Kanada uždraudžia rusiškos neperdirbtos naftos importą | KaunoDiena.lt

KANADA UŽDRAUDŽIA RUSIŠKOS NEPERDIRBTOS NAFTOS IMPORTĄ

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pirmadienį paskelbė, kad jo šalyje uždraudžiamas Rusijos naftos importas, ir pabrėžė, kad pajamos už parduodamus energijos išteklius padėjo sustiprinti prezidento Vladimiro Putino režimą ir rusų oligarchus, taip pat padėjo pasirengti karui su Ukraina.

J. Trudeau taip pat pranešė, kad Otava tieks Ukrainai prieštankinių ginklų ir amunicijos, be jau anksčiau patvirtintų trijų ginkluotės siuntų.

„Šiandien skelbiame bet kokį neperdirbtos naftos importą iš Rusijos – pramonės šaką, atnešusią didelės naudos prezidentui Putinui ir jo oligarchams, – draudimą,“ – per spaudos konferenciją sakė J. Trudeau.

„Ir nors Kanada pastaraisiais metais importavo labai mažus kiekius, ši priemonė siunčia galingą žinią“, – pridūrė jis.

Kanada, turinti ketvirtus pagal dydį išteklius pasaulyje, yra grynoji naftos eksportuotoja, tačiau vis dar importuoja didelius kiekius vidaus vartojimui iš kitų šalių, įskaitant JAV ir Saudo Arabiją, o dar visai neseniai – ir iš Rusijos.

Remiantis vyriausybės ir pramonės duomenimis, Kanados naftos importas iš Rusijos sumažėjo nuo daugiau nei 17 tūkst. barelių 2019 metais iki beveik nulio lygio 2020-aisiais.

J. Trudeau pažymėjo, kad pajamos iš naftos pardavimų sudaro apie trečdalį Rusijos vyriausybės pajamų.

„Mūsų žinia yra aiški, – kalbėjo J. Trudeau. – Šis nereikalingas karas turi baigtis dabar. Išlaidos tik didės. Ir atsakingi asmenys bus patraukti atsakomybėn.“

„Per pastarąsias kelias dienas matėme, kad Putinas smarkiai apsiskaičiavo. Jis manė, kad Ukrainą bus lengva užkariauti <...> Jis manė, kad Vakarai bus susiskaldę ir neryžtingi atsakydami, – pažymėjo premjeras. – Jis siaubingai klydo abiem atvejais.“

Kanados gynybos ministrė Anita Anand pranešė, kad Ukrainai bus išsiųsta 100 raketinių granatsvaidžių „Carl Gustaf“ ir 2 tūkst. raketų „kiek įmanoma greičiau, artimiausiomis dienomis“.

V. Putinas pirmadienį paskelbė, kokiomis sąlygomis galėtų sustabdyti invaziją, Rusijai patiriant sankcijų krušą ir Vakarų šalims įspėjus, kad tai gali būti dar toli gražu ne pabaiga.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Kanada, rusiškos naftos importas, Justinas Trudeau
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS