JK premjeras: parlamentui atmetus jo planą dėl „Brexit“ įstatymo, jis sieks rinkimų | KaunoDiena.lt

JK PREMJERAS: PARLAMENTUI ATMETUS JO PLANĄ DĖL „BREXIT“ ĮSTATYMO, JIS SIEKS RINKIMŲ

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) antradienį pareiškė, kad jei parlamentas atmes jo siūlomą trijų dienų grafiką priimti „Brexit“ įstatymui, jis jį atsiims ir sieks pirmalaikių rinkimų.

„Jei parlamentas atsisakys leisti įvykti „Brexit“, padarys taip, kaip nori pats, ir nuspręs atidėti [įstatymo priėmimą]... vyriausybė jokiomis aplinkybėmis negalės to tęsti“, – pareiškė premjeras įstatymų leidėjams per įtemptus debatus prieš svarbų balsavimą.

„Tą įstatymo projektą teks atsiimti... ir mes turėsime judėti visuotinių rinkimų link“, – pridūrė jis.

„Per tuos rinkimus aš sakysiu: įgyvendinkime „Brexit“, – teigė premjeras.

B. Johnsono antradienį laukia du itin svarbūs parlamento balsavimai dėl „Brexit“, galintys nulemti, ar išliks reali galimybė įgyvendinti jo planus užtikrinti šalies išstojimą iš Europos Sąjungos iki numatyto termino ateinančią savaitę.

JK žengia į neprognozuojamą finalą plėtojantis dramai, supriešinusiai netgi kai kurias šeimas ir kursčiusioje sumaištį politikoje nuo pat 2016 metų, kai britų rinkėjai pritarė pasiūlymui atsiskirti nuo Bendrijos.

Pats B. Johnsonas labai aukštai pakėlė kartelę, pažadėjęs, kad „Brexit“, anksčiau jau dukart atidėtas, „žūtbūt“ įvyks iki dabartinio galutinio termino – spalio 31-osios.

Dabar konservatorių lyderis tikisi, kad parlamentas suteiks pirminį palaikymą išstojimo įstatymui, numatančiam, kaip būtų įgyvendinta atnaujinta „Brexit“ sutartis, kurią jis praeitą savaitę suderino su Briuseliu.

Tuomet jis tikėsis, kad žemieji Bendruomenių Rūmai įsipareigos per tris dienas priimti visą įstatymą – 110 puslapių tekstą, kuriuo turi būti atnarplioti 46 metus trukę pinklūs ES ir JK ryšiai.

Nesėkmė kuriame nors iš dviejų antradienio balsavimų galėtų suduoti potencialiai triuškinamą smūgį B. Johnsonui ir tikriausiai vėl pratęsti procesą.

Kritikai premjerą kaltina bandant skubiai prastumti „Brexit“ įstatymą Bendruomenių Rūmuose ir Lordų Rūmuose, kad išvengtų kontroversiško teisės akto atidaus nagrinėjimo.

„Iš tiesų tai yra piktnaudžiavimas parlamentu ir gėdingas bandymas išvengti atskaitingumo, tikrinimo ir bet kokių rimtų diskusijų“, – sakė pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis apie premjero siekį per tris dienas priimti visą įstatymą ir paragino įstatymų leidėjus balsuoti „prieš“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

monarchu statytinis zaidzia su politugnimi ir is britnostalgisko uzsispirymo daro nesamones kurios skaudziai atsilieps jiems patiems.......darot referenduma ir viskas bus okey........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS