Kremlius: JAV gestas dėl Irano yra „geras dalykas“ | KaunoDiena.lt

KREMLIUS: JAV GESTAS DĖL IRANO YRA „GERAS DALYKAS“

Rusija penktadienį sakė, kad Vašingtono sprendimas atšaukti simbolinius veiksmus prieš Teheraną, kurių ėmėsi buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), yra žingsnis teisinga kryptimi siekiant išgelbėti daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams pareiškė, kad „atsisakymas reikalauti sankcijų yra geras dalykas“, bet pridūrė, kad reikia tolesnio darbo ir kad „svarbu atkurti JCPOA režimą“. Atstovas paminėjo 2015 metų susitarimą su Iranu, vadinamą Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA).

D. Peskovas pažymėjo, kad „toks spaudimas sankcijomis aiškiai nepadėjo įgyvendinti (JCPOA) plano, dar daugiau, vedė... į labai sudėtingą aklavietę“.

Jis priminė, kad Rusija visuomet apgailestaudavo dėl JAV sprendimo pasitraukti iš JCPOA.

„Mes toliau palaikome šį dokumentą ir raginame visus padaryti visa, kas įmanoma, kad jis būtų efektyviai vykdomas“, – pridūrė D. Peskovas.

Anksčiau JAV valstybės departamento atstovas pranešė, jog laikinasis JAV ambasadorius prie Jungtinių Tautų (JT) Richardas Millsas (Ričardas Milsas) JT Saugumo Tarybos nares informavo, kad JAV atšaukia reikalavimą atnaujinti sankcijų režimą Iranui. Pasak diplomato, „tuo pačiu Jungtinės Valstijos patvirtina, kad JT Saugumo Tarybos 2231-oji rezoliucija lieka visiškai galiojanti“.

Pernai rugpjūtį tuometinės JAV administracijos valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) mėgino inicijuoti Saugumo Taryboje sankcijų Iranui sugrąžinimo procedūrą. Sankcijos buvo panaikintos Saugumo Tarybos 2231-ąja rezoliucija sudarius JCPOA.

M. Pompeo laiške Saugumo Tarybos pirmininkui savo pasiūlymą grindė tuo, kad Iranas pažeidė susitarimo, iš kurio JAV pasitraukė 2018-ųjų gegužę, sąlygas. Praėjus metams po JAV pasitraukimo Teheranas paskelbė, kad palaipsniui mažins savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Stebėtojai atkreipė dėmesį, kad siūlymas sugrąžinti sankcijas atšauktas Vašingtonui sutikus su Europos Sąjungos pasiūlymu dalyvauti susitikime su Iranu dėl JCPOA visiško atkūrimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vaivorykštė galvose

Lietuvos melo ir propagandos sistema skleidžia tik nesantaiką ir neapykantą, nes vaivorykštė jų galvose užtemdė protelį. Apgailėtini niekšai ir tiek.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS