Kinija paleido COVID-19 skiepų pasų programą | KaunoDiena.lt

KINIJA PALEIDO COVID-19 SKIEPŲ PASŲ PROGRAMĄ

Kinija pirmadienį paleido sveikatos pažymėjimų programą keliautojams šalies viduje – pirmuosius pasaulyje vadinamuosius COVID-19 skiepų pasus.

Skaitmeninį sertifikatą, kuriame nurodoma vartotojo vakcinacijos būsena ir testų dėl koronaviruso rezultatai, Kinijos piliečiai gali gauti per programą kinų socialinės žiniasklaidos platformoje „WeChat“.

Sertifikatas išduodamas „siekiant paskatinti pasaulio ekonomikos atsigavimą ir palengvinti keliones per sienas“, pareiškė vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Tačiau šiuo metu tarptautinį sveikatos pažymėjimą gali naudoti tik Kinijos piliečiai ir šis dokumentas dar nėra privalomas.

Manoma, kad pažymėjimas, kuris išduodamas ir popierine forma, yra pirmasis žinomas „skiepų paso“ pavyzdys pasaulyje.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinės Valstijos yra tarp šalių, šiuo metu svarstančių galimybę įgyvendinti panašią leidimų sistemą.

Europos Sąjunga taip pat dirba prie „žaliojo leidimo“, kuris leistų paskiepytiems piliečiams keliauti tarp valstybių narių ir į užsienį.

Kinijos programoje naudojamas užšifruotas QR kodas, leidžiantis kiekvienai šaliai gauti informacijos apie keliautojų sveikatą, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaidos agentūra „Xinhua“.

„QR sveikatos kodai“, saugomi „WeChat“ ir kitose kinų išmaniųjų telefonų programėlėse, jau dabar yra reikalingi norint keliauti vietos susisiekimo transportu ir apsilankyti daugelyje viešųjų erdvių Kinijoje.

Šios programėlės stebi vartotojo buvimo vietą ir generuoja „žalią“ kodą, reiškiantį gerą sveikatos būklę, jei vartotojas neturėjo glaudaus kontakto su užsikrėtusiu asmenimi ar nesilankė žinomame koronaviruso židinyje.

Tačiau tokia sistema sukėlė susirūpinimą dėl vartotojų privatumo, taip pat pakurstė nuogąstavimų, kad Kinijos vyriausybė dar labiau stebės gyventojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS