JT migracijos agentūra 2024 metams prašo 7,9 mlrd. dolerių | KaunoDiena.lt

JT MIGRACIJOS AGENTŪRA 2024 METAMS PRAŠO 7,9 MLRD. DOLERIŲ

  • 5

Jungtinių Tautų Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) pirmadienį paskelbė savo pirmą pasaulinį metinį prašymą, nurodydama, kad vien šiais metais didėjančiai migracijai suvaldyti reikės 7,9 mlrd. dolerių (7,3 mlrd. eurų).

IOM sakė šios sumos siekianti gyvybėms gelbėti ir migruojantiems žmonėms apsaugoti, taip pat norėdama paskatinti ieškoti sprendimų žmonių perkėlimo problemai ir palengvinti saugius legalios migracijos kelius.

„Nelegali ir prievartinė migracija pasiekė beprecedentį lygį, o iššūkiai, su kuriais susiduriame, tampa vis sudėtingesni“, – sakoma IOM vadovės Amy Pope (Eimi Poup) pareiškime.

„Netrūksta įrodymų, kad migracija, kai ji gerai valdoma, labai prisideda prie pasaulinio klestėjimo ir pažangos“, – sakė A. Pope, spalį tapusi pirmąja moterimi IOM vadovo poste.

„Išgyvename kritinį momentą [...] ir šį prašymą parengėme norėdami padėti tesėti šį pažadą. Galime ir privalome pasirodyti geriau“, – sakė ji.

60 tūkst. žuvusiųjų ar dingusiųjų

Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) yra tarptautinė tarpvyriausybinė organizacija, dirbanti su partneriais tarptautinėje bendruomenėje tam, kad padėtų įveikti kylančius organizacinius migracijos iššūkius, suteiktų ekspertinių žinių migracijos klausimais, skatintų socialinę ir ekonominę plėtrą bei užtikrintų visų migrantų gerovę. IOM buvo įkurta 1951 m. ir turi biurus daugiau nei 171 valstybių, organizacijoje dirba apie 20 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje. 2016 m. IOM oficialiai prisijungė prie Jungtinių Tautų (JT) sistemos. IOM centrinė būstinė yra Ženevoje.

IOM veikia susidarius neeilinėms situacijoms, gina migrantų teises ir humanišką bei tvarkingą migraciją laiko naudinga ne tik migruojantiems žmonėms, bet ir juos priimančioms visuomenėms.

Pirmadienį agentūra nurodė, kad visiškas jos finansavimo prašymo patenkinimas sudarytų sąlygas jai pasitarnauti beveik 140 mln. žmonių, įskaitant savo šalių viduje perkeltus gyventojus ir juos priimančias vietos bendruomenes.

Tai taip pat padėtų IOM plėsti savo darbą dėl vystymosi, siekiant užkirsti kelią tolesniam žmonių perkėlimui.

IOM nurodo, kad 3,4 mlrd. dolerių būtų skirta gyvybėms gelbėti ir migruojantiems žmonėms apsaugoti.

2,7 mlrd. dolerių būtų panaudota ieškant sprendimų žmonių perkėlimo problemai, įskaitant klimato kaitos padarinių ir keliamos rizikos mažinimą.

Likusi prašomos sumos dalis padėtų palengvinti legalios migracijos kelius ir didinti IOM darbo veiksmingumą.

Kaip rodo IOM projektas „Dingę migrantai“, per pastaruosius devynerius metus pavojingų migracijos kelionių metu žuvo ar dingo daugiau kaip 60 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

gaus pinigus ir dar daugiau ,,gelbes'' kada prades gelbeti vietinius nuo ju smurto?

Reikia duoti 7,3 x 10 milijardų EUR

Kad išgaudytų babajus iš visos Europos ir sugražintų į kilmės šalis.

O uztektu

vieno Breiviko ir keliu kulkosvaidziu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS