M. Pompeo dėl kovų Etiopijoje kaltina Tigrėjaus pajėgas, giria Eritrėją | KaunoDiena.lt

M. POMPEO DĖL KOVŲ ETIOPIJOJE KALTINA TIGRĖJAUS PAJĖGAS, GIRIA ERITRĖJĄ

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) antradienį dėl besiplečiančio Etiopijos konflikto apkaltino Tigrėjaus regiono lyderius, o kaimyninę Eritrėją gyrė dėl santūrumo po jos teritorijoje nukritusių raketų.

Pasak M. Pompeo, JAV „griežtai smerkia“ šeštadienį Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) įvykdytą ataką prieš oro uostą Eritrėjos sostinėje Asmaroje.

„Mes labai susirūpinę dėl šio akivaizdaus TPLF bandymo išprovokuoti regiono nestabilumą išplečiant savo konfliktą su Etiopijos valdžia į kaimynines šalis, – sakoma M. Pompeo pareiškime. – Vertiname Eritrėjos santūrumą, padėjusį užkirsti kelią tolesniam konflikto plitimui.“

M. Pompeo paragino užtikrinti humanitariniams darbuotojams galimybes saugiai lankytis konflikto rajone ir apsaugoti JAV piliečius.

Tigrėjaus valdančiąją partiją TPLF ir Etiopijos valdžią Vašingtonas „griežtai ragina nedelsiant imtis žingsnių konfliktui deeskaluoti, taikai atkurti ir civiliams apsaugoti“, sakė valstybės sekretorius.

Pareiškime nebuvo kaltinamas Etiopijos premjeras, JAV sąjungininkas Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas), sulaukęs kitų tarptautinės bendrijos narių kritikos dėl savo kampanijos Tigrėjuje, privertusios bėgti tūkstančius gyventojų.

Abiy Ahmedas, kuris pernai buvo apdovanotas Nobelio taikos premija, sako, kad kariniai veiksmai yra atsakas į TPLF atakas prieš federalinių pajėgų stovyklas. Pati regioninė partija neigia atakavusi stovyklas.

M. Pompeo pagyrė Eritrėją, nors JAV dažnai kritikuodavo šią jauną valstybę dėl žmogaus teisių padėties.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Mano nuomone, USA turi teikti daug didesnį dėmesį Baltijos šalims, kur yra reali Rusijos grėsmė, o ne laukinei Afrikai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS