Lenkijos Senatas atmetė teisėjų „antsnukio įstatymą“ | KaunoDiena.lt

LENKIJOS SENATAS ATMETĖ TEISĖJŲ „ANTSNUKIO ĮSTATYMĄ“

Lenkijos Senatas penktadienį atmetė kontroversišką įstatymo projektą, numatantį nuobaudas teisėjams, abejojantiems vyriausybės stumiamoms prieštaringai vertinamomis teismų reformomis.

Lenkijos parlamento aukštieji rūmai, kuriuose opozicija turi nedidelę persvarą, 51 balsu prieš 48 atmetė įstatymo projektą, pranešė Senato pirmininkas Tomaszas Grodzkis (Tomašas Grodzkis).

Dabar dokumentas bus sugrąžintas parlamentui, kur daugumą turi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), anksčiau pažadėjusi priimti įstatymą, nepaisant Senato nepritarimo.

Nors PiS vyriausybė tvirtina, kad reformos tikslas yra kova su korupcija, opozicija sako, kad valdančioji partija nori nutildyti kritiškus teisėjus ir pažeidžia teismų nepriklausomumo principą.

Lenkijos parlamentarai praėjusį mėnesį pritarė pasiūlymams, pagal kuriuos būtų galima taikyti poveikio priemones reformoms nepritariantiems teisėjams. Aukščiausiojo Teismo pirmininkė Malgorzata Gersdorf (Malgožata Gersdorf) projektą pavadino „antsnukio įstatymu“.

2015 metais į valdžią atėjusi PiS vykdo virtinę prieštaringai vertinamų teismų reformų, kuriomis, kaip teigia partija, kovojama su korupcija teismuose.

Tačiau šios reformos sukėlė Europos teisininkų susirūpinimą. Baiminamasi, kad vykdomos reformos kelia pavojų ne tik Lenkijos demokratijai, bet ir visai Europos Sąjungos teismų sistemai.

Teisėjai iš beveik visų ES valstybių praėjusį šeštadienį prisijungė prie šimtų savo lenkų kolegų Varšuvoje, protestavusių prieš nuobaudas teisėjams numatantį įstatymą.

2017 metų pabaigoje Briuselis pradėjo precedento neturintį drausminį procesą prieš Lenkiją dėl „sisteminių grėsmių“, kurias teisės viršenybei esą kelia reformos. Dėl šios procedūros Lenkijai gali būti įšaldytos balsavimo ES institucijose teisės.

Keliomis iš šių reformų suabejojo ir Europos Teisingumo Teismas.

Pasak Jungtinės Karalystės Midlsekso universiteto Europos teisės profesoriaus Laurent'o Pecho (Lorano Pešo), „Lenkijos ES teisės nuostatų nesilaikymas dabar daro įtaką ES teisėtvarkos funkcionavimui“.

„ES požiūriu, tai yra išlikimo klausimas“, – sakė jis žurnalistams Varšuvoje.

Pasak eksperto, Lenkijai reikėtų atšaukti visas teisines reformas, kurias atliko PiS po 2015 metų, kad nebūtų pažeisti ES įstatymai.

„Priešingu atveju tai yra pačios ES teisinės sistemos pabaigos pradžia“, – pareiškė L. Pechas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

CHE: "opozicija sako, kad valdančioji partija nori nutildyti kritiškus teisėjus ir pažeidžia teismų nepriklausomumo principą" - JOKIE teisėjai negali būt VIRŠ Tautos; kažkam svarbu išlaikyt teisėjus SAVO gniaužtuose juos nuteikinėjant prieš jų tautas (kažkada Stalinas Urbšiui AIŠKINO, kad "sąjunginės respublikos turi teisę išeiti iš Sajungos, BET - tam tose šalyse yra MŪSŲ komunistų partijos"). Taip dabar kažkas ir teisėjais manipuliuoja; jie taip ir nesuvokia kad jei 'opozicijai' pavyktų užgrobti valdžią, su jais pirmaisiais būtų fiziškai susidorata: "Mauras savo padarė, mauras privalo išeit".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS