Japonijos ministras pirmininkas atvyko į Kyjivą, aplankė ir Bučą | KaunoDiena.lt

JAPONIJOS MINISTRAS PIRMININKAS ATVYKO Į KYJIVĄ, APLANKĖ IR BUČĄ

Japonų ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) antradienį atvyko į Kyjivą su netikėtu vizitu, pranešė Japonijos televizija NHK.

Nacionalinio transliuotojo filmuotoje medžiagoje matyti, kaip F. Kishida eina traukinių stoties peronu, lydimas kelių žmonių, panašu – Ukrainos pareigūnų.

Jo vizitas vyksta tuo metu, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) susitinka su Rusijos pareigūnais Maskvoje. Be kita ko, jis pakvietė prezidentą Vladimirą Putiną į aukščiausiojo lygio susitikimą Pekine vėliau šiais metais.

Ukrainos sostinėje F. Kishida susitiks su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, o šis susitikimas sutaps su Xi Jinpingo derybomis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje.

Nebuvo aišku, ar kuris nors iš susitikimų pakeis beveik 13 mėnesių besitęsiančio karo Ukrainoje eigą, tačiau maždaug 800 kilometrų atstumu vykstančios derybos išryškino karo padarinius tarptautinei diplomatijai, skirtingoms šalims palaikant konkuruojančias puses.

Derybos vyksta savaitė po to, kai Kinija ir Japonija pasiekė diplomatinių laimėjimų, padrąsinusių jų užsienio politiką.

F. Kishida Kyjive išreikš „pagarbą Ukrainos žmonių drąsai ir atkaklumui“, išreikš „Japonijos ir Japonijos pirmininkaujamo G-7 (Didžiojo septyneto) solidarumą ir tvirtą paramą Ukrainai“, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Pirmadienį V. Putinas šiltai priėmė Xi Jinpingą Kremliuje, šiam pradedant trijų dienų vizitą, kurį abi galingosios valstybės apibūdino kaip galimybę pagilinti „draugystę be ribų“.

Antradienį susitikęs su Rusijos ministru pirmininku Michailu Mišustinu Xi Jinpingas sakė, kad pakvietė V. Putiną kada nors šiais metais apsilankyti Kinijoje ir dalyvauti Kinijos regioninės iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ (angl. Belt and Road Initiative, BRI), kuria siekiama išplėsti Pekino įtaką įgyvendinant ekonominio bendradarbiavimo projektus, aukščiausiojo lygio susitikime.

Šis kvietimas buvo gautas praėjus kelioms dienoms po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė V. Putino arešto orderį. Nei Rusija, nei Kinija nepripažįsta teismo jurisdikcijos.

Japonijos visuomeninis televizijos kanalas NTV kiek anksčiau parodė, kaip F. Kishida važiuoja traukiniu iš Lenkijos į Kyjivą. Jo netikėta kelionė į Ukrainą rengiama praėjus vos kelioms valandoms po to, kai jis Naujajame Delyje susitiko su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi (Narendra Modžiu), ir praėjus savaitei po svarbaus aukščiausiojo lygio susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu (Jun Sukjolu).

Aplankė Bučą

Japonijos ministras pirmininkas antradienį lankėsi Bučoje, kur Rusijos pajėgos kaltinamos masinėmis civilių žudynėmis per kelias savaites trukusią Kyjivo priemiesčio okupaciją praėjusiais metais.

Apie jo apsilankymą šalia Ukrainos sostinės esančioje Bučoje pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Gairės: Fumio Kishida, karas Ukrainoje, vizitas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS