A. Lukašenka apkaltino Rusiją įsipareigojimų nesilaikymu | KaunoDiena.lt

A. LUKAŠENKA APKALTINO RUSIJĄ ĮSIPAREIGOJIMŲ NESILAIKYMU

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, jog Rusija nesilaiko prisiimtų įsipareigojimų dėl Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimo žaliava.

A. Lukašenka ketvirtadienį, susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Sočyje išvakarėse, sušaukė pasitarimą padėčiai šalies energetikos sektoriuje ir visoje ekonomikoje dėl santykių su Rusija pablogėjimo aptarti, perspėdamas, kad šalies ekonominės plėtros planus teks koreguoti.

„Pasirašant (tarpvyriausybinius susitarimus – red.) mums buvo suteiktos tvirtos garantijos. Pavyzdžiui, šiais metais Rusija įsipareigojo Baltarusijai pristatyti 24 mln. tonų naftos – 2 mln. tonų kiekvieną mėnesį. Sausį gavome 500 tūkst. tonų – ketvirtadalį. Man turite paaiškinti, kas buvo padaryta, kad Rusija vykdytų savo įsipareigojimus“, – pasitarime kalbėjo A. Lukašenka.

Prezidentas priminė nurodymą vyriausybei ieškoti alternatyvių energijos išteklių tiekėjų, patikimų tiekimo maršrutų bei pateikti konkrečius pasiūlymus.

„Dar kartą, jau viešai, kartoju: visos naftos perdirbimo gamyklos turi dirbti. Privalome tiekti naftos produktus ne tik vidaus rinkai, kaip yra dabar, bet ir vykdyti savo įsipareigojimus pagal sutartis užsienio rinkose, tai yra, parduoti naftos produktus Europai, Ukrainai ir kitoms šalims“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Minsko ir Maskvos santykiai dėl nesutarimų energetikos srityje atsidūrė eilinėje krizėje – rusiškos naftos tiekimas Baltarusijai nuo šių metų smarkiai sumažėjo, o rusiškų dujų tiekimas kol kas garantuotas tik iki kovo mėnesio.

Išvyko vizito į Rusiją

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka išvyksta į Rusiją darbo vizito, ketvirtadienį pranešė baltarusių prezidentūrai artimas šaltinis.

„Skrydis nr. 1 į Rusiją. Pirmasis šiais metais. Prezidento orlaivis išvyksta į Sočį. Derybos – rytoj“, – informavo susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“.

A. Lukašenkos susitikimas su Rusijos prezidentu turėtų įvykti penktadienį, anksčiau šią savaitę patvirtino Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Iš tikrųjų toks susitikimas su Baltarusijos prezidentu ruošiamas penktadieniui“, – žurnalistams sakė D. Peskovas, pridurdamas, kad lyderiai susitiks Rusijoje.

V. Putino atstovas spaudai nekomentavo A. Lukašenkos pareiškimo, kad Maskvai ir Minskui bendrai kalbant pavyko išspręsti turėtas problemas dvišaliuose santykiuose.

Anksčiau šią savaitę Baltarusijos prezidentas taip pat paskelbė ketinąs susitikti su kolega iš Rusijos.

„Tikriausiai vasario 7 dieną susitiksime su prezidentu Putinu. Atėjo tam tikra tiesos akimirka“, – sakė A. Lukašenka.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Makas

Maziau tikekit ka jis kalba. Jau su putleriu ismaste kokia afera nuvaziaves.

???

Gudrutis, - jis galvoja , kad Rusią galima melžti amžinai, o kai dabar nesigauna, imasi šantažo, flirtuoja su vakarais. Meilus teliukas dvi karves žindo, - o gal ir pavyks?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS