J. Bolsonaro: Brazilijai perversmas negresia | KaunoDiena.lt

J. BOLSONARO: BRAZILIJAI PERVERSMAS NEGRESIA

Prezidentas Jairas Bolsonaro, siekiantis pasėti abejonių dėl 2022 metais vyksiančių rinkimų teisėtumo, penktadienį pareiškė, kad Brazilijoje „nėra valstybės perversmo pavojaus“ – bent jau iš jo pusės.

Jis taip pat sakė savaitiniam laikraščiui „Veja“, kad į balsavimą „nesikiš“.

J. Bolsonaro, kurio populiarumas yra žemiausias kaip niekada, ištisus mėnesius prieš kitų metų rinkimus kritikuoja šalies elektroninio balsavimo sistemą ir daugybę kartų žodžiais užsipuolė Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Jis stengiasi suaktyvinti savo rinkėjus ekonomikai sparčiai augant, didėjant nedarbui ir infliacijai bei vykstant virtinei prieš jį ir jo artimą aplinką nukreiptų tyrimų. J. Bolsonaro elgesys valdant koronaviruso pandemiją buvo vienas didžiausių nepasitenkinimų per daugybę prieš jį nukreiptų protestų, opozicija jį įvertino kaip „nusikalstamą“.

Praėjusią savaitę nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ perspėjo, kad savo išpuoliais prieš rinkimų sistemą ir teisėjus prezidentas „grasina demokratinei valdžiai“ .

Penktadienį savaitraštyje „Veja“ paskelbtame interviu J. Bolsonaro sakė: „Iš mano pusės perversmo pavojaus nėra“. Tačiau jis tvirtino, kad „iš kitos pusės tokia galimybė visuomet egzistuoja“, ir pabrėžė, jog parlamente laukia daugiau nei 100 jo apkaltos pasiūlymų.

Prezidentas sulaukė daug kritikos dėl rugsėjo 7 d. vykusio Nepriklausomybės dienos mitingo, per kurį jis perspėjo Aukščiausiąjį Teismą, nurodžiusį pradėti prieš jį tyrimą, kad jis „patirs pasekmes“, jei neatsitrauks. Vėliau atsiėmė šiuos komentarus ir taip pat sakė savaitraščiui „Veja“, kad pasikarščiavęs „šiek tiek perdėjo“. Tame kreipimesi J. Bolsonaro taip pat grasino nepripažinti 2022 m. rinkimų rezultatų, kurie, jo teigimu, bus „farsas“, jei nebus pakeista nuo 1996 m. veikianti elektroninė balsavimo sistema.

Leidiniui „Veja“ jis sakė: „Nesijaudinkit, rinkimai įvyks, aš į juos nesikišiu“.

J. Bolsonaro, pasisakęs prieš kaukių dėvėjimą ir kitas koronaviruso stabdymo priemones, interviu tvirtino, kad „nepadarė nė menkiausios klaidos“ valdydamas sveikatos krizę, nusinešusią beveik 600 tūkst. gyvybių Brazilijoje, – didesnis aukų skaičius tik Jungtinėse Valstijose.

„Buvau kritikuojamas, kai pasakiau, kad likti namuose nėra išeitis (...) Šiandien tyrimai rodo, kad daugiausia nuo koronaviruso miršta nutukę ir tie, kurie bijo. Visi priaugo svorio likdami namuose“, – sakė jis.

„Istorija parodys, kad mūsų žengti žingsniai išgelbėjo žmones“, – sakė prezidentas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS