JAV siekia plėsti ryšius su Naująja Zelandija, tvyrant nerimui dėl Kinijos | KaunoDiena.lt

JAV SIEKIA PLĖSTI RYŠIUS SU NAUJĄJA ZELANDIJA, TVYRANT NERIMUI DĖL KINIJOS

JAV pajėgų Ramiajame vandenyne vadas pirmadienį per vizitą Velingtone pareiškė, jog nori plėsti ir stiprinti ryšius su Naująja Zelandija.

Admirolas Johnas Aquilino (Džonas Akvilinas), JAV Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vadavietės vadas, vizito į Velingtoną atvyko Vašingtonui siekiant plėsti savo buvimą regione, nerimaujant dėl augančių Kinijos ambicijų Ramiajame vandenyne.

Vienu iš šių ambicijų taikinių neseniai tapo Saliamono Salos, balandį pasirašiusios saugumo paktą su Pekinu. JAV ir kai kurios Ramiojo vandenyno valstybės nerimauja, kad šis susitarimas gali padėti Kinijai stiprinti karinį buvimą regione.

J. Aquilino buvo pasitiktas Velingtone tradicine maorių pasveikinimo ceremonija. Admirolas padėjo gėlių vainiką Pukeahu nacionaliniame memorialiniame parke, skirtame karuose kritusiems naujazelandiečiams atminti. Prieš susitikimus su aukščiausiais Naujosios Zelandijos gynybos pajėgų ir vyriausybės pareigūnais jis trumpai pabendravo su žiniasklaida.

„Mūsų partnerystė labai gili, – sakė J. Aquilino. – Mes daug ką darome kartu, kad ir toliau užtikrintume taiką ir klestėjimą abiem mūsų tautoms ir visoms regiono šalims.“

Admirolas sakė, kad nori nustatyti naujas sritis, kuriose JAV galėtų bendradarbiauti su Naująja Zelandija. Jis taip pat pabrėžė, kad Australijos ir Naujosios Zelandijos lyderystė Ramiojo vandenyno regione yra „kritiškai svarbi“.

„Iš manęs niekada neišgirsite vieno dalyko – didelis ar mažas. Tai yra partnerystė, – sakė J. Aquilino. – Visos šalys duoda tai, ką gali.“

Admirolas sakė, kad JAV supranta klimato kaitos poveikį Ramiojo vandenyno salų valstybių saugumui, įskaitant apsirūpinimą maistu ir vandeniu, taip pat tai, kaip svarbu, kad salų valstybės galėtų žvejoti išskirtinėse zonose.

„Jungtinės Valstijos visą laiką buvo Ramiojo vandenyno valstybė. Mes ir toliau veiksime Ramiojo vandenyno regione, ką beišgirstumėte“, – sakė J. Aquilino.

Naujosios Zelandijos gynybos pajėgų vadas maršalas Kevinas Shortas (Kevinas Šortas) savo ruožtu sakė, kad dvišaliai santykiai daug dešimtmečių yra tvirti. Pasak jo, Naujoji Zelandija reguliariai sąveikauja su amerikiečių pajėgomis, kad abi šalys galėtų geriau veikti regione.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS