Kada Rusijos ekonomiką ištiks krachas? | KaunoDiena.lt

KADA RUSIJOS EKONOMIKĄ IŠTIKS KRACHAS?

  • 0

Prognozės, kad jau netrukus Rusijos ekonomiką ištiks krachas – atidedamos. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) agresorei prognozuoja kone perpus mažesnę recesiją nei vasarą. Lietuvos ekonomistai sako, kad viena priežasčių – Vakarų sankcijos. Rusija sugebėjo jas apeiti ir toliau eksportuoti bei importuoti prekes, praneša LNK.

Visgi politikai toliau kartoja mantrą, kad sankcijos ir neturėjo greitai suveikti – esą Rusijos ekonomika vis tiek galiausiai palūš, bet šiek tiek vėliau. Daug niūresnės nei Rusijos užpultos Ukrainos ekonomikos prognozės.

Ekonomikos prognozės – niūrios kaip debesys rudenį. Šių metų žiema bus sunki, bet kitų, ko gero, dar sunkesnė. 

„Blogiausia – dar ateityje. 2023-ieji daugeliui gyventojų primins recesiją“, – sakė TVF patarėjas ekonomikos klausimais Pierre'as-Olivier'as Gourinchas.

TVF prognozuoja, kad šiemet pasaulio ekonomikos augimas bus kone dvigubai mažesnis nei pernai, o kitąmet – dar prasčiau, nes nesieks net 3 procentų. Tai būtų istorinio masto lėtėjimas, nematytas nuo 2009-ųjų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Mes turime susitaikyti su šiek tiek nauja realybe. Tai reiškia, kad ekonomika tikriausiai pasiekė piką, stabilizavosi ir gali šiek tiek nukristi“, – sakė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas. 

Pasaulis gyvens blogiau, bet viso to kaltininkė Rusija sulauks mažesnio smūgio nei prognozuota. Bendrasis vidaus produktas (BVP) Rusijoje šiemet kris, bet mažiau nei tikėtasi vasarą: vietoje 6 – vos 3,4 procento. 

„Tai yra visiškai nedaug. Iš tiesų, mes visi palaikantys Ukrainą norėjome, kad Rusijai būtų blogiau, net emociškai prognozavome, kad jai bus blogiau nei yra iš tikrųjų“, – teigė Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas. 

Viena  to priežasčių – Vakarų sankcijos. Rusija sugebėjo jas apeiti ir toliau eksportuoti bei importuoti prekes. 

„Tai parodo, kad sankcijos turėjo mažesnį staigų efektą negu kai kas tikėjosi. Tačiau tai nereiškia, kad sankcijos neveikia – daugelis jų yra nukreiptos į vidutinio arba ilgojo laikotarpio perspektyvą. Kitaip tariant, Rusijos ekonomika susidurs su didžiuliais sunkumais ir kitais metais, ir po dviejų metų, ir po trijų metų“, – sakė politologas Linas Kojala. 

Buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad didžiausią poveikį, kaip daugelis sako, Rusija turėtų pajusti kitų metų pavasarį. „Dabar ta ekonomika ne tiek paveikta, kad ji griūtų“, – sakė L. Linkevičius.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Rusija, ekonomika, rusijos ekonomika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS