JAV kaltina Pchenjaną dėl aklavietės derybose | KaunoDiena.lt

JAV KALTINA PCHENJANĄ DĖL AKLAVIETĖS DERYBOSE

JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas ketvirtadienį pripažino, kad kadenciją baigianti prezidento Donaldo Trumpo administracija neįgyvendino užsibrėžtų tikslų, kuriuos siejo su tos šalies lyderiu Kim Jong Unu, tačiau apkaltino Pchenjaną, kad jis praleido galimybę pasiekti pažangą.

Derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo yra įstrigusios nuo praėjusių metų pradžios, kai žlugo Hanojuje surengtas D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas, lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojantis Pchenjanas galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

D. Trumpo išskirtiniai ir dėmesį prikaustę santykiai su  Kim Jong Unu buvo „ambicingi ir drąsūs“, sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas S. Biegunas, vadovavęs denuklearizacijos deryboms su Pchenjanu.   

„Visgi jie neužtikrino sėkmės, kurios mes tikėjomės“, – kalbėjo jis, lankydamasis Seule su savo paskutiniu oficialiu vizitu. 

„Jums turbūt kyla klausimas, ar jaučiu nusivylimą, kad nepasiekėme daugiau per dvejus pastaruosius metus. Taip, jaučiu“, – pridūrė S. Biegunas.  

Tačiau dėl nesėkmės jis kaltino Pchenjaną.

„Mūsų kolegos Šiaurės Korėjoje per dvejus pastaruosius metus iššvaistė daug progų“, – sakė S. Biegunas Azijos politikos studijų institutui.

Anot valstybės sekretoriaus pavaduotojo, jie „per dažnai ieškodavo kliūčių deryboms, užuot išnaudoję galimybes bendradarbiauti“. 

Istorinis pirmasis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas Singapūre 2018 metų birželį baigėsi miglotu pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“. Tikėtasi, kad per antrą jųdviejų susitikimą Vietname, surengtą po aštuonių mėnesių, bus susitarta dėl konkrečių žingsnių ir įsipareigojimų, tačiau jis žlugo nepasiekus jokio susitarimo.      

Jungtinės Valstijos visąlaik tvirtino, kad Pchenjanas turi būti „pasiruošęs daryti pažangą dėl denuklearizacijos“ mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą ir saugumo garantijas, sakė S. Biegunas.   

Vašingtonas nepuoselėjo vilčių, kad izoliuota Šiaurės Korėja „padarys viską prieš mums kažką padarant“, kalbėjo jis, tačiau pabrėžė, jog Pchenjanas turėjo sutikti „parengti veiksmų gaires“ ir sutarti su Vašingtonu, „kur tos gairės galiausiai nuvestų“ per denuklearizacijos procesą.

Kadenciją baigiantis derybininkas, pelnęs viso politinio spektro atstovų susiskaldžiusiame Vašingtone pagarbą, pasiūlė pasidalyti „patirtimi, rekomendacijomis ir šiokia tokia sunkiai įgyta patirtimi“ su būsimu įpėdiniu, pakeisiančiu jį išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijoje.     

„Karas baigėsi. Ne laikas konfliktuoti, – pridūrė jis. – Jei norime, kad mums pasisektų, turime dirbti išvien.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Reikia vožtelt Phenjanui su Tomahaukais taip, kad per mažai nepasirodytų!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS