J. Bidenui konsultavęs ekspertas patarė stabdyti sankcijas „Nord Stream 2“ | KaunoDiena.lt

J. BIDENUI KONSULTAVĘS EKSPERTAS PATARĖ STABDYTI SANKCIJAS „NORD STREAM 2“

JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną per rinkimų kampaniją konsultavęs užsienio politikos ekspertas Nicholas Burnsas patarė laikinai sustabdyti JAV sankcijų Rusijos antrajam eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projektui „Nord Stream 2“, rašo Vokietijos leidinys „Handelsblatt“.

„Europiečiai turėtų sustabdyti statybas, o amerikiečiai – stabdyti sankcijas“, – leidiniui N. Burnsas.

Jo nuomone, tai „suteiktų JAV naujajai administracijai galimybę su abipusiu pasitikėjimu ir pragmatiškai kalbėtis su Vokietijos vyriausybe ir kitomis suinteresuotomis valstybėmis“.

10 mlrd. eurų vertės dujotiekio statybos ties 94 proc. jo įgyvendinimo 2019-ųjų pabaigoje įšalo beveik metams dėl JAV sankcijų, kurias tuomet patvirtino JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Be Jungtinių Valstijų, dujotiekiui įnirtingai priešinasi tokios Europos valstybės kaip Lenkija, Ukraina, Lietuva ir kitos dvi Baltijos šalys, nuogąstaudamos, kad žemynas gali tapti labiau priklausomas nuo rusiškų dujų tiekimo ir kad Maskva gali juo panaudoti kaip politinio poveikio priemonę.

Vamzdyno tiesimas Rusijos per metus pertvarkytais specialiais laivais atnaujintas praėjusį mėnesį.

Baltijos jūros dugnu klojamas „Nord Stream 2“ padvigubintų Vokietijai, Europos didžiausiai ekonomikai, pristatomų rusiškų dujų apimtis. Vokietijos kanclerė Angela Merkel tvirtai teberemia projektą, nepaisydama griežtos kritikos savo šalyje ir už jos ribų.

„Nord Stream 2“ tiesimas Vokietijos išskirtinėje ekonominėje zonoje nuo šiol leistinas bet kuriuo metų laiku, pranešė Vokietijos federalinės laivybos ir hidrografijos tarnybos (BSH) atstovas Nico Nolte.

„Taigi, nuo šiol leidimas naudoti pozicionavimo inkaru laivus vamzdynams tiesti galios ištisus metus“, – sakė jis, komentuodamas atitinkamą tarnybos penktadienio sprendimą.

BSH paskelbė išplėtusi šį projektą vystančiai bendrovei anksčiau išduoto atitinkamo leidimo galiojimą ištisiems metams. Iki šiol pozicionavimo inkaru laivus Vokietijos vandenyse vamzdynų tiesimui buvo leidžiama naudoti tik gegužės-rugsėjo mėnesiais.

Toks yra Rusijai priklausantis laivas „Fortuna“, sausio 15-ąją atnaujinęs „Nord Stream 2“ tiesimą Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Modernesniam Rusijai priklausančiam dinaminio pozicionavimo laivui „Akademik Čerskij“ tokius ribojimus Vokietija atšaukė 2019-ųjų pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ir nuties, ir užbaigs, o lietuviai su lenkais apsitries iš pavydo. O po to importuos iš vokiečių rusiškas dujas, kaip elektrą iš Astravo per Latviją . Mokėdami trigubai. Nes taip Ožys nori.

NE BIDENO NOSIAI NURODINĖTI EUROPAI

Bidenas, pirmiausiai, tegu susitvarko savo darže, kad nereikėtų jo saugoti tūkstančiams karių. Juokinga, kai savo darže betvarkė, o lenda ten, kur jam nepriklauso. Amerika jau seniai iš erelio pavirto į paliegusį žvirbliuką.

Aš taip pat skaitytojas

Fake news

SUSIJUSIOS NAUJIENOS