Japonijos teismas: tos pačios lyties asmenų santuokų draudimas atitinka Konstituciją | KaunoDiena.lt

JAPONIJOS TEISMAS: TOS PAČIOS LYTIES ASMENŲ SANTUOKŲ DRAUDIMAS ATITINKA KONSTITUCIJĄ

Japonijos teismas pirmadienį nusprendė, kad tai, jog šalyje nepripažįstamos tos pačios lyties asmenų santuokos, atitinka Konstituciją, nors praėjusiais metais kito šalies teismo nuosprendyje buvo konstatuota priešingai.

Vakarų Japonijos Osakos apygardos teismas atmetė trijų tos pačios lyties porų argumentus. Aktyvistai, siekiantys santuokų lygybės, jau yra pateikę virtinę tokių ieškinių.

„Žvelgiant iš asmens orumo perspektyvos, galima teigti, kad reikalinga įgyvendinti tos pačios lyties porų viešo pripažinimo privalumus per oficialų pripažinimą“, – sakoma teismo sprendime.

Tačiau dabartinis tokių sąjungų nepripažinimas „nelaikomas Konstitucijos pažeidimu“, priduriama nutarime, kuriame teigiama, kad „viešoji diskusija apie tai, kokia sistema tam yra tinkama, nebuvo išsamiai įgyvendinta“.

Ieškovų advokatas Akiyoshi Miwa (Akijošis Miva) sakė, kad jį šokiravo teismo nenoras įsikišti į debatus.

„Tai reiškia, jog teisėjas sako, kad teismas neturi aktyviai įsitraukti [sprendžiant] žmogaus teisių klausimus“, – sakė A. Miwa.

Ieškovė Machi Sakata (Mači Sakata), JAV Oregono valstijoje susituokusi su savo partnere amerikiete, sakė „negalinti patikėti nutartimi“.

Teismas taip pat nusprendė, kad jei būtų sukurta į santuoką panaši sistema, tos pačios lyties partneriai galėtų naudotis teisinėmis privilegijomis.

„Niekas negali pakeisti [santuokos]. Jaučiu tik apmaudą. Tarsi jie sakytų: „Nesielgiame su tavimi kaip su lygiu, bet juk nieko tokio?“, – kalbėjo M. Sakata.

Šis sprendimas buvo paskelbtas po to, kai praėjusiais metais šiaurinėje Saporo dalyje esantis apygardos teismas nusprendė, kad vyriausybės draudimas sudaryti tos pačios lyties asmenų santuokas pažeidžia konstitucijos nuostatą, kuria užtikrinama lygybė pagal įstatymą.

Aktyvistai šį sprendimą sveikino kaip didelę pergalę, turinčią padidinti spaudimą įstatymų leidėjams įteisinti tos pačios lyties asmenų sąjungas.

Japonijos konstitucijoje nustatyta, kad „santuoka sudaroma tik abiejų lyčių abipusiu sutikimu“.

Tačiau pastaraisiais metais vietos valdžios institucijos visoje šalyje ėmėsi iniciatyvos pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, nors pagal įstatymus toks pripažinimas nesuteiktų tokių pačių teisių kaip santuoka.

Praėjusį mėnesį Tokijo prefektūra pranešė, kad nuo lapkričio pradės pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę.

2020 metais keliolika porų pateikė ieškinius dėl santuokų lygybės apygardos teismuose visoje Japonijoje. Jos teigia, kad šiais suderintais veiksmais siekia daryti spaudimą vienintelei Didžiajam septynetui (G-7) priklausančios šalies vyriausybei, kuri nepripažįsta tos pačios lyties asmenų sąjungų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Vokietijoje

Net kontraceptiku reklamos neapseina be vaivoryksciu.Vieso transporto stotelese didziausi plakatai su dviem vyrukais ir ju pasimatymu kuriam butinas sargis.Yuck

Japonai

nemėgsta uostyti rankšluosčių isteptu vaivorykštės spalvomis ........ Valio !

kavenskis

manau kad cia turetu prieiti Landzbergys ir paskelbti Japonijai sankcijas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS