Latvija panaikino „TV Rain“ transliavimo licenciją | KaunoDiena.lt

LATVIJA PANAIKINO „TV RAIN“ TRANSLIAVIMO LICENCIJĄ

Latvija antradienį paskelbė anuliuojanti tremtyje veikiančio nepriklausomo Rusijos televizijos kanalo „TV Rain“ („Dožd“, „Lietus“) transliavimo licenciją dėl daugybės pažeidimų, vienas kurių – Krymo pavaizdavimas žemėlapyje kaip Rusijos teritorijos dalies.

Kanalas, persikėlęs į Latviją po to, kai kovą pranešė, kad laikinai stabdo darbą, gavęs valdžios nurodymą nutraukti savo veiklą dėl transliacijų apie Maskvos invaziją į Ukrainą, atmetė kaltinimus kaip nesąžiningus ir absurdiškus bei pareiškė, kad liks „YouTube“ platformoje.

„Gruodžio 8 dieną televizija „TV Rain“ nutrauks transliacijas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos nacionalinės elektroninės žiniasklaidos tarybos (NEPLP) vadovas Ivaras Abolinis (Ivaras Abuolinis).

„Latvijos įstatymus privalo gerbti visi“, – pridūrė jis.

Sprendimas priimtas įvertinus pastaruoju metu televizijos padarytus pažeidimus: tai, kad laidose nebuvo garso takelio valstybine kalba, Krymas žemėlapyje buvo pavaizduotas kaip Rusijos teritorijos dalis, o vienas televizijos laidos vedėjas Rusijos armiją pavadino „mūsų kariuomene“ ir galimai išreiškė jai paramą, nors pats kanalas tai neigia, pranešė naujienų agentūra LETA.

„Kanalas nebetransliuos per kabelinę televiziją, bet liks „YouTube“, – tviteryje atsakė „TV Rain“. – Toliau dirbame ir manome, kad visi mums metami kaltinimai yra nesąžiningi ir absurdiški.“

Reguliavimo institucijos sprendimą galima apskųsti.

Nuo tada, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Latvijoje, kuri dešimtmečius buvo okupuota Sovietų Sąjungos ir kurioje ketvirtadalis iš dviejų milijonų gyventojų yra rusakalbiai, išaugo Maskvos agresijos baimė.

Maskva šį žingsnį komentavo gana neutraliai.

„Kai kurie visada galvoja, kad yra geresnė vieta nei namai, kad ten visada daugiau laisvės nei namuose. Tai yra vienas ryškiausių pavyzdžių, rodančių, kad tai klaidingos iliuzijos“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Pasikartojantys pažeidimai“

Latvijos vyriausybė „TV Rain“ suteikė prieglobstį ir liepos viduryje kanalo transliacijos, kurios kovo pradžioje Rusijoje buvo užblokuotos, vėl atsinaujino.

Kanalo deklaruojama misija buvo teikti nepriklausomą informaciją ir kovoti su Kremliaus propaganda.

Latvijos sostinėje prieglobstį rado ir kelios kitos naujienų redakcijos, įskaitant „Novaja Gazeta Europe“ ir „Deutsche Welle“ Maskvos filialą.

Nuo 2014 metų mieste taip pat veikia nepriklausoma naujienų svetainė „Meduza“.

Tačiau praėjusią savaitę Latvijos priežiūros institucija įspėjo, kad dėl pasikartojančių pažeidimų kanalui gresia prarasti licenciją.

Praėjusį penktadienį „TV Rain“ buvo nubausta 10 tūkst. eurų bauda už tai, kad transliavo žemėlapį, kuriame nuo Ukrainos atplėštas Krymo pusiasalis buvo pavaizduotas kaip Rusijos dalis, pranešė NEPLP.

Praėjusią savaitę taryba pradėjo tyrimą, kai vienos „TV Rain“ laidos vedėjas paragino žiūrovus aprūpinti „įranga tuos rusus, kurie yra fronte“, ir išreiškė „viltį, kad mes galime padėti su įranga ir būtiniausiais patogumais fronte“.

Latvijos valstybės saugumo tarnyba pranešė atliekanti tyrimą dėl šio kanalo pažeidimų.

„Atsižvelgiant į Rusijos okupacinių pajėgų įvykdytus nusikaltimus prieš Ukrainą ir jos žmones, bet kokia materialinė ar finansinė parama šaliai agresorei yra neteisėta ir gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę už karo ir terorizmo finansavimą“, – sakoma jos pranešime.

„TV Rain“ vyriausiasis redaktorius Tichonas Dziadko tviteryje tada paaiškino, kad televizijos kanalas nedalyvauja teikiant pagalbą Rusijos kariuomenei ir kad laidos vedėjo mintis buvo neteisingai interpretuota.

Tikrasis ketinimas, pasak T. Dziadko, buvo rinkti informaciją apie Rusijos valdžios ir kariuomenės nusikaltimus.

Latvijos teisės aktuose nustatyta, kad televizijos kanalai gali netekti licencijos, jei jie per metus tris kartus pažeidžia įstatymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Geda uz Latvijos valdzios sprendima..- gera dovana Putino propagandistams

Iš didelio debesies

mažas „Lietus“ („Dožd“), Latvijos LNEŽT neįžvelgė didelio skirtumo tarp Rusijos propagandos ir „Dožd“ (laikomos opozicine TV) veiklos. Čia jau tampa tragikomiška situacija – Rusija neturi tikros demokratinės opozicijos Rusijos imperiniam kolonijiniam režimui. Vienintelė dabar rimta „opozicija“ Rusijos imperiniam kolonijiniam režimui – Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

palinkėkit gero kelio

laikas man į kobzono koncertą, tik fufaikę išsiskalbsiu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS