Kim Jong Uno traukinys išvyko iš Kinijos | KaunoDiena.lt

KIM JONG UNO TRAUKINYS IŠVYKO IŠ KINIJOS

  • 0

Iš Pekino trečiadienį išvyko Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno), ketvirtąkart su vizitu besilankiusio Kinijoje, traukinys, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Pasak žurnalistų, Šiaurės Korėjos lyderio traukinys išvyko iš stoties Pekino centre. Į Kinijos sostinę susitikti su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) Kim Jong Unas atvyko antradienį. Anksčiau skelbta, kad šis vizitas turėjo trukti keturias dienas.

Kim Jong Uno vizito Pekine tikslas veikiausiai buvo noras suderinti pozicijas su vienintele svarbia Šiaurės Korėjos sąjungininke prieš greitu laiku galintį įvykti viršūnių susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Šiaurės Korėjos lyderio kortežas į Pekino centrinę geležinkelio stotį atvyko ankstyvą popietę. Netrukus šarvuotas Kim Jong Uno traukinys leidosi į visą dieną truksiančią kelionę atgal prie šiaurės rytinės sienos. 

Šį Kim Jong Uno vizitą gaubė paslapties šydas. Patvirtinusios lyderio atvykimo į Pekiną faktą, Šiaurės Korėja ir Kinija nepateikė daugiau jokių detalių apie vizito darbotvarkę.

Antradienį, Kim Jong Uno gimimo dieną, Šiaurės Korėjos vadovas susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Po valandą trukusio pokalbio jie vėliau dar kartą susitiko ir kartu su žmonomis pavakarieniavo šalia Tiananmenio aikštės esančioje Didžiojoje liaudies salėje, kur posėdžiauja Nacionalinis Liaudies Kongresas. 

Per pokalbį daugiausiai dėmesio buvo skirta planuojamam Kim Jong Uno susitikimui su D. Trumpu.

Savo naujametinėje kalboje Kim Jong Unas įspėjo, kad Pchenjanas gali pakeisti savo poziciją dėl derybų branduoliniu klausimu, jei Vašingtonas toliau reikalaus neatšaukti šaliai taikomų sankcijų. 

Santykiai tarp Kinijos ir Šiaurės Korėjos pastaraisiais metais buvo pašliję dėl Pchenjano branduolinių ir raketų bandymų. Visgi Kim Jong Unas pasistengė, kad Xi Jinpingas būtų informuojamas apie jo kontaktus su Jungtinėmis Valstijomis ir Pietų Korėja, o  Pchenjano ir Pekino ryšiai pastebimai pagerėjo.

„Siekdamas pasipriešinti didžiuliam JAV spaudimui jis turi iš anksto komunikuoti su Xi Jinpingu, kad žinotų, kokių žingsnių gali imtis bendraudamas su D. Trumpu“, – naujienų agentūrai AFP sakė nepriklausomas politikos apžvalgininkas iš Pekino Hua Po.

„Kim Jong Unui reikia Xi Jinpingo palaikymo, kad galėtų prašyti JAV žengti tam tikrus reikšmingus žingsnius, pavyzdžiui, suteikti pagalbą Šiaurės Korėjai ir normalizuoti santykius su Šiaurės Korėja“, – kalbėjo jis.   

Kim Jong Unas pernai savo pirmajai oficialiai užsienio kelionei pasirinko Kiniją, o tada susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu) ir D. Trumpu.

D. Trumpas sekmadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos ir Šiaurės Korėja šiuo metu veda derybas dėl antro viršūnių susitikimo vietos.

Diskusijos tarp JAV ir Šiaurės Korėjos dėl Pchenjano branduolinio arsenalo įstrigo netrukus po istorinio Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimo Singapūre. Po jo lyderiai paskelbė miglotą pareiškimą, kad bus siekiama Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, tačiau nesutarė, kada ir kaip tai bus įgyvendinta.

Jungtinės Valstijos spaudžia Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinių ginklų ir neketina sumažinti ekonominio spaudimo, kol tai nebus padaryta. Tuo metu Pchenjanas reikalauja, kad pirmiausia būtų atšauktos šaliai taikomos tarptautinės sankcijos. Kinija taip pat pasisako už sankcijų sušvelninimą.

„Pokyčių metas“

Kinijos pareigūnai, tikėtina, taip pat nori, kad Kim Jong Unas, iki šiol nesiėmęs jokių didesnių ekonomikos reformų, įvertintų, kokią naudą milžiniškai komunistinei valstybei atnešė ekonomikos transformacija, leidusi jai iš skurdžios šalies tapti antra pagal dydį pasaulio ekonomika po Jungtinių Valstijų.    

Naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi neįvardijamais šaltiniais, pranešė, kad Kim Jong Unas apsilankė farmacijos įmonės „Tongrentang“ gamykloje, įsikūrusioje Pekino ekonominėje zonoje. 

Gamykloje praleidęs maždaug pusvalandį, Šiaurės Korėjos lyderis nuvyko į viešbutį, kur prieš išvykdamas ketino papietauti su Xi Jinpingu, sakė šaltiniai.

„Kim Jong Uno akimis, Šiaurės Korėjai 2019-ieji yra jos pokyčių metas. Jeigu jis nori sutelkti dėmesį į ekonomikos plėtrą, jam reikalingas Kinijos bendradarbiavimas“, – sakė Šiaurės Korėjos ekspertas iš Kinijos Liaoningo socialinių mokslų akademijos Lu Chao (Lu Čao). 

Savo naujametinėje kalboje Kim Jong Unas daug dėmesio skyrė ekonomikai. Jis sakė, kad siekis pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas yra jo svarbiausias prioritetas, bei pabrėžė, jog būtina skubiai spręsti energijos trūkumo problemą.

Politikos apžvalgininkas Hua Po sakė, kad ekonomikos modelio pokyčiai paveiks politiką, o tai neišvengiamai reikš naujus iššūkius Kim Jong Uno siekiui visiškai kontroliuoti šalį.

„Dėl to jis turi kreiptis patarimo į Kiniją“, – sakė Hua Po.

Kim Jong Uno vizitas į Pekiną sutapo su JAV ir Kinijos prekybos derybomis Pekine, kuriose ieškoma būdų užbaigti prekybos ginčą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Kai kurie analitikai sako, kad Kinija gali pasinaudoti savo įtaka Šiaurės Korėjai kaip koziriu prekybinėse derybose su JAV.

Tačiau Hua Po mano, kad Kim Jong Uno vizitas neturės didelio poveikio šioms deryboms.

„Kinijos ir JAV prekybos derybos yra Kinijos ir JAV reikalas, – sakė jis. – Šiaurės Korėjos reikšmė šiuo atveju nėra didelė ir negali turėti lemiamo vaidmens.“

GALERIJA

  • Kim Jong Uno traukinys išvyko iš Kinijos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS