J. Borrellis: turime imtis priemonių, kurias pajustų A. Lukašenka | KaunoDiena.lt

J. BORRELLIS: TURIME IMTIS PRIEMONIŲ, KURIAS PAJUSTŲ A. LUKAŠENKA

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ketvirtadienį pareiškė, kad svarstomi pasiūlymai imtis sankcijų prieš svarbius Baltarusijos ekonomikos sektorius dėl priverstinio keleivinio orlaivio nutupdymo.

27 valstybių Bendrija rengia atsaką, bloko lyderiams pirmadienį pritarus, kad būtų imtasi griežtesnių sankcijų prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Buvo pateikta tam tikrų idėjų, tačiau dar niekas nenuspręsta“, – sakė J.Borrellis po susitikimo su ES užsienio reikalų ministrais Lisabonoje. 

„Nors šie pasiūlymai neabejotinai paveiks ekonomikos sektorius, nėra tiek daug ekonomikos sektorių, kuriuos būtų galima paveikti, nes Baltarusijos eksportas labai sutelktas į tam tikras sritis“, – sakė ES diplomatijos vadovas. 

Anksčiau J. Borrellis kalbėjo apie galimybę dėl režimo įvykdyto lėktuvo „užgrobimo“ imtis sankcijų prieš kalio trąšų sektorių arba neleisti per Baltarusiją į bloką tiekti gamtinių dujų.

„Tikrai turime imtis priemonių, kurias pajustų A. Lukašenka“, – sakė J. Borrellis naujienų agentūrai AFP. 

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) taip pat kalbėjo apie galimybę įvesti sankcijas pagrindinėms trąšų sektoriaus įmonėms ir sakė, kad ES gali apriboti Baltarusijos galimybes leisti obligacijas Europoje. 

Jis sakė, jog mažai tikėtina, kad Bendrijai pavyktų greitai sutarti atsisakyti dujų, keliaujančių į Europą Baltarusijos vamzdynais. Anot ministro, tai „labiau vidutinio ar ilgojo laikotarpio klausimas“. 

Tikrai turime imtis priemonių, kurias pajustų A. Lukašenka.

„Pasiekėme tašką, kai elgesys, kurį matėme Baltarusijoje, A. Lukašenkos, turinčio teroristo savybių, elgesys yra toks nepriimtinas, kad nebegalime atmesti jokių galimybių“, – sakė H. Maasas. 

A. Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, sekmadienį įsakęs pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, kuriame buvo baltarusių opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas Romanas Pratasevičius.

Kai lėktuvas buvo nutupdytas Minsko oro uoste, 26 metų R. Pratasevičius buvo sulaikytas kartu su savo mergina, Europos humanitariniame universitete Vilniuje studijuojančia Rusijos piliete 23 metų Sofija Sapega.

ES lyderiai davė atkirtį Minskui, sutardami uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paraginę ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve.

J. Borrellis sakė kviečiantis Baltarusijos opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskąją pasikalbėti su ES užsienio reikalų ministrais per kitą jų susitikimą birželį.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

p. Borrelliui: Lietuvoje kas išdarinėjama, pasidomėsit?

Mirė žurnalistė Skaista Rakauskienė. Nuo ko, kaip? Kas nors gynė Rakauskienę, kai buvo planingai kankinama 2015-2017 m? Kankinimai buvo žiaurūs, kai asmuo patiria tokias kančias, kaip antai, nemiega 1-2 metų laikotarpiu iš viso, kūną drasko tokie skausmai, kad netenki sąmonės ir t.t. Moteris buvo įkalinta. Ji viso labo pranešė teisėsaugininkams, kad kaimynai prekiauja narkotikais tiesiai iš savo buto. Nutiko taip, kad tie kaimynai irgi buvo teisėsaugininkai. Ir viskas. Atsirado byla prieš ją. Moterį nukankino žiauriai ir planingai, neprisišaukė nei advokatų, nei draugų, nei giminaičių pagalbos, kai užjudini teisėsaugininkus-narkodilerius, šansai išsigelbėti lygūs nuliui. Sistema, kaip susidorojama su tokiais asmenimis kaip Rakauskienė, veikia sklandžiai, budelių ir kankintojų vaidmenyse tokie patys, kaip ir tie teisėsaugininkai, geriausiu atveju – alkoholikai, daugelio jų vaikai narkomanai, tad ratelis savas. Pabrėžiu, 2015-2017 m, veiksmas vyko Lietuvoje. Žurnalistų LR negina niekas.

>Tegul...

Butent, kad belorusija ne ES nare. Tad nereikia jos bulviakasisi kistis ten, kur gali gauti per nosi.

Tegul nejuokina

tas nukrioselis ES. Lai jis priima Tichanovska ir sedi uzpeckyje. Baltarusija juk nera ES nare tai ko ten kistis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS