JK Aukščiausiojo Teismo nutartis dėl parlamento darbo sustabdymo – nukelta | KaunoDiena.lt

JK AUKŠČIAUSIOJO TEISMO NUTARTIS DĖL PARLAMENTO DARBO SUSTABDYMO – NUKELTA

Jungtinės Karalystės Aukščiausiasis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad išaiškinimą dėl klausimo, ar ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) sprendimas įšaldyti parlamento darbą prieš numatytą „Brexit“ terminą yra teisėtas, pateiks ateinančios savaitės pradžioje.

„Žinome, kad ši byla turi būti kiek įmanoma greičiau išspręsta, ir tikimės, kad galėsime paskelbti savo sprendimą anksti ateinančią savaitę“, – trečią ir paskutiniąją šio klausimo nagrinėjimo dieną pareiškė teismo pirmininkė Brenda Hale (Brenda Heil).

Anksčiau buvo prognozuota, kad teismas išaiškinimą pateiks vėliau ketvirtadienį.

B. Johnsonas įšaldė parlamento darbą penkioms savaitėms ir leido įstatymų leidėjams sugrįžti į posėdžių salę tik spalio 14 dieną – likus dviems savaitėms iki planuojamo Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos spalio 31-ąją.

Liepą prisaikdintas konservatorių lyderis tvirtina, kad tai yra įprastas žingsnis, suteiksiantis jo vyriausybei galimybę kitą mėnesį pristatyti naująją teisėkūros programą.

Tačiau kritikai kaltina jį mėginant nutildyti parlamentarus lemtingu laikotarpiu, kai „Brexit“ sąlygos ir išstojimo data vis dar nėra aiškios.

„Norėčiau pakartoti, kad ši byla nėra susijusi su tuo, kada ir kokiomis sąlygomis Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą. Šios bylos baigtis to nenustatys“, – reziumavo B. Hale.

„Nagrinėjame tik ministro pirmininko sprendimą rekomenduoti Jos Didenybei (karalienei Elizabeth II, Elzbietai II) įšaldyti parlamento darbą minėtu laikotarpiu“.

„Kaip girdėjome, tai nėra paprastas klausimas, ir dabar nuodugniai nagrinėsime visus mums pateiktus argumentus“, – pridūrė ji.

Vienuolika iš 12 Aukščiausiojo Teismo teisėjų išklausė kelių ieškovų skundus dėl dviejų žemesnės instancijos teismų vienas kitam prieštaraujančių sprendimų dėl B. Johnsono žingsnio.

Škotijos aukščiausios instancijos civilinis teismas neseniai nutarė, kad sprendimas įšaldyti parlamento darbą buvo neteisėtas, tačiau Anglijoje įsikūręs Aukštasis Teismas priėjo išvadą, jog teisėjai neturėtų kištis į šį reikalą.

B. Johnsonas primygtinai tvirtina, kad Britanija turi palikti ES su „skyrybų sutartimi“ arba be jos, tačiau parlamentarai priėmė įstatymą, įpareigojantį premjerą prašyti atidėti „Brexit“, jeigu jam nepavyktų laiku pasiekti tokio susitarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

biurokratynis

klounas sokantis ant monarchines virvutes pagal masoniska programa ir javsionistu tikslus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS