mėnesių Taivane vyksiančius rinkimus, dėl ko galėtų padidėti įtampa.

„Tai sudėtingi, konkurenciniai santykiai, kurie lengvai gali peraugti į konfliktą ar konfrontaciją, jei nebus tinkamai kontroliuojami“, – pirmadienį sakė J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

Pastaraisiais mėnesiais tarp Pekino ir Vašingtono vyko intensyvi aukšto lygio diplomatija, o likus mažiau nei savaitei iki aukščiausiojo lygio susitikimo buvo paskelbta apie Xi Jinpingo atvykimą.

Ypatingai svarbių pranešimų tikriausiai nebus, tačiau abi šalys užsiminė apie keletą galimų susitarimų per pirmąjį Xi Jinpingo vizitą JAV teritorijoje nuo 2017 metų, kai jį priėmė tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Vienas iš J. Bideno pagrindinių tikslų – atkurti abiejų šalių karinę „karštąją liniją“, kurią Pekinas nutraukė po to, kai 2022 metais Taivane apsilankė tuometinė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), sakė aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

Pareigūnas taip pat išreiškė viltį, kad bus padaryta pažanga siekiant apriboti Kinijos vykdomą fentanilio sudedamųjų dalių eksportą. Priklausomybė nuo šio narkotiko sukėlė krizę įvairiuose Amerikos miestuose, įskaitant San Fransiską,

Be to, tikimasi, kad abu vadovai aptars Izraelio ir „Hamas“ konfliktą bei karą Ukrainoje.

Aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse Kinija ir Jungtinės Valstijos taip pat įsipareigojo glaudžiau bendradarbiauti kovos su klimato kaita srityje ir bendrame pareiškime nurodė, kad klimato krizė yra vienas didžiausių mūsų laikų iššūkių.

Ekonomikos skatinimas

Xi Jinpingas gali siekti nutraukti prekybos apribojimus ir sankcijas, skatindamas Kinijos ekonomikos augimą po griežtos nulinio COVIDo politikos.

Po aukščiausiojo lygio susitikimo Kinijos vadovas surengs vakarienę su JAV įmonių vadovais, norėdamas pademonstruoti, kad Kinija vis dar yra gera vieta investuoti, sakė amerikiečių pareigūnas.

Antradienį J. Bidenas ir Xi Jinpingas nusileido San Fransiske, kur tūkstančiai žmonių išsirikiavo gatvėse mojuodami raudonos ir auksinės spalvos Kinijos vėliavomis ir nešdami transparantus, sveikinančius Kinijos prezidentą.

Abiejų valstybių lyderiai tikisi pasinaudoti beveik pusantro dešimtmečio senumo asmenine istorija.

Jie susipažino, kai 2011 metais buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) tuometiniam viceprezidentui J. Bidenui nurodė susitikti su XI Jinpingu, kuris tuo metu Kinijos hierarchijoje buvo antras pagal svarbumą asmuo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Puiku

Atėjo laikas baidenkui laižyti užpakalį Kinijai, sekanti bus Rusijai.

JANKIAI serga potologine gigantomanijos liga,

ir ši liga JUOS n u s k a n d i n s , jeigu negebės, ar nenorės į ž v e l g t i , jog jų gogantomanijos ERA pasaulyje baigėsi.

A vel

JAValkatyno Sarkofago Utele megins ikalt pleista tarp RUSIJOS IR KINIJOS?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS