M. Barnier: nėra pagrindo optimistiškai vertinti susitarimo su JK galimybę | KaunoDiena.lt

M. BARNIER: NĖRA PAGRINDO OPTIMISTIŠKAI VERTINTI SUSITARIMO SU JK GALIMYBĘ

  • 0

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) ketvirtadienį pareiškė nematąs „pagrindo optimistiškai“ vertinti galimybę, kad iki ateinantį mėnesį numatyto Bendrijos viršūnių susitikimo pavyks sudaryti „skyrybų sutartį“ su Jungtine Karalyste.

„Neturime pagrindo būti optimistiški“, kad toks susitarimas gali būti suderintas iki viršūnių susitikimo, vyksiančio spalio 17–18 dienomis – likus dviem savaitėms iki numatytos JK išstojimo iš bloko dienos, Briuselyje aukšto rango Europos Parlamento (EP) nariams sakė M. Barnier.

Tokius komentarus jis išsakė Europos parlamentarams pareiškus, kad pasiekti „Brexit“ sutartį būtų neįmanoma be vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop), turinčios leisti išlaikyti Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos sieną atvirą. Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) reikalauja, kad šios nuostatos nebeliktų jokioje potencialioje sutartyje.

„Negaliu jums objektyviai pasakyti, ar su pono Johnsono vyriausybe užmegzti kontaktai padės sudaryti sutartį nuo šios dienos iki spalio vidurio“, – pareiškė M. Barnier EP frakcijų lyderiams.

Spalio viduryje B. Johnsonas turės nuvykti į Briuselį ir pateikti ES lyderiams naują „skyrybų sutartį“ arba paprašyti jų atidėti „Brexit“, tačiau britų premjeras teigia, kad „geriau gulėtų negyvas griovyje“ negu atidėtų spalio 31 dieną numatytą išstojimą.

Ateinančią savaitę europarlamentarai Strasbūre balsuos, ar pakartoti ir sugriežtinti Bendrijos poziciją, o atsakomybę už įstrigusias derybas užtikrintai priskirti Londonui.

„Rezoliucija siunčia labai aiškią žinią: susitarimo be apsidraudžiamosios priemonės negali būti. Aiškiau būti negali“, – Briuselyje žurnalistams sakė EP pirmininkas Davidas Sassoli (Davidas Sasolis).

„Rezoliucijoje sakoma, kad išstojimo be sutarties atveju už tai būtų visiškai atsakinga Jungtinė Karalystė“, – pridūrė jis per spaudos konferenciją, surengtą po M. Barnier kalbos.

ES derybininkas pareiškė neišgirdęs iš Londono jokių konkrečių pasiūlymų, kuo galima būtų pakeisti apsidraudžiamąją priemonę, numatančią, kad JK liks bloko muitų sąjungoje, kol bus rastas būdas išvengti realios sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos.

„Kalbant apie derybas, vis dar esame pasirengę objektyviai įvertinti bet kokius konkrečius ir teisiškai pagrįstus JK pasiūlymus“, – sakė jis reporteriams.

B. Johnsono vyriausiasis patarėjas „Brexit“ klausimais diplomatas Davidas Frostas (Deividas Frostas) trečiadienį lankėsi Briuselyje, o penktadienį turėtų ten sugrįžti „techninių derybų“ su M. Barnier komanda. Vis tik Dauningo gatvė tvirtai tebesilaiko pozicijos, jog norint pasiekti susitarimą iš jo iš pradžių turi būti išbraukta apsidraudžiamoji priemonė.

„JK išdėstė minčių dėl muitų ir pramonės gaminių sričių, taip pat išsamiau aptarėme politinę deklaraciją“, – pažymėjo vienas britų vyriausybės atstovas, Londonui ir toliau stumiant alternatyvias technines priemones eismui per sieną reglamentuoti.

B. Johnsonas tikina, kad siekia sudaryti naują „skyrybų sutartį“, kuri paruoštų dirvą deryboms su Bruseliu dėl būsimo laisvosios prekybos susitarimo, bet pabrėžia, jog JK turi žūtbūt palikti bloką iki kito mėnesio pabaigos.

Tačiau daugelis Briuselyje abejoja jo nuoširdumu ir mano, kad jam nepavyks prastumti jokio susitarimo Bendruomenių Rūmuose, kadangi premjeras ir taip neteko daugumos parlamente, taip pat nesugebėjo įtikinti įstatymų leidėjų pritarti siūlymui šaukti pirmalaikius rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS