JAV iki 2 500 karių sumažino savo kontingentus Afganistane ir Irake | KaunoDiena.lt

JAV IKI 2 500 KARIŲ SUMAŽINO SAVO KONTINGENTUS AFGANISTANE IR IRAKE

JAV kariuomenė tiek Afganistane, tiek Irake sumažino savo kontingentus iki 2 500 karių – tai yra žemiausias jų skaičius nuo konfliktų pradžios tose valstybėse prieš beveik du dešimtmečius, penktadienį paskelbė Pentagonas.

Kadenciją baigiantis amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), siekdamas ištesėti savo pažadą nutraukti du po rugsėjo 11-osios atakų pradėtus karus, įsakė iki sausio 15 dienos sumažinti kontingentą abiejose šalyse iki minėto lygio.

Laikinojo gynybos sekretoriaus Chriso Millerio (Kriso Milerio) teigimu, pažanga siekiant taikos abiejose valstybėse leido sumažinti kontingentus nekeliant pavojaus amerikiečių ir jų kolegų saugumui.

„Šiandien Jungtinės Valstijos yra kaip niekad arti beveik du dešimtmečius besitęsiančių karų užbaigimo ir galimybės pasveikinti afganų prižiūrimą ir afganų vadovaujamą taikos procesą, siekiant pasiekti politinį susitarimą bei nuolatines ir visuotines paliaubas“, – pareiškime nurodė Ch. Milleris.

Anot jo, tolesnis karių išvedimas priklausys nuo pažangos Afganistano vyriausybės ir talibų sukilėlių derybose.

„Kalbant apie ateitį, kol [Gynybos] departamentas rengia planus, galinčius leisti iki 2021 metų gegužės sumažinti JAV karių skaičius iki nulio, bet kokie būsimi išvedimo veiksmai lieka sąlyginiai“, – nurodė Pentagono vadovas.

Kalbėdamas apie Iraką, Ch. Milleris pabrėžė, kad JAV kontingento apkarpymas atspindi „pagerėjusius Irako saugumo pajėgų pajėgumus“.

Vis tik laikinasis sekretorius pridūrė, jog dalies karių išvedimas „netolygus JAV politikos pakeitimui“.

„JAV ir Koalicijos pajėgos lieka Irake, siekdamos užtikrinti tvarią pergalę prieš“ džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, rašoma pareiškime.

„Irake ir toliau turėsime kovos su terorizmu platformą, kad galėtume remti savo partnerių pajėgas oro pajėgomis ir žvalgyba“, – pareiškė Pentagono vadovas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ir juos permetė į Vašingtoną saugoti Bidono inauguracijos spektaklį.....

Anonimas

Amerikos okupantus butina zudyti visur ir visada.

kurgi ne

juk truksta kariu ginti ju parlamenta nuo tautos....nu suprantat kaip Bielarusijoj...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS