Komitetas: D. Trumpas turėtų atsakyti už bandymą panaikinti rinkimų rezultatus | KaunoDiena.lt

KOMITETAS: D. TRUMPAS TURĖTŲ ATSAKYTI UŽ BANDYMĄ PANAIKINTI RINKIMŲ REZULTATUS

JAV Atstovų Rūmų komitetas, tiriantis praėjusių metų Kapitolijaus šturmo aplinkybes, ketvirtadienį metė aštrų kaltinimą buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) dėl jo atsisakymo sustabdyti ar pasmerkti smurtą ir pareiškė, kad jis turėtų teisiškai atsakyti už šiurkštų prezidento pareigų nevykdymą.

Komiteto pirmininkas demokratas Bennie Thompsonas (Benis Tompsonas), kalbėdamas per televiziją transliuotame paskutiniame iš viešų posėdžių, teigė, kad D. Trumpas, siekdamas panaikinti 2020 metų JAV prezidento rinkimų rezultatus, „neatsakingai nutiesė neteisėtumo ir korupcijos kelią“.

Kreipdamasis į komitetą virtualiai, nes serga COVID-19, B. Thompsonas sakė, kad turi būti atsakyta už, jo žodžiais, išpuolį prieš demokratiją.

Tūkstančiai D. Trumpo šalininkų pernai sausio 6-ąją šturmavo Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę prezidento rinkimuose. Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

„Komitetas papasakojo apie prezidentą, kuris padarė viską, kad panaikintų rinkimų rezultatus, – sakė B. Thompsonas. – Jis melavo, tyčiojosi, išdavė savo priesaiką.“

Komitetas papasakojo apie prezidentą, kuris padarė viską, kad panaikintų rinkimų rezultatus.

„Jis bandė sunaikinti mūsų demokratines institucijas, – kalbėjo jis. – Turi būti užtikrinta atsakomybė... iki pat Ovalinio kabineto.“

Komiteto narė Elaine Luria (Elein Luria) teigė, kad komiteto posėdžių serija „parodė daugybę būdų, kuriais prezidentas Trumpas bandė sustabdyti taikų valdžios perdavimą likus kelioms dienoms iki sausio 6-osios“.

„Kiekvienu savo plano žingsniu jis išdavė duotą priesaiką ir nevykdė savo pareigų“, – sakė E. Luria.

„Dėmė mūsų istorijoje“

Komitetas, kurį sudaro septyni demokratai ir du respublikonai, balsavę už D. Trumpo apkaltą po Kapitolijaus šturmo, ketvirtadienį surengė aštuntą viešą posėdį dėl šio išpuolio.

Įstatymų leidėjai nagrinėja D. Trumpo veiksmus 2021-ųjų sausio 6 dieną, pradedant ugninga kalba savo šalininkams prie Baltųjų rūmų, kurioje jis teigė, kad 2020 metų lapkričio rinkimai buvo „pavogti“, ir baigiant akimirka, kai jis galiausiai pasakė riaušininkams, kad jie yra „labai ypatingi“, bet turi eiti namo.

Be to, buvo parodytos ištraukos iš kitą dieną įrašyto D. Trumpo pranešimo, kuriame jis atsisakė laikytis parašyto scenarijaus. „Nenoriu sakyti, kad rinkimai baigėsi“, – sakė jis, atmesdamas šią frazę iš scenarijaus.

Komiteto narys respublikonas Adamas Kinzingeris socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė ištraukas iš kelių Baltųjų rūmų padėjėjų parodymų, kurie teigė, kad D. Trumpas beveik tris valandas per televizorių privačiame valgomajame stebėjo, kaip klostosi įvykiai.

„Patogiai įsitaisęs savo valgomajame jis per televizorių stebėjo, kaip eskalavosi išpuolis“, – sakė A. Kinzingeris.

„Jis išsiuntė tviterio žinučių, kurios pakurstė, – kalbėjo jis. – Tris valandas jis atsisakė atšaukti puolimą.“

„Donaldo Trumpo elgesys sausio 6 dieną buvo didžiausias priesaikos pažeidimas ir visiškas pareigos mūsų tautai nevykdymas, – pareiškė respublikonas. – Tai dėmė mūsų istorijoje.“

Buvęs Baltųjų rūmų vyriausiasis teisininkas Patas Cipollone (Patas Sipolonė) komitetui sakė, kad patarėjai ragino prezidentą paskelbti pareiškimą, raginantį žmones palikti Kapitolijų.

„Manau, kad gana aiškiai sakiau, jog reikia nedelsiant ir ryžtingai reaguoti, viešai pareikšti, kad žmonės turi palikti Kapitolijų“, – sakė jis.

D. Trumpui ne kartą užsiminus, kad 2024 metais gali vėl siekti prezidento posto, specialiojo komiteto pirmininko pavaduotoja respublikonė Liz Cheney (Liz Čeini) klausė: „Kiekvienas amerikietis turi tai apsvarstyti: Ar prezidentui, kuris yra pasiryžęs priimti tokius sprendimus, kokius sausio 6 dieną smurto metu priėmė Donaldas Trumpas, dar kada nors bus patikėtas bet koks valdžios postas mūsų puikioje šalyje?“

„Laukinis“

Komitetas iškvietė liudyti daugybę D. Trumpo patarėjų ir padėjėjų, siekdama nustatyti, ar jis arba jo aplinkos žmonės dalyvavo planuojant arba skatinant jo šalininkų siekį neleisti patvirtinti demokrato J. Bideno pergalę rinkimuose.

Pustrečios valandos trukęs ketvirtadienio posėdis, kaip ir pirmasis komiteto posėdis, vyko geriausiu eterio laiku, kai televizijos auditorija yra didžiausia.

Komiteto nariai sakė, kad po šios serijos klausymų rugsėjį bus surengta daugiau posėdžių.

Ketvirtadienį du liudytojai davė parodymus tiesiogiai: buvusi Baltųjų rūmų spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sarah Matthews (Sara Metjuz) ir Nacionalinio saugumo taryboje dirbęs Matthew Pottingeris (Metjus Potindžeris).

Tiek S. Matthews, tiek M. Pottingeris atsistatydino sausio 6 dieną, kai D. Trumpo šalininkai šturmavo Kapitolijų.

S. Matthews sakė, kad tai buvo „viena tamsiausių dienų mūsų šalies istorijoje“, o „prezidentas Trumpas tai traktavo kaip šventę“.

„Jo atsisakymas imtis veiksmų ir išvaikyti minią tą dieną, taip pat atsisakymas pasmerkti smurtą buvo nepateisinamas“, – kalbėjo ji.

M. Pottingeris sakė, kad D. Trumpo tviterio žinutė, kurioje jis užsipuolė viceprezidentą Mike'ą Pence'ą (Maiką Pensą) už tai, kad šis atmetė D. Trumpo reikalavimą blokuoti J. Bideno pergalės patvirtinimą Kongrese, buvo „tarsi alyva į ugnį“.

„Tai buvo ta akimirka, kai nusprendžiau atsistatydinti“, – sakė jis.

Ankstesniuose komiteto posėdžiuose daugiausia dėmesio buvo skiriama D. Trumpo bandymui paveikti rinkimų pareigūnus vadinamosiose svyruojančiose valstijose, kuriose J. Bidenas laimėjo nedidele persvara, ir spaudimui viceprezidentui M. Pence'ui blokuoti Rinkikų kolegijos balsų patvirtinimą Kongrese.

Praėjusią savaitę vykusiame septintajame posėdyje komitetas nagrinėjo 2020 metų gruodžio 19 dieną D. Trumpo parašytos tviterio žinutės, kuria jis ragino savo šalininkus sausio 6 dieną atvykti į šalies sostinę į mitingą, kuris, kaip jis žadėjo, bus „laukinis“, poveikį.

Įstatymų leidėjai teigė, kad dešiniųjų grupių „Proud Boys“, „Oath Keepers“ nariai ir kiti D. Trumpo šalininkai prezidento tviterio žinutę suprato kaip „kvietimą ginkluotis“.

Dėl išpuolio Kongrese, per kurį žuvo mažiausiai penki žmonės ir buvo sužeista 140 policijos pareigūnų, suimta daugiau kaip 850 žmonių.

76-erių D. Trumpui po riaušių Kapitolijuje Atstovų Rūmai surengė beprecedentę antrą apkaltą – apkaltino jį maišto kurstymu – bet Senatas jį išteisino.

Šį rudenį Atstovų Rūmų komitetas turi pateikti Kongresui ataskaitą su savo išvadomis.

Komitetas gali perduoti pranešimą Teisingumo departamentui ir palikti generaliniam prokurorui Merrickui Garlandui (Merikui Garlandui) nuspręsti, ar D. Trumpas ar kiti asmenys turėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn už bandymą panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

Trečiadienį M. Garlandas žurnalistams sakė, kad sausio 6 dienos įvykių tyrimas yra „svarbiausias“ kada nors Teisingumo departamento atliktas tyrimas, ir pabrėžė, kad „šioje šalyje niekas nėra aukščiau įstatymo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS