J. Bidenas smerkia Baltarusiją už „piktinantį“ keleivinio lainerio nutupdymą | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS SMERKIA BALTARUSIJĄ UŽ „PIKTINANTĮ“ KELEIVINIO LAINERIO NUTUPDYMĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pasmerkė Baltarusiją už „piktinantį“ priverstinį keleivinio lainerio, skridusio iš Graikijos į Lietuvą, nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus sulaikymą.

„Šis piktinantis incidentas ir vaizdo įrašas, kurį, atrodo, per prievartą padarė R. Pratasevičius, yra gėdingi puolimai tiek prieš kitokias politines pažiūras, tiek prieš spaudos laisvę“, – sakė J. Bidenas.

Šis jo pareiškimas pasirodė po to, kai Baltarusijos valstybinė televizija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sulaikytas R. Pratasevičius sako bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

„Sveikinu žinią, kad Europos Sąjunga paragino taikyti tikslines ekonomines sankcijas ir kitas priemones ir paprašė mano komandos parengti tinkamas galimybes, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – savo pareiškime pridūrė JAV prezidentas.

Šis piktinantis incidentas ir vaizdo įrašas, kurį, atrodo, per prievartą padarė R. Pratasevičius, yra gėdingi puolimai tiek prieš kitokias politines pažiūras, tiek prieš spaudos laisvę.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą sekmadienį išsiuntęs naikintuvą, kad priverstinai Minske nutupdytų iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą, kuriame buvo 26 metų R. Pratasevičius ir jo mergina Sofija Sapega. Jie buvo sulaikyti.

ES lyderiai pirmadienį susitarė nutraukti oro susisiekimą su Baltarusija, be to, blokas teigė, kad priims tolesnes „tikslines ekonomines sankcijas“ Baltarusijos pareigūnų atžvilgiu, tad juodasis sąrašas, į kurį dėl represijų prieš opoziciją jau įtraukti 88 režimo veikėjai ir septynios įmonės, dar išsiplės.

Minėtame vaizdo įraše R. Pratasevičius, kuriam Baltarusijoje gresia 15 metų kalėjimo bausmė, kalbėjo sėdėdamas kažkokiame kambaryje prie stalo dėvėdamas juodą džemperį su gobtuvu, o ant jo veido buvo matyti, regis, šviežių nubrozdinimų žymės. Jis sakė, esą pareigūnų elgesys su juo yra „maksimaliai korektiškas ir atitinkantis įstatymus“.

„Jungtinės Valstijos prisijungia prie viso pasaulio šalių ragindamos jį paleisti, taip pat paleisti šimtus politinių kalinių, kuriuos yra neteisingai sulaikęs Lukašenkos režimas“, – sakė J. Bidenas.

Baltieji rūmai pridūrė, kad J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) pasikalbėjo su ištremta opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, norėdamas perduoti „tvirtą Jungtinių Valstijų paramą Baltarusijos žmonių reikalavimams dėl demokratijos, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių“.

 

Priverstinis „Ryanair“ lėktuvo nutupdymas

Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

P1d0raška

Man pati ka, kaip vatnikai zurnalistus ir ir blogerius vadina teroristais, Tokia baime paskutiniams europos diktatoriams Putinui ir Lukasescu ima del laisvu zurnalistu, kad juos teroristais vadina.

>>>> lai papasakoja

Vatnike, gali daugiau papasakoti mums? Kaip ten JAV tupde? Isgalele tu, net nezinai kas is tikro buvo. Ruseli tu homosovietiskas, JAV pasiunte savo naikintu us i Europa nutupdyti? Vatnike tu mongoloidinis, jis pats nutupe, o ne kas ji verte tupti, nes degalu neturejo lanka daryri nekertant Prancuzijos, Ispanijos ir Portugalijos. Ka galvoji, vatinis rusu troli, kad ne tik Rusija gali drausti skristi lektuvams skristi per jos teritorija? Kaip jie nori, taip jie ir elgiasi. Lietuva taip pat su dideliu dziaugsmu uzdraustu skraidyri paskutiniam europos diktatoriui zudikui putinui skristi per jos erdve. Taip kad p1d0raška buk savo vietoje.

lai papasakoja

Kaip jie nutupde lektuva Austrijoje su Bolivijos prezidentu, ir jieskojo Edvardo Snawdeno, o cia tik teroristas buvo sulaikytas!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS