Japonijos vyriausybė paskyrė nevienodai vertinamų Sh. Abe valstybinių laidotuvių datą | KaunoDiena.lt

JAPONIJOS VYRIAUSYBĖ PASKYRĖ NEVIENODAI VERTINAMŲ SH. ABE VALSTYBINIŲ LAIDOTUVIŲ DATĄ

Japonijos ministrų kabinetas penktadienį oficialiai nusprendė nužudyto buvusio premjero Shinzo Abe (Šindzo Abės) valstybines laidotuves surengti rugsėjo 27 dieną, šalyje vykstant debatams dėl šio plano, kurį kai kas kritikuoja kaip bandymą išgarbinti visuomenę skaldžiusį politinį veikėją.

Sh. Abe buvo nušautas anksčiau šį mėnesį, kai sakė kalbą per rinkimų kampanijos renginį vakariniame Naros mieste. Jo nužudymas sukrėtė saugumu ir griežta ginklų kontrole garsėjančią šalį. Įtariamas žudikas buvo iškart areštuotas, pareigūnai siekia oficialiai pateikti kaltinimus nužudymu.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas) sakė, kad valstybinės laidotuvės yra tinkamos dėl Sh. Abe, kaip ilgiausiai dirbusio Japonijos lyderio, „nepaprastų indėlių“ ir „išsiskiriančio vadovavimo bei ryžtingų veiksmų“ įvairiose srityse, įskaitant ekonomikos atsigavimą, Japonijos ir JAV aljansu grindžiamos diplomatijos skatinimą, atstatymą po 2011 metų cunamio ir branduolinės katastrofos.

H. Matsuno teigimu, laidotuvės nebus religinė ceremonija ir vyks arenoje „Nippon Budokan“, pastatytoje 1964 metų Tokijo olimpiadai ir vėliau tapusioje populiaria vieta sporto varžyboms, koncertams ir kultūriniams renginiams. Šioje arenoje vyriausybė taip pat kiekvienais metais rugpjūčio 15-ąją rengia pamaldas Japonijos pralaimėjimui Antrajame pasauliniame kare paminėti.

Į Sh. Abe valstybines laidotuves bus pakviesta veikėjų iš užsienio, sakė H. Matsuno, bet dėl detalių, įskaitant prognozuojamas išlaidas ir dalyvių skaičių, dar nenuspręsta.

Premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) praėjusią savaitę paskelbė valstybinių laidotuvių planus, bet kai kas juos laiko bandymu pastiprinti jo pozicijas valdžioje – įsiteikiant Sh. Abe rėmusiems ultrakonservatoriams.

Planą nevienodai įvertino opozicijos lyderiai ir visuomenė. Kai kas nepritaria laidotuvių finansavimui iš mokesčių mokėtojų pinigų, o kiti kritikuoja F. Kishidos valdančiąją partiją dėl Sh. Abe žūties politizavimo siekiant išaukštinti jį ir užbaigti debatus dėl jo itin skaldančio politinio palikimo, apimančio karingą diplomatiją ir saugumo politiką, revizionistinę poziciją dėl karo metų istorijos.

Ketvirtadienį viena pilietinė grupė, nepritarianti Sh. Abe valstybinių laidotuvių planams, Tokijo rajono teismo paprašė sustabdyti ministrų kabineto sprendimą ir renginio biudžetą, tvirtindama, kad valstybės apmokamos laidotuvės be parlamento pritarimo yra konstitucinės teisės į tikėjimo laisvę pažeidimas.

Dešimtys protestuotojų penktadienį prie premjero biuro reiškė nepritarimą vyriausybės sprendimui. Viena opozicijos lyderių Mizuho Fukushima (Midzuho Fukušima) sakė, kad sprendimas nėra pagrįstas visuomenės konsensusu, neturi teisinio pagrindo ir turėtų būti atšauktas.

Sh. Abe privačios laidotuvės jau įvyko vienoje iš Tokijo šventyklų, jose dalyvavo maždaug 1 tūkst. žmonių, įskaitant parlamentarus ir verslo lyderius.

Sh. Abe nužudymas atkreipė dėmesį į dešimtmečius trukusius abejotinus jo ir jo partijos ryšius su Susivienijimo Bažnyčia.

Sh. Abe nužudymu įtariamas 41 metų Tetsuya Yamagami (Tecuja Jamagamis) policijai sakė, jog į politiką taikėsi manydamas, kad jis yra susijęs su jo nekenčiama religine organizacija. Pranešimai apie jo liudijimą ir kiti įrodymai rodytų, kad jis krimtosi dėl savo motinos didelių aukų šiai organizacijai, sukėlusių šeimai finansinių sunkumų.

Pietų Korėjoje 6-ajame dešimtmetyje įkurta Susivienijimo Bažnyčia paskelbė, kad T. Yamagami motina jai priklausė, bet nekomentavo jokių jos galimai paaukotų sumų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS