Kijeve viešintis Pentagono vadovas: Rusija yra „akmuo“, trukdantis taikai Donbase | KaunoDiena.lt

KIJEVE VIEŠINTIS PENTAGONO VADOVAS: RUSIJA YRA „AKMUO“, TRUKDANTIS TAIKAI DONBASE

Kijeve viešintis JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) antradienį paragino Maskvą sustabdyti karą Rytų Ukrainoje, nutraukti destabilizavimą Juodojoje jūroje ir prie Ukrainos sienų, taip pat nutraukti kibernetines atakas prieš JAV ir jų sąjungininkes.

„Mes smerkiame Krymo okupaciją ir raginame Rusiją sustabdyti karą [Ukrainos] rytuose, sustabdyti... destabilizaciją Juodojoje jūroje ir prie Ukrainos sienų, sustabdyti kibernetines atakas prieš JAV ir mūsų sąjungininkus bei partnerius“, – sakė Ll. Austinas spaudos konferencijoje, surengtoje po Kijeve įvykusių derybų su ukrainiečių gynybos ministru Andrijumi Taranu.

„Aiškiai sakykime, kad Rusija pradėjo šį karą, Rusija yra tas akmuo, trukdantis taikiai sureguliuoti [konfliktą]. Jie ėmė pažeidinėti Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą“, – kalbėjo Ll. Austinas.

Ll. Austinas Kijeve dalyvavo diskusijose dėl dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje, remiantis rugsėjo pradžioje Vašingtone paskelbtu dvišalio gynybos ir politikos bendradarbiavimo planu.

Pentagono vadovas sakė, kad jo susitikimai su A. Taranu ir Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu yra svarbūs kuriant bendradarbiavimą tarp Juodosios jūros šalių, įskaitant Sakartvelą ir Rumuniją, priešinantis augančiam Rusijos aktyvumui Juodojoje jūroje.

Su ukrainiečiais Ll. Austinas susitiko antrą kartą per trumpiau nei du mėnesius.

Reaguodamas į Europos susirūpinimą, kad Jungtinės Valstijos dabar daugiausia dėmesio saugumo srityje skiria Kinijai ir Indijos ir Ramiojo vandenynų regionui, Ll. Austinas pabrėžė: „Šis regionas mums išlieka labai svarbus.“

„Man patinka šis ministras, – pridūrė jis, kalbėdamas su žurnalistais. – Todėl taip greitai sugrįžau su juo susitikti.“

Ukraina „neturi abejonių“

A. Taranas savo ruožtu teigė, kad Ukraina išlaiko pasitikėjimą Jungtinėmis Valstijomis, nepaisant to, kad neseniai JAV pajėgos paliko Afganistaną po 20 metų trukusio karo prieš Talibaną.

„Neturime jokių abejonių dėl mūsų strateginio partnerio paramos“, – sakė jis.

„Jungtinės Valstijos supranta Ukrainos kovos už savo nepriklausomybę, už Rusijos agresijos sulaikymą svarbą. Jungtinės Valstijos puikiai supranta, kad Ukraina stovi kovos su Rusijos ekspansija, su Rusijos siekiu atkurti savo imperines ambicijas ir tokiu būdu sukelti grėsmę visam Europos žemynui priešakyje“, – sakė ukrainiečių ministras.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose verda konfliktas tarp ukrainiečių kariuomenės ir prorusiškų separatistų. Jis jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Vėliau antradienį su Ll. Austinu susitikęs Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pažymėjo, kad Amerika tebėra svarbiausia Ukrainos partnerė saugumo ir gynybos srityje, ir išreiškė dėkingumą amerikiečiams už materialinę techninę paramą.

„Noriu padėkoti jums už tai, kad atvažiavote, kaip ir tarėmės Jungtinėse Valstijose, su vizitu į Ukrainą. Ačiū ir prezidentui [Joe] Bidenui (Džo Baidenui) už nuolatinę paramą Ukrainai, mūsų suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – sakė V. Zelenskis.

Vis dėlto Pentagono vadovas neatsakė į Ukrainos norą tapti strategine partnere NATO ir tapti visateise Aljanso nare.

Vašingtonas ir toliau laikosi analogiškos pozicijos su Vokietija ir Prancūzija, kurios Ukrainos priėmimą į Aljansą laiko didele rizika, atsižvelgiant į griežtą Maskvos prieštaravimą.

Pirmadienį Ll. Austinas lankėsi Sakartvele, o trečiadienį viešės Rumunijoje. Visus jo vizitus regione lydi ta pati solidarumo žinutė ir pasiūlymai tęsti gynybos paramą susiduriant su iššūkiais iš Rusijos pusės.

Pentagonas ne tik tiekė ginklus, pavyzdžiui, prieštankines raketas, Ukrainos kovai su prorusiškais separatistais Donbase, bet ir suteikė patrulinių laivų Ukrainos Juodosios jūros laivynui.

A. Taranas sakė, kad abi šalys aptarė „pasipriešinimą agresyviai Rusijos politikai, kuri kelia grėsmę laivybai, ekonominei veiklai ir provokuoja naujus konfliktus“ Juodojoje jūroje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tai

Rusija yra akmuo prieiti prie sibiro iskasenu didziulis akmuo su kuriuo reikia kazka daryti

manau

Tas "akmuo" tikrai neleidžia NATO kariaunai susidoroti su Donbaso žmonėmis taip, kaip jie tai padarė Jugoslavijoje. Tai juos ir siutina.

KKK

Niggeris ministras-siaubas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS