JAV Senato lyderis Izraelyje: „Hamas“ turi būti sustabdyta | KaunoDiena.lt

JAV SENATO LYDERIS IZRAELYJE: „HAMAS“ TURI BŪTI SUSTABDYTA

  • 2

JAV Senato daugumos lyderis demokratas Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) sekmadienį pareiškė, kad Vašingtonas palaiko Izraelį po praėjusios savaitės palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolių, ir teigė, kad grupuotė privalo būti sustabdyta.

Ch. Schumeris vadovavo penkių narių dvipartinei Senato delegacijai, kuri susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir jo kabineto nariais, prezidentu Isaacu Herzogu (Isaku Hercogu) ir Gazos Ruože nelaisvėje laikomų JAV piliečių šeimomis.

„Izraelio žmonėms sakome: mes jus palaikome, jaučiame jūsų skausmą, mums skauda kartu su jumis ir mes (...) palaikysime jus šiais sunkiais laikais“, – spaudos konferencijos metu teigė Ch. Schumeris.

Jis pažadėjo, kad Vašingtonas liks „nepalaužiamu Izraelio partneriu“, ir sakė, kad per šį susitikimą su Izraelio pareigūnais buvo aptarti Izraelio poreikiai apsiginti ir numalšinti „Hamas“ grėsmę.

Ch. Schumeris pasmerkė „žiaurų, siaubingą, nežmonišką „Hamas“ šlykštumą“.

„Jei neužkirsime kelio „Hamas“ grėsmei pasikartoti, tai pasikartos (...) Jie turi būti sustabdyti“, – nurodė Senato daugumos lyderis.

Anot Izraelio pareigūnų, nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ kovotojai įsiveržė į Gazos Ruožo pasienyje esančias bendruomenes ir paėmė apie 155 įkaitus, Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

Atsakydamas į netikėtą didelio masto ataką, Izraelis bombarduoja šį palestiniečių anklavą. Per šias atakas žuvo mažiausiai 2 tūkst. 750 žmonių.

Ch. Schumeris nurodė, kad JAV Senatas parengs pagalbos paketą Izraeliui, ir pakartojo, kad jis turi teisę gintis ir kad Vašingtonas padarys „viską, kas nuo jo priklauso, kad įkaitai būtų paleisti“.

Respublikonų senatorius Mittas Romney (Mitas Romnis) apkaltino Gazos Ruožą kontroliuojančią organizaciją „Hamas“, kad ji „savo žmones laiko gyvaisiais skydais“, ir pabrėžė, kad dėl civilių žūčių anklave kalta palestiniečių kovotojų grupuotė.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Kiekvienas, kuris šioje situacijoje nori žaisti su ugnimi ir pilti alyvos į ugnį ar kitaip ją pakurstyti, turėtų gerai pagalvoti, nes susiduriame su galimai dideliu regioniniu konfliktu.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Aplankęs kelias arabų šalis, derybų į Izraelį grįžo A. Blinkenas

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį grįžo į Izraelį derybų dėl konflikto su „Hamas“ po turo po šešias arabų šalis, pranešė su juo keliaujantis naujienų agentūros AFP korespondentas.

JAV diplomatijos vadovas, ketvirtadienį su solidarumo vizitu lankęsis Izraelyje, pirmadienį nusileido Tel Avive ir turi vėl susitikti su B. Netanyahu Jeruzalėje.

JAV valstybės sekretorius sekmadienį aplankė Egiptą, o anksčiau tądien susitiko su Saudo Arabijos faktiniu valdovu.

O. Scholzas vyks solidarumo vizito į Izraelį, sako žiniasklaida

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) vyks į Izraelį išreikšti solidarumo po „Hamas“ kovotojų įvykdyto kruvino išpuolio, pirmadienį pranešė vokiečių žiniasklaida.

Tai būtų pirmasis užsienio valstybės vadovo vizitas į Izraelį po išpuolio, sukėlusio karą tarp žydų valstybės ir „Hamas“.

O. Scholzas pažadėjo visapusiškai remti Izraelį, o praėjusią savaitę pareiškė, kad šiuo metu „Vokietijai vienintelė vieta yra šalia Izraelio“.

Vokietijos transliuotojas NTV, remdamasis vyriausybės šaltiniais, sakė, kad O. Scholzo vizitas gali įvykti jau antradienį. Tikimasi, kad jo metu bus aptariamas Vokietijos piliečių, kuriuos „Hamas“ pagrobė per išpuolį prieš dešimt dienų, likimas.

Šalyje populiariausias dienraštis „Bild“ teigė, kad vizitas gali įvykti artimiausiomis dienomis.

Vokietijos vyriausybė vizito dar nepatvirtino.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) penktadienį viešėjo Izraelyje. Per spaudos konferenciją su kolega izraeliečiu Jeruzalėje ji pareiškė, kad „Hamas“ naudojasi Gazos Ruožo gyventojais kaip skydu.

Vokietija įspėjo Iraną nekurstyti karo tarp Izraelio ir „Hamas“

Vokietija pirmadienį įspėjo Iraną nekurstyti Izraelio ir islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ karo po to, kai šalies užsienio reikalų ministras susitiko su aukšto rango „Hamas“ pareigūnais.

„Kiekvienas, kuris šioje situacijoje nori žaisti su ugnimi ir pilti alyvos į ugnį ar kitaip ją pakurstyti, turėtų gerai pagalvoti, nes susiduriame su galimai dideliu regioniniu konfliktu“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Sebastianas Fischeris (Sebastianas Fišeris).

Arabų Lygos vadovas reikalauja nutraukti karines operacijas Gazos Ruože

Arabų Lygos vadovas pirmadienį paragino nedelsiant nutraukti karines operacijas Gazos Ruože ir leisti į šį skurdų palestiniečių anklavą įvežti humanitarinę pagalbą.

„Reikalaujame nedelsiant nutraukti karines operacijas ir atidaryti saugius koridorius, kuriais gyventojams būtų teikiama pagalba“, – sakė generalinis sekretorius Ahmedas Aboul Gheitas (Ahmedas Abul Geitas) per susitikimą su arabų šalių teisingumo ministrais Bagdade.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Kai amerikosai nustos palaikyt teroristus-žydus, nebereiks jokio arabu sustabdymo

tai

gal uzteks sionsatanystiniu melagisciu mtant tuos /artistus/ demonus uzvaldziusius jav monarhreptyloidu deka ss

SUSIJUSIOS NAUJIENOS