JAV Senatas priėmė Honkongo žmogaus teisių įstatymą: tai supykdė Kiniją | KaunoDiena.lt

JAV SENATAS PRIĖMĖ HONKONGO ŽMOGAUS TEISIŲ ĮSTATYMĄ: TAI SUPYKDĖ KINIJĄ

JAV Senatas vienbalsiai priėmė įstatymą, kuriuo palaikomos žmogaus teisės ir demokratija Honkonge. Įstatymu taip pat siekiama sukurti mechanizmą, leisiantį atšaukti specialų Honkongo ekonominį statusą. Tai ypač supykdė Kiniją, kuri iškvietė JAV diplomatą ir pagrasino atsakomosiomis priemonėmis.

Senatoriai taip pat priėmė įstatymą, draudžiantį Honkongo saugumo pajėgoms parduoti ašarines dujas, gumines kulkas ir kitą įrangą, kuria buvo malšinami prodemokratiški protestai, trunkantys jau beveik pusę metų.

Kinijos užsienio reikalų viceministras Ma Zhaoxu iškvietė laikinai einantį pareigas JAV ambasados Kinijoje vadovą Williamą Kleiną ir išreiškė „griežtą protestą“ bei pareikalavo, kad JAV neleistų šiam įstatymui įsigalioti. Šiuo metu JAV ambasadorius Kinijoje Terry'is Branstadas yra išvykęs iš šalies.

„Antraip Kinijos pusė imsis smarkių priemonių, kad ryžtingai atsakytų, o JAV pajus visus padarinius“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Kinija sureagavo piktai, kai panašų įstatymą praeitą mėnesį priėmė JAV Atstovų Rūmai.

Mes jus girdime, mes ir toliau jus palaikome, mes nestovėsime nuošalyje, kai Pekinas pažeidžia jūsų autonomiją.

Senato priimtas Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos aktas įpareigoja JAV prezidentą kasmet įvertinti specialų prekybos statusą, kurį Vašingtonas yra suteikęs Honkongui.

Įstatymas taip pat leis įvesti sankcijas Honkongo ir Kinijos pareigūnams, kurie pažeidžia žmogaus teises.

„Senatas nusiuntė aiškią žinią už ilgai puoselėtas laisves kovojantiems honkongiečiams: mes jus girdime, mes ir toliau jus palaikome, mes nestovėsime nuošalyje, kai Pekinas pažeidžia jūsų autonomiją“, – sakė respublikonų senatorius Marco Rubio.

Įstatymo priėmimas yra „svarbus žingsnis užtikrinant Kinijos ir Honkongo valdžios pareigūnų, atsakingų už Honkongo autonomijos eroziją ir žmogaus teisių pažeidimus, atskaitomybę“, tvirtino M. Rubio.

Senato užsienio reikalų komiteto narys, demokratas Robertas Menendezas pridūrė, kad įstatymas „aiškiai parodo, jog JAV tvirtai ir nedviprasmiškai palaikys teisėtus Honkongo žmonių lūkesčius“.

Kinijos URM atstovas spaudai Geng Shuangas savo ruožtu tikino, kad JAV tikslas yra „palaikyti ekstremistus ir smurtautojus prieš Kiniją, kurie bando sujaukti Honkongą ir įgyvendinti savo grėsmingą planą pakenkti Kinijos plėtrai, pasinaudojant Honkongo klausimu“.

Prodemokratiški protestai prasidėjo birželį, kai milijonai žmonių išėjo į gatves prieštaraudami dabar jau atmestam ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymo projektui.

Protestai ir susirėmimai su policija kai kuriuos Honkongo rajonus pavertė tikru mūšio lauku. Antradienį protestuotojai užsibarikadavo viename universitete ir atmetė visus raginimus pasiduoti.

Senato priimtas įstatymas atnaujina 1992-ųjų Honkongo politikos aktą.

Senatorius Benas Cardinas pabrėžė, kad Honkongas naudojasi specialiu ekonominiu statusu, kuris yra paremta miesto valdžios užtikrinama demokratija ir žmogaus teisių apsauga.

„Toks buvo pažadas. Jei jie jo nesilaiko, specialus statusas neturi būti prieinamas“, – sakė B. Cardinas.

Dabar Atstovų Rūmai ir Senatas sujungs abu priimtus aktus, o galutinis dokumentas keliaus ant Donaldo Trumpo stalo, kurį prezidentas, tikėtina, pasirašys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gk

O dabar jankiams galas,mat nustatinėja kaip kam gyventi savo tegu susitvarko ,greičiau padarytų tą Stalino kanalą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS