JAV Atstovų Rūmus apėmusi krizė dar labiau komplikavosi – pasitraukė kandidatas į pirmininkus | KaunoDiena.lt

JAV ATSTOVŲ RŪMUS APĖMUSI KRIZĖ DAR LABIAU KOMPLIKAVOSI – PASITRAUKĖ KANDIDATAS Į PIRMININKUS

JAV respublikonų kandidatas į JAV Atstovų Rūmų pirmininkus ketvirtadienį pasitraukė nesugebėjęs užsitikrinti pakankamos paramos prieš visų Kongreso žemųjų rūmų balsavimą, tad juos apėmusi krizė dar labiau komplikavosi.

Atstovų Rūmų daugumos lyderis Steve'as Scalise'as (Stivas Skalisas) trečiadienį nedidele balsų persvara laimėjo respublikonų slaptą vidaus balsavimą dėl to, kas turėtų Atstovų Rūmų pirmininko poste pakeisti šio mėnesio pradžioje nušalintą Keviną McCarthy (Keviną Makartį).

Tačiau netrukus tapo aišku, kad S. Scalise'as negaus 217 balsų, reikalingų per visų Atstovų Rūmų narių balsavimą, nes jo oponentai pačioje Respublikonų partijoje ėmė skelbti jo neremsiantys.

„Tai bent kelionė, o kelio dar liko daug. Ką tik pasakiau savo kolegoms, kad atšaukiu savo, kaip kandidato, vardą“, – sakė S. Scalise'as.

Šiuo pareiškimu buvo numarintos partijos viltys išgyventi vienybės akimirką ir pratęstas vadovybės vakuumas, devynias dienas po K. McCarthy beprecedenčio nušalinimo trukdantis Kongresui vykdyti net pačias pagrindines savo funkcijas.

Per istorinį spalio 3-iosios balsavimą dėl dešiniojo sparno įstatymų leidėjų maišto nušalinus K. McCarthy, prasidėjo chaotiška respublikonų tarpusavio kova.

Joks balsavimas dėl Atstovų Rūmų pirmininko nėra suplanuotas, tačiau jei dalyvautų ir balsuotų visi iki vieno demokratai ir respublikonai, bet kokiam kandidatui reikėtų surinkti 217 balsų.

Antros viešos peštynės dėl Atstovų Rūmų pirmininko pareigų – praėjus devyniems mėnesiams po K. McCarthy 15 raundų kovos už šį postą – vargu ar galėjo įvykti dar nepalankesniu Atstovų Rūmams metu.

Šalis tikisi, kad mes vėl susivienysime. Atstovų Rūmams reikia pirmininko, mums reikia vėl atidaryti Rūmus.

Respublikonų kontroliuojami Rūmai be vadovybės negali priiminėti jokių įstatymų ar tvirtinti Baltųjų rūmų prašymų dėl skubios pagalbos, kai Izraelis – svarbiausias JAV sąjungininkas Artimuosiuose Rytuose – kariauja su palestiniečių kovotojų organizacija „Hamas“.

Be to, įstatymų leidėjams lieka tik mėnuo susitarti dėl 2024 metų federalinių išlaidų, kol vyriausybės įstaigas pasibaigus pinigams tektų uždaryti. Jokios pažangos šiuo klausimu per vadovybės krizę nebuvo padaryta.

Respublikonams susirinkus vidurdienį, S. Scalise'as karštligiškai stengėsi užsitikrinti didesnę paramą, bet atrodo, kad po diskusijos padaugėjo tik skeptikų, o ne paramos.

„Nėra konsensuso dėl kandidato į pirmininkus. Turime likti Vašingtone, kol tai išspręsime“, – po susitikimo socialinėje žiniasklaidoje parašė S. Scalise'ą rėmusi Atstovų Rūmų narė Anna Paulina Luna (Ana Polina Luna).

„Nebebalsuosiu už Scalise'ą. Net nemanau, kad mums pavyks pateikti tai balsavimui“, – pridūrė ji.

„Atstovų Rūmams reikia pirmininko“

Virtinė respublikonų paskelbė neplanuojantys paremti S. Scalise'o, o kai kurie strategai mano, kad oponentų jo paties partijoje gali būti iki 30.

„Šalis tikisi, kad mes vėl susivienysime. Atstovų Rūmams reikia pirmininko, mums reikia vėl atidaryti Rūmus“, – sakė S. Scalise'as.

„Tačiau aišku, [kad] ne visi yra čia. Be to, vis dar yra schizmų, kurias reikia išspręsti“, – sakė jis.

Šis respublikonas, kuris dešimtmetį liko hierarchijos laiptais, sakė, kad jam labai patinka daugumos lyderio darbas ir kad jis jaučiasi „neįtikėtinai palaimintas“.

Jo peikėjai piktinosi tuo, kaip jis padėjo sužlugdyti siūlytas nominavimo proceso reformas. Kiti reiškė susirūpinimą, kad jis nesugebės suvienyti partijos. Nuogąstauta, jog dėl to, kad šiuo metu gydosi kraujo vėžį, jis būtų per silpnas dirbti Atstovų Rūmų pirmininku.

Respublikonai nepaskelbė krizės sprendimo plano, bet galėtų sugrįžti prie griežtosios linijos šalininko Jimo Jordano (Džimo Džordano), per vidaus balsavimą pralaimėjusio S. Scalise'ui, kandidatūros arba bandyti suteikti ribotam laikui visus pirmininko įgaliojimus šiuo metu laikinai šias pareigas einančiam įstatymų leidėjui Patrickui McHenry (Patrikui Makhenriui).

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas (Hakimas Džefrisas) ragino suformuoti Rūmuose dvipartinę valdančiąją koaliciją, bet respublikonai niekaip nėra parodę, kad bent svarstė tokią mintį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS