Kalintas Ukrainos kino kūrėjas atsiėmė Sacharovo premiją | KaunoDiena.lt

KALINTAS UKRAINOS KINO KŪRĖJAS ATSIĖMĖ SACHAROVO PREMIJĄ

Praėjus metams po to, kai laimėjo svarbiausią Europos žmogaus teisių apdovanojimą, ukrainiečių kino kūrėjas Olehas Sencovas galiausiai jį atsiėmė, nes buvo paleistas iš kalėjimo Rusijos tolimojoje šiaurėje.

Terorizmu kaltintas O. Sencovas buvo paleistas per apsikeitimą kaliniais rugsėjo mėnesį, po penkerių metų nelaisvės Rusijos kolonijoje už poliarinio rato.

Jis buvo vienas iš garsiausiai kalbėjusių Rusijos 2014 metais įvykdytos jo gimtojo Krymo aneksijos oponentų ir surengė 144 dienas trukusį bado streiką, kuriuo protestavo prieš dešimčių ukrainiečių kalinimą Rusijoje. Bado streiką jis nutraukė iškilus prievartinio maitinimo perspektyvai.

Prestižinę Europos Parlamento Sacharovo premiją O. Sencovas atsiėmė antradienį Strasbūre.

1988 metais įsteigtą Sacharovo premiją už minties laisvę, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, EP kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, „labiausiai prisidėjusioms prie kovos už žmogaus teises ar demokratiją“.

Laureatui skiriama 50 tūkst. eurų.

Spąstai V. Zelenskiui?

Ukrainiečių kino kūrėjas, Europos Parlamento Sacharovo premijos laureatas Olehas Sencovas laikosi nuomonės, kad gruodžio 9 dieną Paryžiuje planuojamos keturšalės derybos vadinamuoju Normandijos formatu dėl padėties Donbase sureguliavimo bus spąstai Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, galintys priversti jį išsižadėti nacionalinių interesų.

Gruodžio 9-ąją Paryžiuje vyksiančiame viršūnių susitikime, per kurį bus surengtos pirmosios V. Zelenskio tiesioginės derybos su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, taip pat dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas).

„Aš šiomis derybomis netikiu. Geriausiu atveju jos baigsis niekuo, o blogiausioje situacijoje Zelenskiui teks atsisakyti Ukrainos interesų, bet to ukrainiečiai jam neatleis“, – sakė O. Sencovas, antradienio rytą prieš Sacharovo premijos įteikimą Strasbūre susitikęs su kai kuriais europarlamentarais.

Pasak O. Sencovo, viršūnių susitikimas „Normandijos formatu“ bus „spąstai Zelenskiui, todėl, kad savo taikinga retorika [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas veda jį į situaciją, iš kurios jam nėra geros išeities“.

O. Sencovas taip pat mano, kad Europos lyderiai, „pavargę nuo šio konflikto, džiaugsis šiuo [Ukrainos ir Rusijos] susitaikymu“.

„Tačiau tai neįmanoma, kol Donbase ir okupuotame Kryme yra rusų karių“, – pabrėžė režisierius ir nurodė, kad net jeigu Donbase būtų surengti rinkimai, jie vyktų kontroliuojant rusams, o po jų Donbasas „oficialiai bus Ukraina, bet iš tikrųjų niekas nepasikeis“.

GALERIJA

  • Kalintas Ukrainos kino kūrėjas atsiėmė Sacharovo premiją
  • Kalintas Ukrainos kino kūrėjas atsiėmė Sacharovo premiją
  • Kalintas Ukrainos kino kūrėjas atsiėmė Sacharovo premiją
  • Kalintas Ukrainos kino kūrėjas atsiėmė Sacharovo premiją
  • Kalintas Ukrainos kino kūrėjas atsiėmė Sacharovo premiją
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Už pasaulio rekordą, 156 dienas badaujant nenugaišus, galima ir Nobelio premiją duoti. Nesvarbu, kad naktimis ėdė lašinius...

manau

Sachorovas apsivers grabe.

Bob

siubas,teroristu premija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS