JAV ragina nesitaikstyti su Kinijos raketų paleidimu virš Taivano | KaunoDiena.lt

JAV RAGINA NESITAIKSTYTI SU KINIJOS RAKETŲ PALEIDIMU VIRŠ TAIVANO

Aukšto rango JAV jūrų pajėgų vadas antradienį pareiškė, kad Kinija tarsi „gorila kambaryje“ neseniai nusprendė paleisti raketų virš Taivano teritorijos, ragindamas nesitaikstyti su tokiais veiksmais.

Pekinas šį mėnesį surengė didžiules oro ir jūrų pajėgų pratybas aplink salą, protestuodamas prieš JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) ir Kongreso delegacijos vizitus Taibėjuje.

Tų mokymų metu buvo paleistos kelios balistinės raketos į vandenis prie Taivano, kur yra vienas judriausių pasaulyje laivybos maršrutų. Tai buvo pirmas kartas, kai Kinija žengė tokį žingsnį nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio vidurio.

„Labai svarbu, kad mes nesitaikstytume su tokiais dalykais. Žinau, kad gorila kambaryje paleidžia raketas virš Taivano“, – Singapūre žurnalistams sakė 7-ojo laivyno vadas viceadmirolas Karlas Thomasas (Karlas Tomasas).

„Jei tiesiog leisime tam įvykti ir nesiginčysime, tai taps nauja norma“, – pridūrė jis.

„Neatsakinga leisti raketas virš Taivano į tarptautinius vandenis, kur yra laivybos keliai, kur yra laisva laivyba“, – pabrėžė karininkas.

7-asis laivynas bazuojasi Japonijoje ir yra vienas iš Vašingtono jūrų pajėgų buvimo Ramiojo vandenyno regione ramsčių.

Per šį mėnesį vykusias pratybas Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad kai kurios iš Liaudies išlaisvinimo armijos paleistų balistinių raketų skrido trajektorija tiesiai virš Taivano sostinės Taipėjaus – tai būtų nauja eskalacija, tačiau Pekinas jos nepatvirtino.

K. Thomasas palygino grasinimus Taivanui su padėtimi Pietų Kinijos jūroje, kur Pekinas daugelį metų statė karines bazes ir kitą infrastruktūrą keliuose ginčytinuose atoluose, nors ir neigė, kad atlieka tokius veiksmus.

„Jei to neginčysime... staiga [Taivanas] gali supanašėti su salomis Pietų Kinijos jūroje, dabar tapusias tapo kariniais forpostais“, – perspėjo viceadmirolas.

„Dabar ten yra visiškai veikiantys kariniai forpostai, kur yra raketų, didelių kilimo ir tūpimo takų, angarų, radarų, klausymosi postų“, – teigė jis.

Kinijos komunistų partija niekada nevaldė Taivano, tačiau laiko šią salą savo teritorija ir žadą ją vieną dieną užgrobti, prireikus – jėga.

Į valdžią atėjus Kinijos prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui) žvanginimas ginklais Taivano atžvilgiu dar labiau sustiprėjo.

Naujos sankcijos

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai Vakaruose vis dažniau rengia „laisvos laivybos“ manevrus tiek Taivano sąsiauryje, tiek Pietų Kinijos jūroje. Tokiu būdu siekiama įtvirtinti nuostatą, kad šios akvatorijos yra tarptautiniai vandens keliai, nors šie veiksmai paprastai provokuoja Pekino įtūžį.

Kinija pranešė, kad surengė naujas karines pratybas pirmadienį, kai Taibėjuje lankėsi JAV kongresmenų delegacija.

Valstybinė žiniasklaida paskelbė prie Taivano Penghu salų filmuotą medžiagą ir nuotraukas, esą padarytas iš Kinijos lėktuvų, skridusių nedideliu atstumu nuo šio salyno.

Tačiau Taivanas paneigė, kad kinų lėktuvai buvo priartėję prie šios vietovės.

„Kinijos komunistų partija pasitelkė kognityvinį karą ir kitus triukus, norėdama perdėtai parodyti, kad [jos lėktuvas] buvo arti Penhu. Tai netiesa“, – antradienį žurnalistams sakė aukšto rango oro pajėgų pareigūnas Tung Pei-Lunas (Tung Peilunas).

Penghu salos yra tarp Kinijos žemyninės dalies ir Taivano. Šiose salose yra svarbi Taivano oro pajėgų bazė, todėl jos atsidurtų bet kokio potencialaus Pekino įsiveržimo fronto linijoje.

Kinijai tęsiant pratybas, taivaniečių kariuomenė pranešė, kad trečiadienio vakarą pakrantės Hualieno mieste surengs naikintuvų F-16 pratybas. Per šiuos retus mokymus bus naudojami koviniai šaudmenys ir bus demonstruojami pažangūs kariniai pajėgumai.

Antradienį Pekinas, siekdamas dar padidinti ekonominį spaudimą Taibėjui, paskelbė sankcijas septyniems aukšto rango Taivano pareigūnus, kuriuos apkaltino esant „užkietėjusiais „nepriklausomybės“ separatistais“, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Pareigūnai – daugiausia politikai iš prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) valdančiosios Demokratinės pažangos partijos – buvo nubausti už tai, kad jų veikla „tapo dar labiau įžūlesnė“ per N. Pelosi vizitą, nurodė „Xinhua“.

Sankcijų sulaukusiems veikėjams uždrausta atvykti į Kiniją, įskaitant Honkongą ir Makao, taip pat neleidžiama turėti jokių reikalų su žemyninės Kinijos subjektais.

Taibėjaus teigimu, Kinija sankcijomis „bando sukelti bauginantį efektą“, be kita ko – salos faktinei pasiuntinei JAV Hsiao Bi-khim (Siao Bikhim).

Antradienį paskelbta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad didžioji dalis Taivano visuomenės vis dar nesijaudina dėl pratybų.

Taivano viešosios nuomonės fondo duomenimis, 45 proc. respondentų visiškai nebijo mokymų, o 33 proc. apklaustųjų – nelabai jų bijo. Dar 5 proc. atsakė, kad jaučia didelę baimę.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Re

Labai teisingai pasakei sumalti amerikonai.

Suka, kodėl taip yra ??

Jankiai Patis pridirba, Patis visur lenda, Patis sukelia spalvotasias revoliucijas ir sugeba visus apkaltinti bet tik ne save ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS