JAV leis neribotam laikui sulaikyti migrantų vaikus | KaunoDiena.lt

JAV LEIS NERIBOTAM LAIKUI SULAIKYTI MIGRANTŲ VAIKUS

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija trečiadienį pranešė, kad panaikins griežtus teisinius apribojimus dėl migrantų vaikų sulaikymo termino, mėginant pažaboti dokumentų neturinčių imigrantų antplūdį.

JAV Vidaus saugumo departamentas informavo, kad nutraukia vadinamąjį 1997 metų Flores susitarimą – teisinį precedentą, nustačiusį, kad migrantų vaikai arešte būtų laikomi ne ilgiau kaip 20 dienų.

Naujoji administracijos politika, turinti įsigalioti per 60 dienų, neribos laiko, kurį gali būti sulaikyti vaikai arba jų šeimos nariai.

Šiuo žingsniu siekiama sugriauti migrantų viltis, kad net ir areštuoti JAV pasienio pareigūnų jie bus paleisti ir galės lengvai įsimaišyti tarp kitų JAV gyventojų.

„Siekiant apsaugoti šiuos vaikus nuo piktnaudžiavimo, sustabdyti šį nelegalų srautą, turime užtaisyti šias spragas. Tai skubi humanitarinė būtinybė“, – sakoma D. Trumpo pareiškime.

JAV vidaus saugumo sekretoriaus pareigas einantis Kevinas McAleenanas (Kevinas Makalinanas) užsiminė apie „precedento neturintį srautą šeimų“, kertančių JAV sieną šiais metais. Dauguma jų atvyksta iš Centrinės Amerikos.

Flores precedentas „iš esmės vertė vyriausybę paleisti šias šeimas vos per 20 dienų, skatino neteisėtą patekimą į šalį', sakė jis.

„Žmonių kontrabanda užsiimantys asmenys skelbia, o (imigruoti) ketinantys migrantai gerai žino, kad net ir nelegalaus sienos kirtimo atveju, atvykę prie mūsų sienos su vaiku, jie bus paleisti į Jungtines Valstijas laukti pabaigos teismo proceso, galinčio užtrukti penkerius metus ir ilgiau“, – nurodė sekretorius.

Panaikinamas 20 dienų sulaikymo terminas

Vadinamoji Flores tvarka įsigaliojo po teisinio ieškinio dėl sulaikytų migrantų nuolatinių teisių pažeidimų.

Flores susitarimas įpareigojo užtikrinti migrantų tinkamą ir humanišką priežiūrą bei per 20 dienų paleisti migrantų vaikus, perduodant juos tėvų ar artimų giminaičių globai.

D. Trumpo administracija, kas mėnesį susidurianti su dešimtimis tūkstančių sieną nelegaliai kertančių migrantų šeimų – daugiausia atvykstančių iš Centrinės Amerikos, yra kaltinama Flores susitarimo sąlygų pažeidimu ir vaikų atskyrimu nuo tėvų, pasibaigus 20 dienų sulaikymo terminui.

Pasak  K. McAleenano, liepos mėnesio duomenimis, per praėjusius 10 mėnesių JAV sieną iš Meksikos neteisėtai kirto 475 tūkst. žmonių, sudarančių atskirus šeimų vienetus.

Pasak departamento, naujoji tvarka užtikrins Flores susitarime numatytų sulaikymo reikalavimų vykdymą, bet leis pareigūnams „išsaugoti šeimų vienybę“.

Naujieji pakeitimai, apie kuriuos dar bus pranešta, yra „būdas užtikrinti humanišką šeimų sulaikymą, laikantis tikslų“, numatytų Flores susitarime, nurodė Vidaus saugumo departamentas.

Migrantų ir žmogaus teises ginančios grupė žada apskųsti Flores susitarimo sąlygų panaikinimą ir kaltina vyriausybę netinkamu elgesiu su migrantais.

„Tai yra dar vienas žiaurus išpuolis prieš vaikus, į kuriuos vėl ir vėl nusitaiko Trumpo administracijos antiimigrantiška politika“, – sakė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos pareigūnė Madhuri Grewal (Madhuri Greval).

„Vyriausybė neturėtų kalinti vaikų ir, žinoma, neturėtų siekti juos laikyti areštinėje ilgiau“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

"JAV leis neribotam laikui sulaikyti migrantų vaikus", o paskui jie 'dings be pėdsakų'.

Vincas

Seniau vaikai atvykdavo su tevais ,o dabar vieni be suaugusiu ...juos kazkas organizuoja ir siuncia link USA sienos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS