Lenkija: branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijoje – dar vienas Rusijos šantažas | KaunoDiena.lt

LENKIJA: BRANDUOLINIŲ GINKLŲ DISLOKAVIMAS BALTARUSIJOJE – DAR VIENAS RUSIJOS ŠANTAŽAS

Rusijos prezidento pranešimas apie Baltarusijoje dislokuojamus branduolinius ginklus yra dar vienas šantažas, naujienų agentūra PAP sakė Lenkijos Nacionalinio saugumo biuro vadovas Jacekas Siewiera. „Šis šantažas susijęs su strateginiu jėgų pusiausvyros pasikeitimu Vidurio Europoje“, – sakė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį paskelbė, kad Maskva ketina dislokuoti Baltarusijoje taktinius branduolinius ginklus. Pasak V. Putino, Rusija siunčia į Baltarusiją devynis lėktuvus, galinčius nešti branduolines raketas, o iki birželio 1 d. turi pastatyti įrenginius, kuriuose būtų galima laikyti branduolinius ginklus.

Pasak J. Siewieros, daugelis Maskvos pastarųjų metų sprendimų buvo „nesuvokiami ir kariniu lygmeniu nepateisinami“. „Tačiau kalba eina ne apie tai, koks yra pavojus, kad karas išplis, o apie tai, kad Rusija kuria grėsmės pojūtį, galintį neigiamai paveikti Vakarų šalių politiką ir saugumo strategiją“, – sakė jis.

„V. Putino pranešimas apie atominių ginklų dislokavimą Baltarusijoje yra tolesnis šantažas, dėl to nekyla jokių abejonių“, – pridūrė J. Siewiera.

Pasak Lenkijos saugumo vadovo, pernai rudenį Rusija pasitelkė branduolinį šantažą, kad „pasėtų baimę Ukrainos ginkluotosiose pajėgose ir visuomenėje“. „Jis buvo nukreiptas į ukrainiečius, kad palaužtų jų valią kovoti prieš galimai veiksmingą kontrpuolimą“, – sakė J. Siewiera.

Pasak jo, dabar šantažas kitoks. „Tai nėra siekis daryti spaudimą Ukrainai, siekiama spausti Vakarų šalis. Branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijoje yra ne tik karinio, bet ir politinio bei strateginio pobūdžio (...) Sėti baimę yra karo priemonė, kad atbaidytų Vakarus nuo paramos Ukrainai“, – kalbėjo J. Siewiera. Jis pridūrė, kad jei Rusija panaudotų taktinius branduolinius ginklus, tai „neturėtų operatyvinės prasmės“.

Gairės: Lenkija, karas Ukrainoje, branduolinis ginklas, dislokavimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS