JT: dėl klimato kaitos kasmet įvyksta vis daugiau gaivalinių nelaimių | KaunoDiena.lt

JT: DĖL KLIMATO KAITOS KASMET ĮVYKSTA VIS DAUGIAU GAIVALINIŲ NELAIMIŲ

Jungtinių Tautų meteorologijos agentūra perspėja, kad žmonių, kuriems reikalinga tarptautinė humanitarinė pagalba, iki 2030 metų gali padaugėti 50 proc., palyginti su 108 mln. asmenų, kuriems jos prireikė užpernai dėl karščio bangų, visuotinio atšilimo, miškų gaisrų, audrų, sausrų ir dažnėjančių uraganų.

Antradienį paskelbtoje Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) ir jos partnerių ataskaitoje pažymima, jog kasmet įvyksta vis daugiau gaivalinių nelaimių.

Remiantis dokumentu, per pastaruosius 50 metų įvyko daugiau nei 11 tūkst. nelaimių, susijusių su orais, klimatu ir tokiais vandens stichijos reiškiniais kaip cunamiai. Jos iš viso pareikalavo 2 mln. gyvybių ir padarė 3,6 trln. JAV dolerių bendros vertės materialinės žalos.

Vis tik per tą laikotarpį išaiškėjo ir optimistiškai nuteikianti tendencija: vidutinis kiekvienos atskiros gaivalinės nelaimės aukų skaičius per metus sumažėjo trečdaliu, net ir išaugus tokių įvykių skaičiui bei su jais susijusioms ekonominėms sąnaudoms.

Šių metų ataskaitoje „Su klimatu susijusių paslaugų būsena“, parengta 16 tarptautinių agentūrų ir finansų institucijų, vyriausybės raginamos investuoti daugiau lėšų į išankstinio perspėjimo sistemas, galinčias padėti valstybėms geriau pasirengti tokioms stichinėms nelaimėms, taip pat veiksmingiau likviduoti jų pasekmes ir sušvelninti jų padarinius.

„Nors COVID-19 sukėlė didelę tarptautinę sveikatos ir ekonomikos krizę, o atsigavimas nuo jos užtruks daugelį metų, labai svarbu nepamiršti, kad klimato kaita ir toliau kels nuolatinę bei augančią grėsmę žmonių gyvybei, ekosistemoms, ekonomikai ir visuomenei dar šimtus metų“, – sakė PMO generalinis sekretorius Petteri Taalasas.

„Atsigavimas nuo COVID-19 pandemijos yra galimybė judėti tvaresniu keliu atsparumo ir prisitaikymo link, kalbant apie žmogaus sukeliamą klimato kaitą“, – pareiškė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

ARISTOTELIS Pranešė, kad kas 3000 metų Šiauriniame Žemės pusrutulyje SIAUTĖS GAISRAI! Beja, tą patį liūdija ir OVIDIJAUS FAETONTAS! Šie geofiziniai procesai (FAETONTAI) Žemeje kartojasi periodiška kas 3000 metų! MŪSŲ LAIKAIS TAI VYKS NUO 2500-jų iki 3500 -jų metų! LAIKAS MOKSLININKAMS PAŽINTI TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽERMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS