Kanados generalinė gubernatorė atsistatydino dėl kaltinimų priekabiavimu prie darbuotojų | KaunoDiena.lt

KANADOS GENERALINĖ GUBERNATORĖ ATSISTATYDINO DĖL KALTINIMŲ PRIEKABIAVIMU PRIE DARBUOTOJŲ

Kanados generalinė gubernatorė Julie Payette (Džuli Pajet), Jungtinės Karalystės monarchės Elizabeth II (Elzbietos II) atstovė šalyje, ketvirtadienį atsistatydino prieš ataskaitos apie jos biurui mestus kaltinimus dėl priekabiavimo paskelbimą.

Pernai liepą vyriausybė nurodė atlikti nepriklausomą patikrinimą, kai pirmą kartą pasirodė pranešimų apie „toksišką“ atmosferą Rido (Rideau) rūmuose – oficialioje generalinės gubernatorės rezidencijoje.

Kanados žiniasklaida, remdamasi neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad patikrinimo išvados – šokiruojančios.

„Gerbdama generalgubernatoriaus pareigų neliečiamumą ir mūsų šalies bei mūsų demokratinių institucijų labui priėjau prie išvados, kad turi būti paskirtas naujas generalinis gubernatorius“, – nurodė J. Payette išplatintame pareiškime.

„Įteikiau atsistatydinimo pareiškimą... ir apie savo sprendimą informavau Kanados ministrą pirmininką“, – pridūrė ji.

Dabartiniai ir buvę generalgubernatorės biuro darbuotojai tvirtino, kad J. Payette priekabiavo prie darbuotojų, juos viešai žemino ir ant jų šaukė. Kai kurie jų paliko biurą verkdami.

Tąsyk J. Payette sakė labai rimtai žiūrinti į šiuos kaltinimus.

Generalinės gubernatorės atsistatydinimas, ypač tokiomis aplinkybėmis, yra beprecedentis šalies istorijoje.

Be kaltinimų priekabiavimu, J. Payette taip pat sulaukė viešos kritikos, kad reikalavo brangios Rido rūmų renovacijos, o tada atsisakė į juos keltis.

Be to, tarp generalgubernatorės ir Kanados karališkosios raitosios policijos dažnai kildavo nesutarimų dėl saugumo, pavyzdžiui, kai ji nuspręsdavo be apsaugos eiti pabėgioti.

Jos ilgametė draugė Assunta Di Lorenzo (Asunta Di Lorenco), kurią J. Payette kontroversiškai paskyrė savo sekretore ir kuri taip pat sulaukė kaltinimų dėl nederamo elgesio su darbuotojais, irgi atsistatydino.

Įtampa Rido rūmuose

Pareiškime, kurį išplatino informuodama visuomenę apie savo ir A. Di Lorenzo atsistatydinimą, J. Payette atsiprašė už kelių pastarųjų mėnesių „įtampą“ Rido rūmuose.

„Kiekvienas turi teisę į sveiką ir saugią darbo aplinką – visada ir bet kokiomis aplinkybėmis“, – sakė ji.

„Regis, čia taip buvo ne visada... Ir už tai atsiprašau“, – pareiškime rašė J. Payette.

57 metų buvusi astronautė J. Payette į generalgubernatoriaus pareigas, kurios didele dalimi yra reprezentacinės, buvo paskirta 2017 metais ministro pirmininko Justino Trudeau (Džastino Triudo) atstovauti karalienei Elizabeth II šioje Tautų Sandraugos valstybėje.

J. Trudeau sakė, kad jos atsistatydinimas „suteikia progą naujai vadovybei Rido rūmuose išspręsti darbo sąlygų problemas, kurias per patikrinimą įvardijo darbuotojai“.

Jis pridūrė, kad J. Payette įpėdinį „atėjus laikui paskelbs karalienė Elizabeth II“.

Pagal protokolą, kol nepaskirtas naujas generalgubernatorius, monarchės atstovo pareigas vykdys Kanados Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Richardas Wagneris (Ričardas Vagneris). Generalgubernatorius, be kita ko, suteikia karalienės pritarimą parlamento priimtiems teisės aktams, kuris būtinas, kad jie įsigaliotų.

Prieš monarchiją nusistatęs „Kvebekiečių blokas“ (Bloc Quebecois), turintis trečią pagal dydį frakciją parlamente, pareiškė, jog dabar tinkamas laikas iš naujo pagalvoti apie generalgubernatoriaus posto „naudingumą“.

J. Trudeau liberalų vyriausybė nenurodė, ar paskelbs viešai 200 puslapių ataskaitą apie darbo sąlygų problemas Rido rūmuose. Skelbta, kad rengiant ataskaitą buvo apklausti dešimtys  valstybės tarnautojų ir buvusių darbuotojų.

Laikraštis „National Post“ pranešė, kad vyriausybė gali paskelbti ne visą ataskaitą, o tik išvadų santrauką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ka domina kanados lezbiu,,, meile,,,,

ir serganciu vaginos psichoze rujojimo metu kabinejimasis prie visu zmoniu.... ten tai priimta kaip ju nacionaline ,,,vertybe,,,, lai jie ir laizo jai vagina kol nusiramis,.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS