JAV demokratai siekia dar dvejiems metams užsitikrinti Atstovų Rūmų kontrolę | KaunoDiena.lt

JAV DEMOKRATAI SIEKIA DAR DVEJIEMS METAMS UŽSITIKRINTI ATSTOVŲ RŪMŲ KONTROLĘ

JAV demokratai antradienį per Atstovų Rūmų ir trečdalio Senato rinkimus, vykstančius drauge su prezidento rinkimais, siekia dar dvejiems metams užsitikrinti Atstovų Rūmų kontrolę, vildamiesi, kad sveikatos apsaugos akcentavimas, didesnis surinktų lėšų kiekis ir priemiesčių gyventojų pasipiktinimas prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) padidins jų persvarą.

Respublikonai tikisi nušalinti kai kuriuos iš 29 demokratų tose apygardose, kuriose 2016-aisiais laimėjo D. Trumpas – daugiausia naujokus tokiose vietose kaip Ajova, Oklahoma Sitis, Solt Leik Sitis, kaimiškosios Naujosios Meksikos apygardos, Niujorko valstijos šiaurė ir Virdžinija.

Tačiau beveik visi esami Kongreso nariai demokratai potencialiai pažeidžiamose apygardose kampanijai išleido gerokai daugiau nei jų varžovai respublikonai. Demokratai taip pat skyrė milijonus dolerių kovai už respublikonų turimas vietas rajonuose aplink Atlantą, Sinsinatį, Dalasą, Hjustoną ir Indianapolį, ir net tokiose respublikonų tvirtovėse kaip Litl Rokas Arkanzase, Kolorado vakarai ir Aliaska.

Jei Joe Bidenas įveiks D. Trumpą, o demokratai užsitikrins daugumą Senate, Demokratų partija Baltuosius rūmus ir Kongresą visiškai kontroliuos tik antrą kartą nuo 1995-ųjų.

Abiejų partijų pareigūnai sutinka, kad respublikonai daugiausia ginasi ir kad jiems pasiseks, jei jie demokratų persvarą apribos vienaženkliu skaičiumi. Demokratai šiuo metu Atstovų Rūmuose turi 232, o respublikonai – 197 vietas. Penkios vietos yra laisvos, be to, yra vienas nepriklausomas Atstovų Rūmų narys.

Atstovų Rūmams kontroliuoti reikia 218 vietų.

„Prezidento skaičiai truputį sumažėjo apygardose, kuriose jis laimėjo dviženkliais skaičiais [nusakoma persvara], kai kur jis neišlaiko to lygio ir tai kuria šiokį tokį stabdymą [Kongreso rinkimams]“, – sakė respublikonų strategė Liesl Hickey (Lisl Hiki).

Jei Joe Bidenas (Džo Baidenas) įveiks D. Trumpą, o demokratai užsitikrins daugumą Senate, Demokratų partija Baltuosius rūmus ir Kongresą visiškai kontroliuos tik antrą kartą nuo 1995-ųjų. Praėjusį kartą prezidento postą, Senatą ir Atstovų Rūmus demokratai kontroliavo 2009–2010 metais – pirmuosius dvejus Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidentavimo metus.

JAV prezidento rinkimai 2020

Scanpix nuotr.

Su didesne demokratų persvara Atstovų Rūmuose jų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) galėtų lengviau prastumti partijai svarbius dalykus, įskaitant sveikatos draudimu apdraustų žmonių skaičiaus didinimą ir darbo vietų kūrimą vykdant naujus infrastruktūros projektus. Dvejus metus buvusi viena veiksmingiausių savo partijos atsvarų D. Trumpui, Kalifornijai atstovaujanti 80 metų N. Pelosi beveik neabejotinai dar dvejus metus pirmininkaus Atstovų Rūmams.

Per Rinkimų dienos pokalbį su žurnalistais N. Pelosi sakė esanti „visiškai tikra“, kad demokratai „tvirtai laikys Atstovų Rūmus“.

JAV prezidento rinkimai

Scanpix nuotr.

Demokratų Kongreso kampanijos komiteto pirmininkė Cheri Bustos (Čeri Bustos) iš Ilinojaus atkreipė dėmesį į rimtas lenktynes respublikonus palaikyti linkusiuose rajonuose Arkanzaso, Virdžinijos, Long Ailendo ir Indianos valstijose ir prognozavo: „Mes pamatysime šiek tiek pergalių tuose raudonuose rajonuose.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS