JK ir ES prekybos derybos atnaujintos, bet proveržio nematyti | KaunoDiena.lt

JK IR ES PREKYBOS DERYBOS ATNAUJINTOS, BET PROVERŽIO NEMATYTI

Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos derybininkai antradienį pradėjo ketvirtą prekybos po „Brexito“ derybų ratą, bet niekas Londone ir Briuselyje nesitiki proveržio šią savaitę.

Pasibaigus naujausioms derybininkų vaizdo konferencijoms, JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) susitiks nuspręsti, kaip eiti į priekį.

„Aukšto lygio“ susitikimas birželį, deryboms įvertinti, buvo numatytas politinėje deklaracijoje, kurią abi šalys pasirašė drauge su „skyrybų“ susitarimu.

Dabar jis gali būti dar svarbesnis, ES derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) ir jo kolegos iš JK Davido Frosto (Deivido Frosto) deryboms atskleidus didelius požiūrių skirtumus.

Šiuo metu nesitikima, kad Didžioji Britanija prašytų pereinamojo periodo po „Brexito“ pratęsimo, tad gruodžio 31-ąją JK turi pasitraukti iš bendrosios rinkos ir ES muitų sąjungos.

Jei iki to laiko nebus sudarytas prekybos susitarimas, ekspertai prognozuoja didelius sutrikimus verslui, jau ir taip nukentėjusiam nuo koronaviruso pandemijos, kurios niekas nesitikėjo, kai Britanija 2016 metų birželį nubalsavo už išstojimą iš Bendrijos.

„Aklavietė“

Briuselio veteranas ir buvęs prancūzų ministras M. Barnier, kuriam likusios 27 ES narės pavedė derėtis dėl tvarkingo „Brexito“, praėjusią savaitę sakė, kad derybos bus iškalbingos.

„Tikiuosi sužinoti, ar Jungtinė Karalystė šių metų pabaigoje nori palikti bendrąją rinką su susitarimu ar be jo“, – sakė jis Vokietijos radijui „Deutschlandfunk“.  

Tačiau vienas Europos pareigūnas, nesutikęs skelbti savo pavardės, perspėjo: „Tai visai ne lemiama, o prognozuojama savaitė, tiesiog patvirtinsianti, kad esame aklavietėje.“

Kai kas užsiminė, kad galėtų būti judėjimo dėl žvejybos teisių, ES atsitraukiant dėl galimybės žvejoti jos vandenyse mainais į Britanijos įsipareigojimą laikytis Europos vienodų veiklos sąlygų taisyklių.

Tačiau Dauningo gatvė reporteriams pareiškė, kad tai „ES saviapgaulė“.

M. Barnier britų savaitraščiui „The Sunday Times“ sakė, kad jis ir D. Frostas turi „bendrą atsakomybę“ užkirsti kelią katastrofai.

„Jei nepasieksime susitarimo, tuomet tai turės dar daugiau padarinių. O tada jie, žinoma, prisidės prie ir taip labai rimtų koronaviruso krizės padarinių“, – sakė jis.

„Nepriklausoma valstybė“

M. Barnier gavo mandatą siekti ambicingo plataus susitarimo prižiūrėti vadinamąsias vienodas veiklos sąlygas gamybos, darbo ir aplinkos standartų srityse.

Tai suteiktų britų firmoms galimybę naudotis dauguma, bet ne visais, bendrosios rinkos privalumais ir apsaugotų jų konkurentus Europoje nuo bandymų pakirsti standartus.

Tačiau D. Frostas ir B. Johnsonas sako, kad nori tik paprasto prekybos susitarimo, kuriuo būtų išsaugotas JK suverenumas išlaikant didžiąją prekybos dalį be muitų.

Jie taip pat nori, kad tai reglamentuotų ne koks nors unikalus ES ir JK paktas, o virtinė susitarimų atskiriems sektoriams, tokiems kaip prekyba, žūklė, aviacija ir energetika.

„Tikimės, kad šis [derybų] ratas bus konstruktyvus, ir [tikimės] išlaikyti procesą vėžėse prieš aukšto lygio susitikimą vėliau šį mėnesį“, – sakė vienas britų atstovas.

„Tačiau... aišku, kad ES reikia rutulioti savo poziciją, kad būtų pasiektas susitarimas“, – perspėjo jis.

M. Barnier skundėsi, kad agresyvesnis D. Frosto „tonas“ stumiant britų argumentus per praėjusio mėnesio susirašinėjimą gali sužlugdyti pažangą.

Briuselio pareigūnai pyksta, kad Britanija jų akyse atsitraukė nuo rašytinio susitarimo būsimame prekybos susitarime sutikti su vienodų veiklos sąlygų garantijomis.

Tačiau Londonas tvirtina, kad JK pasiūlymai atitinka šiuos įsipareigojimus, ir skundžiasi, kad ES atsisako pasiūlyti tokį patį prekybos susitarimą, kokius yra pasirašiusi su Kanada ar Singapūru.

„Reikia subalansuoto sprendimo, kuris atspindėtų politinę tikrovę abiejose šalyse, ir mes toliau garantuosime, kad mūsų pozicija būtų suprasta, – sakė atstovas. – Nesutiksime su jokiais ES reikalavimais mums atsisakyti savo, kaip nepriklausomos valstybės, teisių.“

Abiem šalims laikantis viena kitai prieštaraujančių vizijų dėl kelio į priekį, nedaug ekspertų tikisi, kad šios savaitės derybos duos vaisių.

Vėlyvas kompromisas

Tačiau ant kortos pastatyta labai daug, tad niekas taip pat nesitiki, kad derybos nepataisomai žlugtų.

„Barnier ir Frostas sako tą patį, susitarimo nebuvimas visiškai tikėtinas. Tuo pat metu abi šalys teiktų pirmenybę susitarimui“, – sakė strateginių studijų centro „UK in a Changing Europe“ direktorius Anandas Menonas.

Jis neturi didelių lūkesčių dėl šios savaitės derybų ar dėl B. Johnsono ir U. von der Leyen susitikimo šio mėnesio pabaigoje.

„Jie tikriausiai pasakys, kad abi šalys nori kalbėtis toliau, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Jei gausime kompromisą, jis atsiras deryboms baigiantis, rudenį.“

D. Frostas ir M. Barnier penktadienį turėtų pateikti atnaujintą informaciją apie derybas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS