Jei H. Clinton laimės, už pergalę turės dėkoti ir D. Trumpui | KaunoDiena.lt

JEI H. CLINTON LAIMĖS, UŽ PERGALĘ TURĖS DĖKOTI IR D. TRUMPUI

JAV žmonės labiau renkasi ne už ką, bet prieš ką balsuoti, LRT RADIJUI sako LRT TELEVIZIJOS žurnalistas JAV Edvardas Špokas. Jo teigimu, jei Hillary Clinton laimės šiuos prezidento rinkimus, ji už pergalę turėtų padėkoti ir savo oponentui Donaldui Trumpui, nes šis savo negatyviais pasisakymais apie ispanakalbius paskatino pastaruosius palaikyti H. Clinton.

– Ką apie rinkimus dabar kalba amerikiečiai?

– Kalba, tiesą sakant, labai daug ir kol kas aiškumo nėra. Yra kelios valstijos, kuriose labai aiškiai pirmauja H. Clinton arba D. Trumpas, tačiau turbūt viskas spręsis penkiose, o gal šiek tiek daugiau valstijų. Būtent nuo jų priklausys, į kurią pusę pakryps rinkimų rezultatai, kas bus išrinktas JAV prezidentu.

D. Trumpas, per sekmadienį ir pirmadienį aplankys dešimt vietų. Galime įsivaizduoti, koks tai tempas. H. Clinton aplankys šiek tiek mažiau valstijų, tačiau už ją agituos ir dabartinis prezidentas Barackas Obama, ir jos vyras Billas Clintonas.

Vertinant tai, kur lankosi kandidatai, kur jie bandys agituoti, pagrindinės valstijos, kuriose vyks didžiausia kova, yra Minesota, Mičiganas, Šiaurės Karolina.

Beje, įdomu tai, kad Minesota ir Mičiganas iki šiol buvo demokratų stovykla. Būtent ten demokratai laimėjo, ten buvo H. Clinton užuovėja, vieta, kur net nebūtum galėjęs pagalvoti, kad jai galėtų kilti kažkokių problemų,. D. Trumpas tarsi verčia ją gintis ir važiuoti į Mičiganą, Minesotą.

Prie paminėtų valstijų galima pridėti ir Naująjį Hempšyrą. Tai yra vienas iš tų klaustukų ar įdomių rinkimų detalių, kalbant apie pačius rezultatus.

– D. Trumpas savaitgalį apsilankė būtent tose valstijose, kurios įprastai palaiko demokratus. Palaikymą H. Clinton reiškė žymūs muzikantai. Kaip vertinami paskutinieji jų susitikimai, pasisakymai, kalbos?

– Žmonės ateina į susitikimus. Labai skiriasi susitikimai. Teko būti ir H. Clinton susitikime Šiaurės Karolinos mitinge, ir D. Trumpo mitinge toje pačioje valstijoje. Skirtumas yra.

D. Trumpo mitinge labiau jaučiamas pyktis, yra daugiau nepasitenkinimo. D. Trumpas tai bando kurstyti. H. Clinton tarsi yra daugiau vilties [simbolis]. Nors reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip žmonės reaguoja į sceną užlipus buvusiam H. Clinton varžovui pirminiuose rinkimuose [...] Bernie Sandersui. Paprastai žmonės jam labiau ploja ir labiau skanduoja nei H. Clinton.

Beje, vienas iš svarbesnių dalykų, kuris įvyko tuo metu, kai Lietuvoje buvo naktis, tai JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) atnaujino tyrimą dėl H. Clinton elektroninių laiškų. Dabar FTB paskelbė, kad nekeičia savo pirminės išvados – nepateiks jokių kaltinimų H. Clinton.

Vertinant FTB reikšmę, analitikai sutinka, kad tai daliai žmonių galėjo turėti tam tikros įtakos, pasirenkant, ar balsuoti už H. Clinton, ar ne. Klausimas, kiek paskutinis FTB pareiškimas dabar pakeis žmonių nuomonę prieš pat rinkimus. Kaip sakė B. Obama, FTB galbūt irgi žaidžia tam tikrus žaidimus. Kyla klausimas kodėl.

– Įvairios skirtingos apklausos atskleidžia, kad rinkėjams buvo lengviau paaiškinti, kodėl jie nebalsuos už vieną ar kitą kandidatą, negu pasakyti argumentus, kodėl reikėtų balsuoti už kandidatus. Amerikoje LRT TELEVIZIJOS žurnalistai jau savaitę. Ar pastebite, kad šiuose tyrimuose yra tiesos?

– Tiesos yra. Turbūt žmonės labiau balsuoja prieš kažką nei už, t. y. labiau balsuoja prieš vieną nei už kitą. Yra bandymų skirti, ką palaikys viena ar kita pusė. Manoma, kad darbininkai, ūkininkai, baltieji, mažiau išsilavinę žmonės labiau balsuos už D. Trumpą. H. Clinton labiau palaiko jaunimas ar vienišos moterys. Taip pat didesnis palaikymas turėtų vyrauti tarp ispanakalbių. [...] Jei H. Clinton dabar laimės, ji turės būti dėkinga ispanakalbiams ar net D. Trumpui, kuris supykdė ispanakalbius dėl pareiškimų, susijusių su narkotikų prekyba ir nusikalstamumu.

– Rinkimai antradienį. Kaip greitai paaiškės rezultatai? Kaip greitai mes galime jau matyti tuos aiškėjančius rezultatus ir tikslesnius duomenis, kas taps nugalėtoju?

– Trečiadienį ryte Lietuvos laiku turėtų būti aiškūs rezultatai, bent jau iki 9–10 val. ryto tikrai, gal net ir šiek tiek anksčiau turėtų būti aišku.

GALERIJA

  • Jei H. Clinton laimės, už pergalę turės dėkoti ir D. Trumpui
  • Jei H. Clinton laimės, už pergalę turės dėkoti ir D. Trumpui
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tam apačioj-

Eik išsipagiriok, pusgalvi.

baisenybė

Jeigu boba laimės......karas neišvengiamas.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS