Likus dviem dienoms iki rinkimų Izraelis patvirtino naują nausėdiją | KaunoDiena.lt

LIKUS DVIEM DIENOMS IKI RINKIMŲ IZRAELIS PATVIRTINO NAUJĄ NAUSĖDIJĄ

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybė sekmadienį patvirtino naują nausėdiją okupuotame Vakarų Krante, pranešė jo biuras.

Toks sprendimas priimtas likus vos dviem dienoms iki svarbių visuotinių rinkimų.

B. Netanyahu vyriausybė pritarė siūlymui paversti neteisėtą gyvenvietę Mevot Jeriche Jordano slėnyje oficialia nausėdija, pranešė Izraelio premjero biuras.

Pagal tarptautinę teisę, visos žydų nausėdijos palestiniečių teritorijose laikomos neteisėtomis, bet Izraelis kai kurias iš jų pripažįsta.

Nausėdija pripažinta po B. Netanyahu anksčiau šią savaitę duoto pažado aneksuoti Jordano slėnį, kuris užima trečdalį Vakarų Kranto, jei jis laimės antradienio rinkimus.

„Vyriausybė priėmė premjero siūlymą statyti Mevot Jerichą“, – sakoma B. Netanyahu biuro pareiškime, paskelbtame savaitinį vyriausybės posėdį sušaukus Jordano slėnyje.

B. Netanyahu taip pat yra sakęs, kad ketina aneksuoti gyvenviečių ir kitose Vakarų Kranto vietose, bet koordinuodamas veiksmus su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), kurio seniai laukiamas taikos planas turėtų būti paskelbtas po Izraelio parlamento rinkimų.

Premjero aneksijos planai galėtų iš esmės sužlugdyti bet kokias dar likusias viltis dėl dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konfliktui.

Palestiniečiai, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos pasmerkė B. Netanyahu planus dėl Jordano slėnio.

Pasak B. Netanyahu, Jordano slėnio aneksija neapimtų tokių palestiniečių miestų kaip Jerichas, bet juos iš esmės suptų Izraelio teritorija.

B. Netanyahu dalyvauja sunkioje rinkimų kovoje su buvusiu kariuomenės vadu Benny Gantzu (Beniu Gancu) ir jo vadovaujamu centristų aljansu „Mėlyna ir balta“. Dešiniojo sparno nacionalistų balsai yra labai svarbūs premjero partijai „Likud“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O jie dar Lietuvos savo užjūrio teritorija nepaskelbė?.. :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS