Ko tikėtis, jei D. Trumpui bus pareikšti kaltinimai | KaunoDiena.lt

KO TIKĖTIS, JEI D. TRUMPUI BUS PAREIKŠTI KALTINIMAI

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įspėjo savo šalininkus, kad antradienį gali būti areštuotas dėl pinigų už tylą, ir paragino rengti protestus, todėl saugumo tarnybos ruošiasi geriausiu atveju politiniam cirkui, o blogiausiu – smurtui.

Štai ko galima tikėtis artimiausiomis dienomis, kai buvusiam JAV prezidentui pirmą kartą istorijoje gali būti pateikti kaltinimai – net ir tuo metu, kai maištingasis 76 metų respublikonas vykdo kampaniją dėl antrosios kadencijos Baltuosiuose rūmuose.

Kiek tikėtina, kad bus pareikšti kaltinimai?

Nors Manhatano apygardos prokurorų biuras nepatvirtino jokių planų pateikti kaltinimus, D. Trumpo šeštadienio pareiškimas buvo svarbi žinia.

Tačiau yra ir kitų ženklų.

Pornografijos žvaigždė Stormy Daniels (Stormi Daniels), kuri teigia, kad jai buvo sumokėta už tai, kad prieš 2016 metų rinkimus neatskleistų savo romano su D. Trumpu, bendradarbiavo su didžiąja prisiekusiųjų žiuri.

Buvęs D. Trumpo advokatas Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas), pripažinęs atlikęs mokėjimą S. Daniels ir sakęs, kad vėliau jam tie pinigai buvo kompensuoti, taip pat liudijo.

Kitas aiškus ženklas – pats D. Trumpas buvo pakviestas liudyti, tačiau atsisakė.

„Prokurorai beveik niekada nekviečia tyrimo objekto liudyti didžiojoje prisiekusiųjų žiuri, nebent planuoja pateikti kaltinimus tam asmeniui“, – teigia Pace'o (Peiso) universiteto teisės profesorius ir buvęs prokuroras Bennettas Gershmanas (Benetas Geršmanas).

Bus paimti pirštų antspaudai, bet atrankių nedės

Jei D. Trumpui būtų pareikšti kaltinimai, prasidėtų ilgas procesas, kuris gali trukti kelis mėnesius, nes byloje būtų sprendžiama daugybė teisinių klausimų ir vyktų prisiekusiųjų atranka.

Tačiau artimiausiu metu būtų imtasi keleto veiksmų, įskaitant pasiruošimą, kaip tiksliai vyktų suėmimas arba, labiau tikėtina, pasidavimas valdžios institucijoms, atsižvelgiant į tai, kad kaltinimai nėra susiję su smurtu, o D. Trumpas yra buvęs prezidentas.

„Tai tikrai precedento neturintis atvejis, ir tam nėra jokios instrukcijos“, – sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė buvęs ilgametis JAV slaptosios tarnybos agentas Robertas McDonaldas (Robertas  Makdonaldas), dabar Niu Heiveno universiteto baudžiamosios teisės profesorius.

Jis tikisi, kad slaptosios tarnybos su apygardos prokuratūra sudarys specialius susitarimus, kad D. Trumpas saugiai atvyktų į teismą ir iš proceso nepadarytų spektaklio.

Kitaip tariant, R. McDonaldas prognozavo, kad jam nebus uždėti antrankiai ir jis neis pro paradines teismo duris.

Buvęs federalinis prokuroras Renato Mariotti (Renatas Mariotis) šeštadienį tviteryje parašė, kad tikisi, jog D. Trumpas „savanoriškai atvyks į teismą, bus paimti jo pirštų atspaudai, jis bus sulaikytas ir paleistas už užstatą“.

Atsižvelgdamas į D. Trumpo žinomumą ir jo vykdomą 2024 metų prezidento rinkimų kampaniją, teisėjas greičiausiai nemanys, kad buvęs prezidentas gali pabėgti, todėl D. Trumpas galės laisvai išvykti po bylos nagrinėjimo, taip pat sumokėti bet kokį užstatą, jei jo bus reikalaujama.

„Spėju, kad jis nebus laikomas per naktį“, – sakė R. McDonaldas.

Buvęs federalinis prokuroras Shan Wu (Šan U), dabar dirbantis privačioje praktikoje, su tuo sutinka ir priduria, kad, išskyrus griežtą apsaugą, D. Trumpo pasidavimas greičiausiai atrodytų kaip bet kuri kita tarnautojų byla.

Tačiau D. Trumpas mėgsta dramatizuoti, ir kai kas atvirai svarstė, ar kovingasis buvęs prezidentas gali atsisakyti pasiduoti ir taip iš esmės mesti iššūkį Manhatano apygardos prokuroro Alvino Braggo (Alvino Brago) biurui jį suimti.

„Galima įsivaizduoti, kad D. Trumpas norėtų tai padaryti dėl politinių ir vizualinių priežasčių, kad atrodytų simpatiškesnis, – AFP sakė Shan Wu. – A. Braggo biuras to bijotų.“

Sugriežtintas saugumas?

Ekspertai teigė, kad teisėsaugos institucijos koordinuoja plataus masto operaciją, jei D. Trumpui būtų pareikšti kaltinimai, įskaitant saugumo priemonių sugriežtinimą.

Tačiau D. Trumpo raginimas šalininkams „PROTESTUOKITE, SUSIGRĄŽINKITE SAVO ŠALĮ!“ valdžios institucijoms kelia naujų problemų, nes 2021 metų sausio 6 dieną, kai jo šalininkai šturmavo JAV Kapitolijų, siekdami sustabdyti D. Trumpo pralaimėjimo rinkimuose patvirtinimą, kilo smurto protrūkis.

Už D. Trumpą pasisakančios grupės jau telkiasi. Niujorko jaunųjų respublikonų klubas reklamuoja pirmadienį žemutiniame Manhatane vyksiantį renginį, kurį vadina „taikiu protestu prieš bjaurų Alvino Braggo išpuolį“ prieš D. Trumpą.

Nors pareigūnai nepateikė jokių ženklų, kad tikisi smurto prie teismo pastato, CNN citavo neįvardytus šaltinius, teigiančius, kad teisėsaugos institucijos sprendžia D. Trumpo šalininkų ir oponentų demonstracijų, kurių metu gali kilti susirėmimų, klausimą.

Tuo tarpu policijos departamentas Vašingtone, kur prieš dvejus metus įvyko riaušės JAV Kapitolijuje, sekmadienį pareiškė, kad nežino apie jokius protestus rajone, susijusius su galimais kaltinimais D. Trumpui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Politizuotas sprendimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS