JAV ir Kataras pasirašė susitarimą kovoti su terorizmu | KaunoDiena.lt

JAV IR KATARAS PASIRAŠĖ SUSITARIMĄ KOVOTI SU TERORIZMU

  • 0

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Kataras antradienį paskelbė pasirašę susitarimą kovoti su terorizmu; tai padaryta tokiu laiku, kai šiam emyratui gresia sankcijos iš gretimų valstybių, kaltinančių jį parama ekstremizmui.

Šį pranešimą Dohoje per bendrą spaudos konferencija paskelbė JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) ir Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas Al-Thani (Mohamedas Abdulrahmanas Tanis).

Pasak R.Tillersono, šio susitarimo pagrindas yra Rijade per viršūnių susitikimą priimti sprendimai „nušluoti terorizmą nuo Žemės paviršiaus“.

„Labai stipriai parraginus prezidentui (Donaldui) Trumpui (Trampui), šis pasiryžimas veikti prasidės nedelsiant keliais frontais“, – sakė jis.

Šeichas M.bin Abdulrahmanas Al-Thani pažymėjo, kad Kataras yra pirmoji šio regiono valstybė, pasirašiusi dvišalį susitarimą su Vašingtonu dėl antiterorizmo finansavimo, ir paragino aplinkines valstybes pasekti šiuo pavyzdžiu ir pasirašyti susitarimus su Jungtinėmis Valstijomis.

R. Tillersonas atvyko į Katarą derybų

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas antradienį atvyko į Katarą derybų dėl Persijos įlankos šalių diplomatinės krizės, kai įtampą padidino nutekinta informacija apie slaptus regiono valstybių susitarimus.

Viltys sureguliuoti penkias savaites nesiliaujančią krizę ėmė blėsti, kai R.Tillersono atvykimą į Dohą užtemdė paskelbti slapti Kataro ir kitų Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos (GCC) valstybių susitarimai, pagal kuriuos visos šalys pažadėjo kovoti su teroristų finansavimu ir vengti kišimosi į kitų valstybių reikalus.

Paskelbus šių 2013 ir 2014 metų sutarčių medžiagą, abi diplomatinio konflikto šalys pradėjo iš naujo kaltinti viena kitą ryšiais su islamo ekstremistų grupuotėmis.

R.Tillersonas pirmadienį atvyko į Kuveitą ir prieš baigdamas vizitą Persijos įlankos šalyse ketvirtadienį dar aplankys didžiausią įtaką regione turinčią ilgametę JAV sąjungininkę Saudo Arabiją.

Kuveitas tapo pagrindiniu tarpininku Kataro ir Saudo Arabijos vadovaujamos arabų šalių grupės konflikte, kurį sukėlė kaltinimai Dohai dėl įtariamos paramos ekstremistinėms grupuotėms ir pernelyg artimų ryšų su Saudo Arabijos ilgamečiu varžovu regione – šiitišku Iranu. Tačiau Doha kaltinimus griežčiausiai neigia.

R.Tillersonas turėtų Dohoje susitikti su Kataro emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani (Tamimu bin Hamadu Taniu) ir vėliau antradienį sugrįžti į Kuveitą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS