Kinija žada per artimiausius metus skirti 2 mlrd. JAV dolerių PSO kovai su virusu | KaunoDiena.lt

KINIJA ŽADA PER ARTIMIAUSIUS METUS SKIRTI 2 MLRD. JAV DOLERIŲ PSO KOVAI SU VIRUSU

Kinija skirs 2 mlrd. JAV dolerių (1,85 mlrd. eurų) per dvejus metus kovai su koronaviruso pandemija, pirmadienį pareiškė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), žadėdamas paramą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) ir jos siekiams, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai sumažinus šios JT sveikatos agentūros finansavimą.

Tuo metu 27 Europos Sąjungos narės ir kitos valstybės paragino atlikti nepriklausomą PSO pirminio atsako į koronaviruso pandemija vertinimą, „įvertinti įgytą patirtį ir išmoktas pamokas“.

Kalbėdamas per virtualų Pasaulio sveikatos asamblėjos susitikimą Xi Jinpingas sakė, kad Kinija „laiku“ pateikė visus su koronaviruso protrūkiu susijusius duomenis PSO ir kitoms šalims, įskaitant viruso genetinę seką.

„Mes be jokių išlygų dalinomės patirtimi viruso kontrolės ir gydymo srityje su pasauliu, – kalbėjo Xi Jinpingas. – Mes padarėme viską, ką galėjome, kad paremtume ir padėtume šalims, kurioms reikia pagalbos.“

2 mlrd. JAV dolerių, kurie bus išmokėti per artimiausius dvejus metus, padės atremti kovos su COVID-19 keliamus iššūkius, ypač besivystančiose šalyse, kalbėjo Xi Jipingas.

Tuo metu ES rezoliucija siūlo pradėti nepriklausomą vertinimą „artimiausiu tinkamu momentu“, per kurį turi būti atsakyta į virtinę klausimų, taip pat įvertinti „su COVID-19 susiję PSO veiksmai ir (jų) savalaikiškumas“.

PSO sausio 30 dieną dėl koronaviruso infekcijos protrūkio paskelbė tarptautinio masto ekstremalią visuomenės sveikatai padėtį. Tolesnėmis savaitėmis organizacija perspėjo valstybes, kad galimybių užkirsti kelią viruso išplitimui pasaulyje mažėja.

Tačiau PSO pareigūnai iš pradžių ne kartą kartojo, kad užkrato pernešimas yra „ribotas“ ir jis nėra toks užkrečiamas kaip gripas. Vėliau ekspertai išaiškino, kad infekcija  COVID-19 plinta dar greičiau už gripą. PSO paskelbė COVID-19 pasaulinę pandemiją kovo 11 dieną, kai virusas pasaulyje jau buvo nusinešęs tūkstančius gyvybių ir sukėlęs epidemijas Pietų Korėjoje, Italijoje, Irane ir kitose pasaulio šalyse.

Xi Jinpingas pareiškė, kad jis pasisako už išsamų pasaulio atsako į COVID-19 infekciją įvertinimą.

„Šis darbas turi būti grindžiamas mokslu ir profesionalumu, jam turi vadovauti PSO ir jis turi būti atliktas objektyviai bei nešališkai“, – nurodė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė

Kinija - jėga ir pandemija tą dar kartą patvirtino. Tuo tarpu JAV - tik nususę nevykėliai, net kaukių nesugebėjo sau pasigaminti. Kaip, beje, ir Europa. Ir dar nepatenkinti loja...kur jūs dingsit be kinų komunistų, nabagai ?

Anonimas

O kiek gavo tie siauraakiai už parduotas kaukes ir kitą mėšlą ?

masonas

jav ir anglija nustojo moket PSO...kodel?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS