JT giria kovos su gaisru diplomatiją padalytame Kipre | KaunoDiena.lt

JT GIRIA KOVOS SU GAISRU DIPLOMATIJĄ PADALYTAME KIPRE

Pasitikėjimo tarp padalyto Kipro graikų ir turkų bendruomenių labai trūksta, bet jų bendradarbiavimas kovojant su praėjusios savaitės gamtiniu gaisru buvo „labai pozityvus“, pirmadienį sakė Jungtinių Tautų aukšto rango diplomatas.

Kelios dienos po to, kai Kipro graikų bendruomenė padėjo Kipro turkams kovoti su didžiuliu gaisru Kantaroje salos šiaurėje, JT misijos vadovas Colinas Stewartas (Kolinas Stiuartas) susitiko su Kipro prezidentu Niku Anastasiadžiu (Nicos Anastasiades).

„Padėkojau jam už Kipro graikų paramą dėl baisaus gaisro, praėjusią savaitę kelias dienas siautusio šiaurėje, – žurnalistams sakė C. Stewartas. – Tai iliustruoja labai svarbų šios salos dalyką – kipriečių solidarumą.“

„Atėjus laikui Kipro graikai nedvejodami padėjo Kipro turkams šioje sunkioje situacijoje ir aš galvoju, kad tai labai pozityvu“, – pridūrė jis.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai reaguodama į tuomet Graikiją valdžiusios chuntos remtą karinį perversmą Turkija okupavo šiaurinį salos trečdalį.

C. Stewartas su Kipro lyderiais konsultuojasi dėl JT taikos palaikymo mandato, kas pusę metų atnaujinamo Saugumo Taryboje.

JT remiamų taikos derybų salos padalijimo klausimui išspręsti nebuvo nuo 2017-ųjų liepos, kai Šveicarijoje žlugo konferencija dėl Kipro.

Abiejų Kipro bendruomenių santykiai tuo metu prastėjo, ir C. Stewartas sakė, kad pasitikėjimo skatinimas yra vienas prioritetų.

Pasak jo, abiem šalims reikia „kurti pasitikėjimą... kaip pamatą ieškant kelio judėti į priekį dėl politinio proceso“.

Į prašymus padėti gesinti antradienį kilusį gaisrą sureagavo abi salos bendruomenės, nusiuntusios specialių orlaivių. Jų kovai su gaisru taip pat skyrė saloje esantys britų kariškiai ir Izraelis.

Kipro turkų pareigūnai sakė, kad išdegė daugiau kaip 2,6 tūkst. ha teritorija.

JT taikos palaikymo pajėgos koordinavo gaisro gesinimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS