JT smerkia Baltarusijos nuosprendžius žurnalistams ir opozicijos veikėjams | KaunoDiena.lt

JT SMERKIA BALTARUSIJOS NUOSPRENDŽIUS ŽURNALISTAMS IR OPOZICIJOS VEIKĖJAMS

Jungtinės Tautos trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl intensyvėjančio susidorojimo su kitaminčiais Baltarusijoje ir pasmerkė virtinę griežtų nuosprendžių žurnalistams, opozicijos veikėjams, aktyvistams ir kitiems asmenims kaip politiškai motyvuotus.

JT žmogaus teisių komisarė Nada al Nashif (Nada Našif) pasmerkė neseniai šalyje paskelbtus „griežtus ir neproporcingus nuosprendžius“ ir pakartojo išvadas, kad visoje Baltarusijoje vykdomi šiurkštūs pažeidimai.

Kalbėdama JT Žmogaus teisių taryboje ji teigė, jog turi „pagrįstą pagrindą manyti, kad šie nuosprendžiai yra politiškai motyvuoti“.

Ji pristatė naujausios JT Žmogaus teisių biuro ataskaitos apie Baltarusiją išvadas, kuriose išsamiai aprašoma smurto ir represijų kampanija, nukreipta prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentus ir kritikus.

„Kai kurie dokumentuoti žmogaus teisių pažeidimai gali būti prilyginti nusikaltimams žmoniškumui“, – sakė ji Tarybai.

Baltarusijos ambasadorė Larysa Belskaja pasmerkė ataskaitą pavadinusi ją šališka.

Kinija ir Rusija ragino JT nebesikišti į Baltarusijos vidaus reikalus, tačiau daugelis šalių išreiškė susirūpinimą dėl teisių.

JAV misijos Ženevoje žmogaus teisių pareigūnas Patrickas Elliotas (Patrikas Eliotas) pasmerkė „tūkstančių priverstinai ištremtų baltarusių persekiojimą ir bauginimą, įskaitant politiškai motyvuotus teismus už akių“.

Suomijos atstovė Karoliina Heikinheimo-Perez (Karolina Heikinheimo Peres) kritikavo neseniai paskelbtus „absurdiškus nuosprendžius“.

Minsko teismas penktadienį skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmes dviem didžiausio šalies nepriklausomo naujienų portalo Tut.by, kuris buvo uždarytas po istorinių demonstracijų prieš A. Lukašenką 2020 metais, vadovėms.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusija taip pat nuteisė tremtyje gyvenančią opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają už akių 15 metų laisvės atėmimo bausme už vadovavimą protestams, o Nobelio premijos laureatą ir teisių gynėją Alesį Bialiackį – 10 metų laisvės atėmimo bausme.

N. al Nashif teigė, kad Baltarusijoje buvo savavališkai sulaikyti „ne mažiau kaip 1 459 asmenys“ dėl politiškai motyvuotais laikomų kaltinimų.

Ji pridūrė, kad nuo praėjusio mėnesio šalyje pagal vadinamuosius ekstremizmo kaltinimus, įskaitant prezidento įžeidimą ir socialinės nesantaikos kurstymą, buvo nuteisti mažiausiai 2 146 asmenys.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

A tai kodi

Neprisimerkus,pasmerkike?

GAL TIK MAN TAIP ATRODO????

Tikiuosi ,kad JT yra padorūs .Bėda ta, kad melagingas žinias perduoda vakarietiškų vertybių mylėtojai .Na nepraneši kad protinga BALTARUSIJOS vyriausybė su tautos didele dauguma nenori tų vakarietiškų vertybių....Kažkas apsiriko ir sumaišė daugumą su mažuma..... Viskas pateikta straipsnyje kaip priemonė [ man taip,, žiūrisi"] daryti kvailius...

Emigr.

Nusibodo tie parazitai iš JT,darykite tvarką pas save ,nes nėra jos JAV pakraščiuose.Žiurekite koks ten mėšlynas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS