JK apie Rusijos kaltinimus dėl atakų: griebiasi melagingų, epinio masto teiginių | KaunoDiena.lt

JK APIE RUSIJOS KALTINIMUS DĖL ATAKŲ: GRIEBIASI MELAGINGŲ, EPINIO MASTO TEIGINIŲ

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija šeštadienį atmetė Rusijos teiginius, esą britų specialistai dalyvavo išpuoliuose prieš dujotiekį „Nord Stream“ Baltijos jūroje ir Rusijos Juodosios jūros laivyną okupuotame Kryme esančiame Sevastopolyje.

Gynybos ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Rusijos gynybos ministerija, norėdama nukreipti dėmesį nuo savo katastrofiško neteisėtos invazijos į Ukrainą valdymo, griebiasi melagingų, epinio masto teiginių.“

Rusijos kariuomenė anksčiau šeštadienį apkaltino JK „prisidėjus“ prie sprogimų „Nord Stream“ dujotiekiuose.

„Šio britų karinio jūrų laivyno padalinio atstovai dalyvavo planuojant, rengiant ir vykdant teroristinį išpuolį Baltijos jūroje rugsėjo 26 dieną, per kurį buvo įvykdyti sprogdinimai dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime, kuriame ji nepateikė jokių įrodymų.

Rusija JK laiko „nedraugiška šalimi“, o jų santykiai nuo karo Ukrainoje pradžios pasiekė naujas žemumas.

Rugsėjo pabaigoje netoli Danijos Bornholmo salos buvo aptikti nuotėkiai trijose iš keturių Rusijos eksporto dujotiekių gijų. Keli Skandinavijos šalių seisminiai institutai prieš tai šio vietovėje užfiksavo tai, kas, „labai tikėtina“, buvo sprogimai. Per incidentą buvo smarkiai pažeistos abi „Nord Stream 1“ gijos ir viena iš dviejų „Nord Stream 2“ gijų.

Rusija skundėsi, kad Vakarų šalys neleido jai dalyvauti tarptautiniuose tyrimuose dėl šių incidentų.

Maskva jau kelias savaites užsimena, kad jos specialiosios tarnybos turi kitokią versiją dėl sprogimų, o kai kurios Vakarų šalys tai vadina sabotažu ir beda pirštu į Rusiją.

Sprogimai Sevastopolyje

Rusija taip pat apkaltino JK padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste ir pareiškė, kad šeštadienį paryčiais vienas iš jos laivų patyrė „nedidelę“ žalą.

„Šį teroro aktą rengė ir Ukrainos 73-iojo specialiojo jūrų operacijų centro karinį personalą mokė Britanijos specialistai, įsikūrę Ukrainos Mykolajivo srities Očakivo mieste“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Visgi nėra aišku, kas iš tikrųjų nutiko. Socialiniuose tinkluose pasirodė filmuotos medžiagos, kurioje matyti toje teritorijoje kylantys juodi dūmai.

Anot Rusijos, nukentėjo jos laivai, dalyvavę tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms sudarytame susitarime dėl ukrainietiškų grūdų eksporto.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas, regis, užsiminė apie šeštadienio incidentą socialiniame tinkle „Twitter“.

„Nepanikuokite. Tiesiog išjunkite kameras ne tik Sevastopolyje, bet ir visur okupuotoje teritorijoje. Po „neigiamo puolimo“ iki 1991 metais nustatytų sienų pasakykite savo z-pulkui, kad „laimėjote“ karą. O „Juodosios jūros laivynas“ paprasčiausiai išplaukė“, – parašė jis tviteryje anglų ir rusų kalbomis.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ anksčiau skelbė, kad Rusijos okupuotame Kryme įsikūrusiame Sevastopolyje ankstų šeštadienį buvo girdėti sprogimai.

Ukrainos pietinės kariuomenės vadovybės atstovė žiniasklaidai Natalija Humeniuk šalies televizijai sakė, kad sprogimų Sevastopolyje priežastis gali būti nesėkmingas oro gynybos raketų paleidimas.

Anot jos, kol kas nėra oficialaus pasirodžiusios informacijos apie trijų rusų laivų sunaikinimą Sevastopolyje patvirtinimo.

2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Tarptautinė bendruomenė Krymo aneksijos nepripažįsta ir tebelaiko šį pusiasalį Ukrainos teritorija.

Šių metų vasarį invaziją pradėjusios Maskvos pajėgos puolė Ukrainą iš kelių krypčių, įskaitant Krymą.

Anksčiau šią savaitę Rusijos primestas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas sakė, kad dronas atakavo šiluminę elektrinę netoli Sevastopolio.

Liepą bepilotis orlaivis taip pat atakavo uoste dislokuotą Rusijos Juodosios jūros laivyną. Maskva apkaltino dėl to Ukrainą, bet pastaroji tai neigia ir vadina rusų pranešimą provokacija.

Ukrainos pajėgos šiuo metu vykdo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti žemes Rusijos okupuotuose šalies pietuose.

GALERIJA

  • JK apie Rusijos kaltinimus dėl atakų: griebiasi melagingų, epinio masto teiginių
  • JK apie Rusijos kaltinimus dėl atakų: griebiasi melagingų, epinio masto teiginių
  • JK apie Rusijos kaltinimus dėl atakų: griebiasi melagingų, epinio masto teiginių
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, karas, Rusija, Jungtinė Karalystė, Nord Stream
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS